Новини
Ракурс

Епідемія грипу і безпорадність МОЗ

1 лют 2016, 12:37

Київські лікарі-інфекціоністи зазначають, що такої напруженої ситуації, як нині, в Україні не було від часу епідемії 2009 року. Тоді вірус А(H1N1), який запам’ятали під назвою свинячий грип, забрав життя багатьох людей. На той час медики вперше зіштовхнулися із пневмонією, яка стрімко розвивалася і не реагувала ні на стандартні методи лікування, ні на фармпрепарати, затверджені у протоколах. Лікарі кажуть, що за кілька годин легені просто згорали. На боротьбу з грипом уряд тоді виділив майже мільярд гривень, значну частину коштів спрямували на закупівлю препарату «Таміфлю», який вважався найефективнішим проти вірусу А(H1N1). Є інформація, що на складах ще й досі зберігається значна частина тих ліків.


.

Грип поширюється по всій Європі — в сорока країнах зафіксовані випадки захворювань, епідемічна активність вірусу останнім часом наростає. Однак лише в Україні це сезонне захворювання стало справжньою катастрофою: щодня повідомляють про нові летальні випадки, а рахунок хворих, які потрапили до реанімаційних відділень, іде на тисячі.

Нинішньої зими серед кількох вірусів, які викликають грип, чільне місце знову посідає А(H1N1), що називається каліфорнійським. Але тепер він має статус не пандемічного, а сезонного, значна частина українців вже з ним знайома, і, як стверджують фахівці, має імунітет до цього вірусу.

Дуже хотілося б, щоб відповідний імунітет мала і система охорони здоров’я. Не минули ж даремно події 2009 року — практикуючі лікарі пам’ятають і помилки, і пошуки правильних рішень, і те, чого тоді найбільше бракувало їм на роботі. Якщо цей досвід вивчити і узагальнити, він би допоміг у боротьбі з епідемією грипу, про яку цими днями нарешті оголосив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

Марна справа запитувати, чи знають очільники МОЗ, що робити для зменшення кількості летальних випадків та тяжких ускладнень від грипу. На численних брифінгах, де зачитували статистику про зростання кількості хворих та госпіталізованих, чиновники жодного разу не сказали, які ресурси є в медичних закладах, чим забезпечені хворі, які ліки, інструментарій, медичні засоби тощо слід придбати невідкладно. А на засіданні уряду міністр Квіташвілі заявив, що «ситуація не така страшна, як передають засоби масової інформації».

«Дані, які озвучує міністерство, не відповідають реаліям. Насправді оперативна статистика показує набагато більші цифри, — заявив член Комітету охорони здоров’я Верховної Ради народний депутат Ігор Шурма на засіданні, де обговорювали стан захворюваності населення на грип та ГРВІ. — Кількість смертей наростає. Так, у Харківській області на 20 січня 2016 року померло 18 хворих. У довідці МОЗ таких даних немає, але вони є в оперативній інформації від лікарів. Чомусь рахують лише тих хворих, яких поклали до інфекційних відділень. А чому не згадують про тих, хто лежить із ускладненням від грипу — пневмонією, у протитуберкульозних та пульмонологічних відділеннях медичних закладів тієї ж Львівської області? Це десятки пацієнтів, які потребують інтенсивного лікування та реанімації».

Напружена ситуація складається і в Києві. За офіційною статистикою, від ускладнень від грипу померло 26 хворих, в тому числі двоє малюків. Майже 50 пацієнтів з ускладненнями перебувають у реанімації. Це дані станом на 29 січня. Картина змінюється щодня.

Епідемія грипу, як зазначають фахівці СЕС, має свої піки та спади, що дає змогу планувати профілактичні та лікувальні заходи. Це за умови, якщо в країні не лише числяться, але й працюють відповідні служби та департаменти системи охорони здоров’я. Цього разу прогнозувати щось чи хоча би зрозуміти тенденції дуже складно. Одного дня чиновники повідомляють про різке зростання кількості хворих та звернень до лікувальних закладів, а вже наступного стверджують, що грип пішов на спад. Тривалий час нас заспокоювали тим, що в жодній області епідпоріг не перевищено, МОЗ повністю контролює ситуацію, прогнозували, що карантин у школах закінчується. І раптом продовжили його на невизначений термін.

Утім, саме карантин у дитячих закладах фахівці вважають найправильнішим кроком. Це перевірений метод запобігання захворюванню, коли переривається ланцюжок передачі вірусу і діти мають змогу гуляти на свіжому повітрі, а не сидіти у закритих, часто переповнених приміщеннях. Якби цього не зробили, хворих малюків та школярів було б у рази більше.

Як повідомляє Центр грипу МОЗ, лише за тиждень з 18 по 24 січня 2016 року на грип та ГРВІ захворіло понад 363 тис. людей, із них 52% становлять діти віком до 17 років. Порівняно з попереднім періодом, загальний показник захворюваності населення України збільшився на 70%. Протягом тижня зафіксовано понад 20 летальних випадків. У віковій структурі захворюваності неповнолітніх превалюють діти віком 1–4 років — 38% серед всіх дітей.

Не втратив своє активності вірус грипу і в останній тиждень січня. У Києві захворюваність серед дорослих зросла на 21%, дітей — на 5% порівняно з попереднім тижнем. Наразі ніхто не дає прогнозів, коли буде спад епідемії, хоча недавно говорили, що це станеться наприкінці січня.

За інформацією Центру грипу Міністерства охорони здоров’я, у лікувальних закладах щодоби реєструється близько 80 тис. звернень за медичною допомогою, майже половина хворих — діти. Протягом останнього тижня було госпіталізовано на 55% більше хворих, аніж за попередній період. Чиновники МОЗ задоволені тим, що люди активніше звертаються за допомогою, адже самолікування призводить до ускладнень та летальних випадків. Вони постійно наголошують, що побороти вірус каліфорнійського грипу можна, якщо приймати противірусні препарати у перші дві доби. Пізніше вони не дають бажаного ефекту. Проте у МОЗ не можуть відповісти на питання, де взяти ті ліки.

«Коли оголошено епідемію, величезне значення має те, чи створено резерв лікарських препаратів та медичних засобів у лікарнях, — наголосила член парламентського Комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко. — Ті цифри, які надає міністерство, не відповідають показникам, які є в регіонах.

На складах відомства є 250 тис. упаковок таміфлю, які були закуплені ще 2009 року, 105 тис. упаковок вже втратили термін придатності. Однак невідомо, скільки їх було утилізовано. Є інформація, нібито почалася робота по розвезенню таміфлю в регіони, незважаючи на термін придатності. Чи можна цьому вірити? Я просила керівництво МОЗ підтвердити або спростувати цю інформацію. Однак розмова переходить у дискусію — чи справді цей препарат такий ефективний, коли і кому його необхідно приймати».

Депутати неодноразово порушували ці та інші питання, що стосуються епідемії грипу та ГРВІ — і на засіданні профільного комітету, і в сесійній залі, однак відповіді від керівництва МОЗ так і не почули.

Є ще одне питання, яке викликає тривогу і народних депутатів, і вчених, і лікарів. В умовах масового захворювання дітей на ГРВІ та грип МОЗ оголосило про старт третього туру вакцинації проти поліомієліту. Чи можна у розпал епідемії, коли вже зафіксовано летальні випадки серед дорослих і дітей, проводити позапланову вакцинацію проти поліомієліту? Вона повинна охопити всіх дітей до десяти років. Вчені, які спеціалізуються на цій проблематиці, категорично проти . Їх підтримують на кафедрі педіатрії столичного медуніверситету, наголошуючи на тому, що в період епідемії неможливо з’ясувати, здорова дитина чи інфікована грипом, адже інкубаційний період може тривати кілька днів. І якщо до вірусу грипу, який дрімає, ще додати живу трикомпонентну вакцину проти поліомієліту ОПВ, як дитячий організм витримає таке навантаження? Не можна виключати й того, що хтось із членів родини захворіє на грип і дитина потрапить у зону ризику.

Навіть епідеміологи, професійно зацікавлені в тому, щоб не допустити будь-якої епідемії, а тим паче — поліомієліту, дуже обережно висловлюються щодо проведення щеплень у цей період, адже й без того ситуація вкрай непроста.

Позицію МОЗ озвучив заступник міністра Ігор Перегінець, який відповів депутатам, що не бачить жодних проблем, адже в інструкції до вакцини ОПВ не сказано, що її не можна використовувати під час епідемії грипу та ГРВІ. Вся відповідальність лягає на лікарів — вони повинні перевірити, здорова дитина чи ні, й ухвалити рішення.

Сподівання, що епідемія йде на спад, не мають під собою підстав. Головний державний санітарний лікар Києва Олег Рубан попередив про другу хвилю епідемії, яка, ймовірно, почнеться вже на початку лютого. Чиновники від освіти радяться з медиками — чи варто за таких умов переривати карантин? Кожен регіон вирішує відповідно до ситуації, у Києві його продовжили до 8 лютого.

Як відомо, міністр принципово не відвідує засідання Комітету охорони здоров’я парламенту, а коли депутати ставлять запитання у сесійній залі, він їх ігнорує. Критика міністерства за бездіяльність під час епідемії, коли зростає кількість летальних випадків, а в лікарнях немає чим лікувати тяжких хворих, дуже дратує чиновника. Під час дня уряду в парламенті він заявив про намір судитися з кількома депутатами, розцінивши їхні запитання та критичні виступи як наклеп.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter