Новини
Ракурс

Що окрім знань дитина може принести зі школи

24 лис 2015, 10:40

Відправляючи дитину вранці до школи, батьки сподіваються, що вона там вчитиметься, спілкуватиметься з друзями, а після уроків благополучно повернеться додому і візьметься за домашні завдання. Проте буває, що навчальний день школяра закінчується госпіталізацією через харчове отруєння, кишкову інфекцію, захворювання на сальмонельоз або вірусний гепатит А, який ще називають жовтяницею.


.

Останнім часом дедалі частіше трапляються спалахи так званих хвороб брудних рук, жертвами яких стають і діти, і дорослі. Від початку нинішнього року в Києві було зафіксовано майже 400 випадків захворювань на вірусний гепатит А, що на 40% вище показника за аналогічний період минулого року.

Економія держави на соціальних, освітніх та медичних програмах призводить до трагічних наслідків. Санітарно-епідеміологічний стан дитячих садків та шкіл, хай би там що писали в офіційних звітах, свідчить про неблагополуччя, яке в будь-яку мить може вибухнути епідеміями. У зоні найбільшого ризику опинилася багатомільйонна столиця.

У Києві виявлено у 2,5 разу більше хворих на гепатит А, ніж по Україні в цілому. Це найвищий показник за останні вісім років. Коли взяти до уваги, що інкубаційний період триває аж до місяця, то згодом може виявитися, що кількість хворих у нас значно більша — цей процес подібний до лавини, що набирає сили. Хіба не про це свідчать результати жовтня, який за кількістю спалахів значно обігнав попередні місяці?

Згідно з даними медичної статистики, серед дітей до 17 років зареєстровано 74 випадки, що значно перевищує показники минулих років. Ця хвороба легко поширюється у дитячих колективах, особливо там, де недостатньо дбають про чистоту та порядок на кухні, в їдальні, в класах та туалетних кімнатах. З вини дорослих, які ігнорують санітарні правила та норми, захворіли малюки у дитячому садку №672 (Дніпровський район), де зафіксовано два групових спалахи. У цьому ж районі стався спалах вірусного гепатиту А і в загальноосвітній школі №11.

За інформацією Санітарно-епідеміологічної служби Києва, «найгірша ситуація склалася на Лівому березі столиці. Середні показники захворюваності по Києву значно перевищені у Дарницькому (на 48%), Деснянському (на 22%) та Дніпровському (утричі) районах.

За останній місяць захворюваність на вірусний гепатит А зросла серед дітей усіх вікових груп: 1–4 роки — з 5 до 10 випадків; 5–9 років — з 15 до 27 випадків; 10–14 років — з 13 до 23 випадків. Відповідно збільшився рівень захворюваності серед школярів та дітей, що відвідують дитячі дошкільні та шкільні заклади.

СЕС вживає заходів для зупинення поширення хвороби. Зокрема, проводиться дезінфекція у місцях, де були виявлені випадки захворювання на вірусний гепатит А. Також проводиться комплекс заходів разом із фахівцями «Київводоканалу», адже інфікування цією хворобою відбувається і через забруднену воду».

Якість питної води — гаряча тема для киян. Понад 120 дітей і 35 дорослих потрапили до лікарні з діагнозом гостра кишкова інфекція, коли в їхньому мікрорайоні, що на околиці столиці, сталося забруднення питної води стічними водами. Понад місяць тоді шукали причину забруднення, проводили ремонтні роботи, але так ніхто і не взяв на себе відповідальності за аварію, що підірвала здоров’я мешканців, ніхто не компенсував чималих витрат на лікування. Багатьох дітей після виписки з лікарні повторно госпіталізували, бо вдома їхній стан різко погіршувався.

Від початку року в Києві зафіксовано майже 3 тис. випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію, що на 20% більше порівняно з минулим роком. Значно збільшилася й кількість випадків сальмонельозу — лише у жовтні було госпіталізовано 80 пацієнтів. Ця хвороба дуже важко протікає у дітей, викликаючи ускладнення органів системи травлення.

Лікарі наголошують, що діти — найвразливіша категорія, коли йдеться про інфекційні захворювання, що виникають після вживання неякісних продуктів та забрудненої питної води, а також через антисанітарію у школах та дитячих садках. Інтоксикація, зниження імунітету, ускладнення, які залишають по собі інфекційні хвороби, завдають великого удару по організму, який активно росте. Ці наслідки дошкуляють упродовж років.

У школах і дитячих садках є ще одна загроза здоров’ю дітей, яка тривалий час була поза увагою. Хто знає, чим дихають діти у переповнених класах чи ігрових кімнатах, які неможливо як слід провітрити?

Щоліта у дитячих закладах проводять ремонти — фарбують, перестилають підлогу, міняють меблі. І зачиняють приміщення до 1 вересня. Як свідчать наукові дослідження, у повітрі після наведення цієї краси циркулюють близько 700 летючих хімічних сполук, концентрація яких у закритих приміщеннях стає небезпечною для здоров’я.

Найгучніший скандал стався у столичній гімназії «Київська Русь», де діти постійно скаржилася на погане самопочуття, кажуть, навіть непритомніли. Батьки написали чимало скарг, домагаючись, щоб лабораторія СЕС взяла проби повітря та будівельних матеріалів. Результати досліджень засвідчили значне перевищення хімічних сполук у повітрі. Гімназистів терміново відправили на позачергові канікули. У кількох приміщеннях довелося зривати лінолеум, який найбільше отруював повітря. Подібні ситуації траплялися і в інших містах, нещодавно таке сталося у Чернівцях.

Батьки нарікали не на будівельників, які два роки тому здали гімназію, а на СЕС, яка допустила такі порушення. Мало хто знає, що фахівці Державної санітарно-епідеміологічної служби України вже давно не мають права без дозволу Кабміну проводити планові та позапланові перевірки. Це зафіксовано на законодавчому рівні. Мораторій на перевірки мав діяти тимчасово, однак його не скасували, а продовжили до 2017 року.

Незважаючи на ці обставини, київська СЕС перед початком навчального року традиційно звертається з листами до районних відділів освіти з пропозицією (не з вимогою) провести лабораторні дослідження приміщень, перевірити дотримання санепідрежиму в школах та дитячих садках. Відповідного листа направляють і мерові столиці, який несе відповідальність за підготовку об’єктів до нового навчального року. Майже всі райони позитивно сприймають такі перевірки. Але керівництво Дарницького районного відділу освіти, де розташована гімназія «Київська Русь», категорично відмовилося від співпраці, про що повідомило письмово. Випадково чи ні, але за даними медичної статистики, саме у цьому районі на вірусний гепатит А захворіла найбільша кількість дітей у школах та дитсадках.

Багато родин помічають, що їхній син чи донька, які йшли до першого класу, маючи хороше здоров'я, дедалі частіше скаржаться на головний біль, відсутність апетиту, слабкість, сонливість та інші симптоми, які свідчать про ослаблення організму. І це не можна списати лише на перевтому від занять.

Багаторічні дослідження, проведені фахівцями Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзєєва Національної академії медичних наук, показали, що за роки навчання у школі у 75–85% дітей стан здоров’я значно погіршується. Якщо порівняти результати обстеження випускника з тими даними, які він мав у першому класі, стає очевидним, що організм працює з величезним навантаженням.

Свою роль відіграють велика кількість предметів та уроків, переповнені класи, де нічим дихати, харчування на ходу і домашні завдання, які не залишають часу для відпочинку та прогулянок. А ще до того — респіраторні захворювання, ангіни та бронхіти, харчові отруєння та кишкові інфекції, які щороку переслідують школярів.

Далеко не кожна дитина може з цим упоратися. Тому десятикласники й мають у своїх медичних картках записи про 3–5 хронічних захворювань, багато з них неодноразово проходили лікування у стаціонарах. Скринінг показав, що понад 60% випускників за роки навчання в школі неодноразово зверталися до стоматологів, кожному з них за цей період було поставлено від однієї до трьох пломб, а декому ще більше. Найчастіше діти скаржаться на погіршення зору, проблеми опорно-рухового апарату та порушення в системі органів травлення.

На думку фахівців, ці проблеми не можна замовчувати, до їх вирішення потрібно підключати і батьків, і громадські організації. Особливо, коли йдеться про спалахи хвороб у шкільних та дошкільних закладах.

Лікарі-інфекціоністи стверджують, що через значне підвищення вартості лабораторної діагностики, витратних матеріалів, лікарських препаратів багато родин не можуть забезпечити своїм дітям повноцінне лікування та реабілітацію. Крім того, зубожіння людей призводить до нехтування правилами санітарії та гігієни, що особливо небезпечно у густонаселених містах. Якщо держава не виправить ситуацію, Україна дуже швидко скотиться до рівня відсталих країн третього світу, де хвороби брудних рук і епідемії стали повсякденним явищем.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter