Новини
Ракурс

ІТ-інновації на допомогу держуправлінню

15 кві 2016, 14:40

За даними Мінекономіки, сьогодні в тіні перебуває 40% офіційного ВВП України. Прямі податкові втрати минулого року склали 130 млрд грн. Тому сьогодні європейський шлях нашої держави просто зобов'язує вступити в активну боротьбу з «тінню». На цьому наголосила фахівець у сфері e-data, директор IT-компанії QB-Tehnology Тетяна Воляр, виступаючи на круглому столі «Електронне врядування як складова фінансової ефективності держави». Організатором заходу виступили «Юридична газета» спільно з Американською торгівельною палатою в Україні.


.

За словами ІТ-експерта, сьогодні ми маємо ситуацію, коли замість об'єднання зусиль держава та бізнес висувають одне до одного взаємні та, як не дивно, виправдані претензії. «Для підприємця держава виглядає не інакше як апарат репресій. Фіскали, в свою чергу, поглядають на бізнес з великою підозрою. У них є план податкових надходжень і немає абсолютно ніякого інтересу в довгостроковому розвитку економічної активності», — зауважила спікер. Але вихід з цієї ситуації є. Це система дистанційного фіскального моніторингу, що передбачає автоматичний збір даних про фактичний обсяг операцій в різних галузях. Такі системи, за її словами, успішно діють у багатьох європейських країнах і дають помітні результати у зменшенні тіньової діяльності та збільшенні податкових надходжень. Подібні розробки на основі сучасного програмно-апаратного рішення вже існують в Україні. Зокрема, «Національна моніторингова система» успішно пройшла попереднє тестування і готується до пілотного впровадження у кількох регіонах. Попередні розрахунки свідчать про можливість збільшення надходжень до місцевих бюджетів на 25% і майже у півтора рази — до державного бюджету. Що важливо, такі результати можуть бути досягнуті без посилення тиску на бізнес та без бюджетних витрат.

Кристина Гуцалова, координатор ProZorro, проектний менеджер реформи держзакупівель при Національній раді реформ зауважила, що всі ініціативи з електронізації, які стали успішними, починалися як громадські та бізнес-ініціативи. ProZorro починала свою роботу також як волонтерська ініціатива, коли не було чіткого уявлення про те, наскільки це потрібно для нашої держави. «Але всі чітко розуміли, що ситуація у сфері державних закупівель залишає бажати кращого: неефективність, величезний рівень корупції. Тому було прагнення змінити цю ситуацію та створити для держави електронну систему закупівель», — зазначила пані Гуцалова. «Наразі електронізація повинна стати пріоритетом, тому що це можливість боротьби з корупцією, поповнення бюджету, поліпшення бізнес-клімату і т. п. Немає єдиного центру «зшивання» всіх ініціатив, тому все йде повільніше, ніж хотілося б», — зауважила вона.

За словами керуючого партнера ЮК Juscutum Артема Афяна, наша держава витрачає на ІТ-сектор великі гроші. Кількість програмістів на душу населення є доволі високою, і, здавалось би, ресурс для ІТ-інновацій є колосальним. Мова йде про мільярди доларів. Але в плані впровадження e-government Україна має проблеми. «Тільки цього року Україною була прийнята інформаційна стратегія розвитку. У нашої держави відсутня і політична воля, і чітке розуміння того, як правильно взаємодіяти з ІТ-сектором», — наголосив юрист. Той факт, що наразі більшість технологічних рішень, які потрібні нашій державі, приймаються волонтерами, є ознакою повного колапсу України в сфері ІТ.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter