Новини
Ракурс

Ринок інформаційних технологій у 2016 році: шлях крізь терни

Ринок ІТ в Україні та низці інших країн СНД, згідно з попередніми підсумками 2015 року, демонстрував подальше падіння ключових показників унаслідок погіршення економічної ситуації, напруженої геополітичної обстановки та знецінення курсу національних валют.


.

Основні показники ІТ-ринку України

Минулий рік для ринку ІТ-послуг в Україні був не найсприятливішим. Однак дистриб’ютори, інтегратори та вендори продовжували боротьбу за клієнта навіть в умовах «відкладеного попиту». Палиці в колеса на шляху розвитку ринку ставила волатильність гривні, фінансова нестабільність країни та бюрократія в державних органах. Крім цього, 2015 рік не тільки в Україні, але й у цілому по СНД пройшов під гаслом мінімізації ІТ-бюджетів — витрати були максимально стиснуті, штати співробітників — скорочені. Тенденція на обмеження ІТ-бюджетів поглиблювалася з кожним кварталом. Позитивний момент у цій ситуації — перехід учасників ринку до раціональних, якісніших рішень у випадку придбання нової ІТ-інфраструктури, при виборі архітектури та вендора. Також кризові умови сприяли «очищенню», завдяки чому на ринку залишилися справді сильні гравці.

Концепція роботи та розрахунків за надані ІТ-послуги для великих замовників корпоративного сегмента знаменувалася потребою у відстроченні платежів, що стало пріоритетом над ціною. Популярністю в бізнесу, як і раніше, користувалися хмарні технології, мобільні додатки, технічна підтримка, системи безпеки та оптимізації бізнес-процесів.

За даними звіту IDC PC Tracker компанії IDC, у III кварталі 2015 року в Україну було поставлено 211 тис. персональних комп’ютерів, що на 34,5% поступається аналогічним показникам 2014 року, але перевищує сумарні показники I і II кварталів 2015 року. Така тенденція свідчить про досягнення та подолання дна ринку ПК, а також уповільнення темпів його падіння. Очікується, що сегмент настільних ПК відновиться швидше за рахунок відкладеного попиту з боку державних установ і корпоративного сегмента. У свою чергу, сегмент ноутбуків залишатиметься на низькому рівні, що підтверджує значне падіння обсягу продажів ноутбуків у минулому році. У цілому за 2015 рік ринок ПК скоротився на 40% порівняно з 2014 роком.

Крім цього, згідно зі звітом IDC Tablet Tracker, падіння ринку планшетів за результатами минулого року становитиме 33%, а сегмента смартфонів — 22,9%. У пріоритеті українців планшети вартістю до 150 дол. Також через економічну ситуацію та падіння доходів населення зміцнюється загальносвітовий тренд на перехід від планшетів до смартфонів із великими екранами — фаблетів. Лідером серед операційних систем для мобільних пристроїв залишається Android — 92,1%, смартфони з підтримкою 3G і 4G становлять 96,2% ринку.

Обсяг українського ринку ІТ, за прогнозами експертів, у 2015 році скоротиться на 42%. Найменше падіння, близько 28%, очікують у напрямку ІТ-послуг. Більше останніх скоротяться обсяги продажів обладнання. Нагадаємо, за підсумками 2014 року ринок ІТ просів на 45% — до 1,6 млрд дол., порівняно з 2,9 млрд дол. у 2013 році.

Простір СНД

Минулий рік для російського ринку ІТ-послуг запам’ятається браком інвестиційних ресурсів на тлі оголошеного урядом курсу на імпортозаміщення. Представники ІТ-компаній РФ висловлюють надію на те, що політика імпортозаміщення послужить реальним шансом для російських розробників. Головними перешкодами для розвитку внутрішнього ринку ІТ-послуг є складна економічна ситуація, падіння курсу рубля та інвестори, що йдуть із країни.

На тлі кризи корпоративні замовники істотно зацікавилися сегментом бізнес-аналітики з метою мінімізації ризиків і втрат в умовах падіння економіки РФ. Клієнти змушені ретельніше планувати витрати, урізати бюджети, а також інвестувати в інструменти BI.

Слід враховувати, що деякі процеси впливають на розвиток глобального ринку ІТ-послуг однаково. До стабільних тенденцій відносяться зниження вартості заліза, жорсткість конкуренції, поява нових сервісів і технологічних рішень. Однак, залежно від особливостей економічного, географічного і політичного характеру, в різних країнах ринок насичений по-різному. Державна стратегія, яка не виключає ведення зовнішніх військових конфліктів і, як результат, — санкцій, не може не відлякувати інвесторів. Константою є те, що без економічного зростання не буде розвитку ІТ-індустрії.

Стабільно нестабільна економічна ситуація і в більшості інших країн СНД, що значною мірою загострилася в 2015 році, продовжує негативно впливати на ринок ІТ-послуг. Багато компаній, що працюють у країнах СНД, констатували торік повальну тенденцію урізання бюджетів на ІТ та «відкладений попит» через загальне падіння доходів. Окремої уваги заслуговує проблема відтоку якісних фахівців. У цілому, ринок ІТ-послуг на просторі СНД переживає період рецесії, коли великі ІТ-компанії наводять лад, переглядають бюджети і економлять, а середній і малий ІТ-бізнес з усіх сил намагається «утриматися на плаву».

Що відбуватиметься на ринку ІТ України в 2016 році?

Український ринок інформаційних технологій у 2016 році продовжить свій шлях крізь терни до зірок на тлі загального очікування стабілізації економічної ситуації. Однак гравці ринку пристосувалися до складного періоду і почали окрім звичайного бюджету складати кризовий ІТ-бюджет. Обмеженість бюджетів і далі негативно впливатиме на ведення бізнесу.

Попри проблеми, в поточному році очікується перехід державних органів на електронний документообіг та електронні послуги, вихід на український ринок сервісу замовлення таксі Uber, повернення Motorola, розвиток концепції «інтернету речей» (коли пристрої, датчики, промислове і побутове обладнання підключаються до мережі інтернет), впровадження криптовалюти, переорієнтація компаній на комерційні датацентри (ЦОД) і хмарні сховища. Крім цього, понад 50% великих замовників роблять ставки на носимі технології (wearable technology). Стабільно користуватиметься популярністю і розвиватиметься категорія безпечного зберігання даних і кібербезпеки в цілому.

Економічна криза вдарить по ІТ-фахівцях, яким стане вигідніше працювати за кордоном, оскільки в 2015 році зарплати співробітників сфери ІТ залишалися на колишніх рівнях. Згідно з дослідженням Ukraine Digital News та фонду AVentures Capital, загальна кількість програмістів на українському ІТ-ринку зараз становить 90 тис. осіб. За рахунок залучення молодих фахівців цей показник до 2020 року планують наростити до 200 тис. На сьогодні попит на фахівців ринку ІТ-послуг в Україні перевищує пропозицію.

У цілому, учасники ринку ІТ дивляться на 2016 рік обережно, але з оптимізмом і надією на рестарт відкладених раніше проектів.

Простір СНД

Головними трендами ринку ІТ в РФ у 2016 році залишаться імпортозаміщення (пошук російських софтверних рішень для держсектора), скорочення ІТ-бюджетів компаній, а також їх перехід від утримання своєї інфраструктури на користь хмарних сервісів. Гібридні хмарні рішення, публічні та приватні корпоративні хмари в майбутньому трансформують модель взаємодії з замовниками завдяки можливості оперативно створювати нові послуги. У 2016 році дедалі більше інформації «полетить» на хмари.

У цілому ж аудиторія клієнтів буде лавиноподібно переходити на мобільні додатки й сервіси, електронні системи розрахунків, можливі експерименти в рамках концепції IoE/IoT («інтернет усього/інтернет речей»), а також інвестиції в проекти інформаційної безпеки та ІТ-послуги.

У 2016 році на перше місце в більшості компаній, що працюють у країнах СНД, вийдуть контракти технічної підтримки й аутсорсингу. У разі збереження або поглиблення кризи на ринку ІТ буде спостерігатися відтік висококласних фахівців. У свою чергу, замовники й далі висуватимуть підвищені вимоги до стійкості ІТ-систем, продовжуючи при цьому обмежувати бюджети. Великі замовники переорієнтуються на послуги комерційних датацентрів (ЦОД) замість модернізації. Всі рішення щодо реалізації проектів, пов’язаних із необхідністю інвестування в ІТ-інфраструктуру, будуть заморожені й відкладені до настання більш стабільного періоду.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter