Новини
Ракурс

Новорічні прикраси: секрети безпеки

15 січ 2017, 09:34

Ці передсвяткові питання ставить собі багато хто. І йдеться тут не лише про красу новорічного дерева чи прикрас, а й про безпеку. Адже неякісні гірлянди можуть спровокувати пожежу, а яскрава кулька може містити небезпечні токсини і канцерогени аж до свинцю. Щоб уникнути неприємностей, потрібно уважно ставитися до вибору новорічних атрибутів.


.

Негорюча суміш

Почнімо з того, що ялинкові прикраси не підлягають обов’язковій сертифікації. Оскільки вони не є іграшками, то не призначені для того, щоб ними гралися діти. Штучні ялинки також не підлягають обов’язковій сертифікації, але вони повинні мати санітарно-епідеміологічний висновок Міністерства охорони здоров’я. Тому перед тим купівлею штучної зеленої красуні варто попросити продавця показати цей документ.

«При виборі штучної ялинки варто приділити увагу її «вогнестійкості», адже деякі синтетичні матеріали мають властивість миттєво спалахувати, — каже координатор проектів із хімічної безпеки Всеукраїнської екологічної громадської організації «Мама-86» Денис Павловський. — На пакуванні «правильної» ялинки зазначається, що вона виготовлена із вогнестійкого поліетилену чи пластику. До складу таких ялинок додають антипірени — речовини, що перешкоджають загорянню. Також не зайвим буде перевірити міцність гілок та голочок. Для цього по м’яких голочках потрібно провести рукою «проти шерсті», а жорсткі посмикати: вони повинні одразу розправлятись і опадати. В магазинах також представлені ялинки з паперовою хвоєю, які мають непоганий вигляд, але «житимуть» не довше трьох років. До того ж вони легкозаймисті, тому палити біля них свічки небезпечно. Найпопулярнішим матеріалом для виготовлення штучних зелених красунь вважається ПВХ».

Звісно, штучна ялинка не має неповторного аромату хвої та смоли справжньої лісової красуні, проте, якщо в домі живуть алергіки, то цей мінус перетворюється на плюс. Водночас деякі деревця мають дуже різкий хімічний запах. Не слід вірити продавцям, які переконуватимуть, що для того, аби запах вивітрився, достатньо ялинку буквально на кілька днів виставити на холод, наприклад, на балкон. Зазвичай хімічний запах нікуди не зникає.

«При виборі штучної ялинки слід звернути увагу на маркування, — радить керівник Київського міськобласного центру споживачів, якості та безпеки продукції Роксолана Цірук. — Адже штучні ялинки, ялинкові іграшки та навіть дощик, незалежно від того, продають їх на ринку чи в крамниці, мають бути марковані відповідним чином — виробник зобов’язаний вказати назву товару, найменування та своє місцеперебування, дату виготовлення. Якщо продукція вітчизняного виробництва, тоді вказується ще й нормативний документ, за яким вона вироблена (державний стандарт, технічні умови, тощо), застереження щодо використання (наприклад: «Обережно! Вогненебезпечно»; «Не призначено для дітей віком до 3 років — містить дрібні деталі» тощо)».

Пластик надійніший, а скло краще

Обравши ялинку, потрібно подбати й про прикраси для неї. Якщо в домі є маленькі діти або тварини, експерти радять зосередити увагу на іграшках, які не б’ються — пластик, тканина тощо.

Проте перед тим як купити таку іграшку, варто провести міні-тестування. Передовсім, вона не повинна пахнути — взагалі! Адже що сильніший запах, то більше виділяється летючих токсичних хімічних речовин. Не бажано купувати кульки, які линяють. Для цього достатньо взяти ту ж кульку до рук та трохи потерти — неякісна одразу себе видасть. Аналогічна ситуація і з виробами, на яких почала відлущуватись фарба. Ці застереження стосуються й скляних прикрас.

Також під час вибору іграшок варто звертати увагу на їхні механічні та фізичні властивості: наскільки міцно тримається елемент кріплення, чи немає гострих кутів.

Якщо все-таки хочеться прикрасити домівку такими звичними скляними кульками та фігурками, тоді краще зосередитися на продукції вітчизняних фабрик. До речі, це саме та продукція, що активно експортується за кордон. Адже наші прикраси розмальовуються вручну, що дуже люблять та цінують за межами України. Обираючи скляні прикраси, варто знати, що блискучі скляні кульки та фігурки міцніші за матові завдяки шару рідкого срібла.

Ну і, звісно, купувати іграшки бажано в спеціалізованих магазинах, які багато років співпрацюють з одними й тими ж виробниками. І хоч переважна більшість ялинкових прикрас (передовсім ідеться про пластикові) «родом» із Піднебесної, там також вміють виготовляти якісну продукцію, але коштувати «три копійки» вона, ясна річ, не може.

Щоб горіла та не згоріла

Новий рік є одним із найбільш яскравіших та запальних свят. Йдеться не лише про веселощі, а й про кількість пожеж, які трапляються в ці дні. Часто причиною загоряння стають свічки, які для створення романтичної атмосфери ставлять на стіл, та неякісні гірлянди. Свічки здебільшого загоряються через необережність господарів, які можуть недогледіти і випадково скинути їх на підлогу — і вогонь може поширитися на всю кімнату.

Проте якщо цього разу виною всьому безпечність нетверезих господарів, то неякісні гірлянди зазвичай спалахують без сторонньої допомоги.

«Ми неодноразово перевіряли гірлянди, і часто зіштовхувалися з тим, що вони зроблені «на коліні», тобто незрозуміло де і ким. Вірогідність того, що вона може спалахнути, дуже висока. Варто врахувати, що багато хто вішає ці гірлянди на ялинку, а поряд можуть бути саморобні паперові прикраси, і вся ця краса може буквально за хвилини спалахнути і наробити лиха, — попереджає колишня співробітниця однієї із столичних лабораторій Валентина Іванова. — Тож до вибору справді безпечної гірлянди треба уважно ставитися. Передовсім потрібно звернути увагу на те, де ви будете її вішати. Адже призначення у цих прикрас різне: одні —для вулиці, другі для інтер’єру, треті для ялинки. І це не просто побажання виробника: від цього залежить потужність миготливої прикраси. Варто запам’ятати, що потужність гірлянди для ялинки не повинна перевищувати 50 Вт. Ця цифра має бути вказана на спеціальному маленькому ярличку на шнурі біля вилки, на якому пишуть тип гірлянди, фірму-виробника, напругу живлення, загальну потужність і тип лампочок».

Також експерт радить звернути увагу на дріт виробу. Він повинен мати перетин тонкопровідних жил не менше 0,5 квадратного міліметра і товсту, але гнучку ізоляцію. Не зайве буде і звернути увагу на відстань між останньою лампочкою і вилкою (вона повинна бути не менше ніж півтора метра). Це дуже важливий момент, адже навіть якщо вилка почне горіти і це швидко побачать, то вдасться запобігти пожежі. До якісної гірлянди завжди додається «запаска» у вигляді додаткової лампочки. Якщо ланцюг налічує понад 18 лампочок, то в комплекті має йти мінімум три «запаски». Звісно, що потужність та напруга в них має бути ідентична зі «стаціонарними».

Перед тим як купувати прикрасу, варто дослідити місця з’єднання компонентів гірлянди: наскільки надійне з’єднання блока з проводами, чи якісно зроблені гніздо та вилка. Ну і, звісно, перед тим як придбати прикрасу, її необхідно увімкнути та перевірити всі режими. А от прийшовши додому, не слід одразу вмикати: гірлянда має «зігрітися» після морозу.

«У новорічну ніч намагайтеся не залишати електричні прикраси без нагляду, — наголошує В. Іванова. — Адже від перепадів напруги в мережі, оплавлення ізоляції й загорання нагрітої паперової мішури від лампочок, на жаль, ніхто не застрахований».

Роксолана Цірук погоджується з колегою і нагадує, що слід дотримуватися правил електробезпеки. «Під час неодноразових перевірок ми з’ясували, що на ринку представлено багато неякісної китайської продукції. Інколи взагалі неможливо визначити країну-виробника товару, адже на пакуванні відсутнє маркування як таке, — розповідає експерт. — Основні невідповідності, які ми виявляли під час перевірок — ігнорування постачальником та виробниками вимог щодо необхідності наявності маркування та інструкцій із безпеки українською мовою. Дуже часто виробники намагаються здешевити виріб за рахунок неякісних комплектуючих та матеріалів. Як наслідок, прикраси в кращому разі псуються буквально на другий день роботи, в гіршому — спричиняють пожежу».

Проте фахівці нагадують: купивши неякісну річ, не слід впадати у відчай, адже згідно зі статтею 9 Закону «Про захист прав споживачів», її можна обміняти на аналогічну, але справну, або повернути.

«Якщо недоліки нової іграшки ви розгледіли лише вдома, то знайте, що споживач має право обміняти непродовольчий товар відповідної якості на аналогічний у продавця, у якого було його куплено, — нагадує Д. Павловський. — Якщо покупка не влаштовує споживача за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром чи ще з якоїсь причини не може бути ним використана, товар також підлягає обміну чи поверненню. Покупець має право повернути витрачені кошти чи обміняти такий товар протягом 14 днів, не враховуючи день покупки».

Проте обмін товару відбувається лише тоді, якщо він не використовувався і за умови збереження його товарного вигляду, споживчих властивостей, пломб, ярликів і товарного чеку, що підтверджує факт покупки.

Насамкінець, експерти нагадують: купуючи ялинкові прикраси, слід пам’ятати, що вони не є дитячими іграшками, тож ними не можна гратися малечі.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter