Новини
Ракурс

33 справи на місяць — середнє навантаження на суддю господарського суду

29 лют 2016, 10:36

Про підсумки роботи господарських судів за минулий рік ішлося на останньому пленумі Вищого господарського суду України.


.

За словами голови Вищого господарського суду Богдана Львова, сума штрафних санкцій, стягнутих до держбюджету за невиконання або неналежне виконання господарських зобов’язань, становила 27,4 млрд грн (в 2014 році — 6,6 млрд грн). Судовий збір за розгляд справ господарськими судами становив 570 млн грн, що на третину більше, ніж позаминулого року.

За результатами судового розгляду задоволено 60% заявлених позивачами вимог. Найбільше (58%) розглянуто справ із майнових спорів, з яких близько половини пов’язано з розрахунками за поставлену продукцію, товари, послуги, з них понад чверть справ стосуються стягнення заборгованості з оплати вартості спожитих енергоносіїв.

Серед причин виникнення спорів, пов’язаних з питаннями поставки енергоносіїв, найпоширенішими є неплатоспроможність або небажання споживачів своєчасно та в повному обсязі оплачувати передані постачальником послуги та законодавча невизначеність в певних питаннях, пов’язаних з постачанням енергоносіїв, правами та обов’язками постачальників та споживачів.

Протягом минулого року до 30 тис. збільшилася кількість позовів, не прийнятих судами до розгляду. Це було обумовлено такими чинниками: ненадання позивачами доказів сплати судового збору та недосконалість роботи юридичних служб підприємств, адвокатів та представників учасників судового процесу з підготовки документів — якості оформлення звернень у господарських справах.

Причинами відмови у задоволенні позовів були: незадовільна підготовка сторонами договорів; низький рівень позовних матеріалів; несвоєчасне звернення до суду; відсутність доказових документів та обґрунтувань.

Майже в 2,5 разу збільшилася кількість розглянутих майнових справ, зокрема, при вирішенні спорів, пов’язаних із договорами банківської діяльності. Основними причинами виникнення спорів про стягнення боргу за кредитним договором було порушення договору позичальником. Майже в усіх випадках це було спричинено браком у нього коштів, зростанням вартості валюти, збільшенням банками відсоткової ставки за кредитними договорами в односторонньому порядку, оскільки внесення таких змін було зумовлене змінами в законодавстві, але не передбачалося первинними умовами договору.

Найкращих показників якості розгляду справ досягнуто господарськими судами Кіровоградської та Вінницької областей, де кількість змінених та скасованих судових актів становила всього 1,6%, а також Чернівецької області.

Середнє навантаження на суддю господарського суду — 391 справа на рік, тобто 33 справи на місяць (показник 2014 року — 375).

Сергій Тимченко, начальник Департаменту підтримання державного обвинувачення та представництва інтересів громадянина або держави в судах Генеральної прокуратури України:

«В першу чергу хочу подякувати за роботу, адже, на наш погляд, сьогодні господарське судочинство є одним із найефективніших з-поміж інших видів судочинства. Про це, зокрема, свідчать цифри: із понад 9 млрд грн задоволених позовів господарськими судами постановлено задоволення позовів на суму понад 6 млрд грн.

Зменшення кількості позовів обумовлено тим, що, з одного боку, прокуратуру було позбавлено повноважень пред'являти позови там, де діють органи державної влади, а з іншого — від 1 вересня було введено судовий збір, який органи прокуратури повинні платити, а коштів на фінансування сплати судового збору до 1 січня 2016 року не виділялось. На даний час кошти виділені, проте не в тому обсязі, який потрібно, але наразі вони сплачуються».

Павло Колесник, суддя Верховного суду України, секретар судової палати у господарських справах ВСУ:

«На розгляд судової палати ВСУ минулого року надійшло 1037 заяв про перегляд рішень господарських судів. Із заяв, що надійшли, по 975 відмовлено в допуску, це 73%, тобто Верховний суд не знайшов підстав, щоб розглядати подані заяви про перегляд. Це свідчить про якість вирішення спорів Вищим господарським судом. За 193 заявами відкрито провадження у справі, що становить 14,5%. За результатами розгляду зазначених заяв дві було з різних підстав повернуто до Вищого господарського суду, а 110 повернуто заявниками на стадії допуску. За результатами розгляду справ, 91 відмовлено у задоволенні заяви, скасовано 104 судових рішення, припинено провадження у двох справах.

Я думаю, що в тому становищі, в якому перебуває вся судова система, в тій постійній реформі, в якій ми перебуваємо, при постійному зниженні соціальних стандартів, зменшенні заробітної плати, при всіх потоках бруду, які ллються на судову систему з тих ящиків, які стоять в кожній квартирі, якщо при всьому цьому судді виходять на роботу, виконують її, переважно якісно і в строк, мабуть, лише за це треба їм подякувати і низько вклонитися».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter