Новини
Ракурс

Деномінація білоруського рубля: що потрібно знати українцям

З 1 липня 2016 року Білорусь відкине чотири нулі на грошових знаках і введе рублі і копійки нового зразка 2009 року. Керівництво Національного банку Республіки Білорусь запевняє, що цей крок має суто технічний характер, але українцям, які подорожують через цю країну, або компаніям, що ведуть бізнес з Білоруссю, варто знати кілька принципових нюансів.


.

Готівкові гроші

Деномінація в Білорусі вже проходила в 1994 і 2000 роках і планувалася в 2009-му, проте економічна криза і висока інфляція змусили зачекати, хоча самі банкноти вже було віддруковано раніше, а монети викарбовано. Саме тому на нових банкнотах стоїть підпис колишнього глави Нацбанку Петра Прокоповича, а не нинішнього Павла Каллаура. Крім того, в 2008 році змінилися правила білоруської орфографії, які не враховані на банкноті номіналом 50 рублів. На ній написано «пяцьдзесят» замість застосовуваного в наші дні «пяцьдзясят» («е» замість «я»). Але не слід боятися «нових» банкнот 7-річної давнини з підписом не чинного нині глави Центробанку і старою орфографією. Так задумано.

Слід знати, що з 1 липня до 31 грудня 2016 року в обороті одночасно перебуватимуть старі й нові гроші.

Банківські картки

З 1 липня по 1 жовтня 2016 року банки самостійно вирішують, новими чи старими купюрами заправляти банкомати. У цей проміжок часу не можна вгадати, що видасть банкомат (якщо тільки сам банк не стане крутити рекламу на дисплеї, наприклад: «Тільки нові купюри 2009 року»). А ось вже після 1 жовтня 2016 року видача здійснюється виключно новими банкнотами, зразка 2009 року. Водночас купюра максимального номіналу 500 рублів не буде завантажуватися в банкомати — її можна отримати виключно у відділенні банку, після попереднього замовлення.

У будь-якому випадку, на час грошової реформи краще мати при собі білоруські рублі готівкою — так спокійніше.

Так, і доведеться враховувати, в якій розрядності приходить SMS-інформування про списання грошей з карткового рахунку (за новим курсом або за старим), та звіряти з цінником.

Грошові операції

1 липня 2016 року система міжбанківських розрахунків Національного банку Республіки Білорусь офіційно не працює. Формально в цей день не проводяться тільки розрахунки між банками. Але на практиці у такий важкий день перерахунку всіх балансів не слід сподіватися на бездоганну роботу карткових або інших автоматизованих систем. Регулятор надав банкам право самостійно визначати, як вони працюють з клієнтами 1 липня (і чи працюють взагалі).

Додам, що в такий день автомобілістам краще не спілкуватися з місцевими даішниками, адже заплатити штраф «у найближчому відділенні банку» навряд чи буде можливим. А місцеві майстри смугастого жезла полюбляють пропонувати варіант: «Машину на штрафмайданчик, платіть штраф, а потім заберете авто». До речі, варіант з готівковою оплатою їх цілком влаштує. Навіть дисконт запропонують. Знижка істотна. Але краще не нариватися.

Прийом грошей різними автоматами, пунктами банківського самообслуговування, інфокіосками залишений на розсуд власників обладнання — хто як зможе переобладнати, налаштувати конфігурацію пристрою. Ймовірно, з'являться нові пристрої, з можливістю прийому монет, — зараз таких немає.

До уваги відряджених

Для відряджених на територію Республіки Білорусь варто знати, що касовий чек і квитанція, видана в готелі, можуть не збігатися. Приміром, квитанцію видадуть в нових рублях, а касовий чек у старих. Що в свою чергу зіпсує настрій вашому бухгалтеру в Україні, коли прийде час здавати звіт. Причина криється в тому, що Міністерство фінансів Білорусі дозволило до 31 грудня 2016 року не перепрограмовувати касові апарати зі старого коду BYR на новий BYN. Що для білоруса нормально, нашому бухгалтеру — як кістка в горлі.

Курси валют

Існують особливості інформування щодо обмінних операцій. Так, електронні табло обмінних пунктів з 1 липня вказують курси валют виключно в нових грошах з точністю до чотирьох знаків після коми. У той же час прості стенди обмінників (наприклад, де крейдою пишуть котирування), каси і сайти банків до 31 грудня 2016 року зобов'язані вказувати обидва варіанти курсу — старий і новий.

Терміни обміну

На обмін відводиться п'ять років — до 31 грудня 2021 року включно. Обмежень на суму немає, комісія не стягується.

Обміняти гроші зразка 2000 року на нові 2009 року можна:

— з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року включно — в Нацбанку Білорусі, банках і небанківських кредитно-фінансових організаціях Республіки Білорусь;

— з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021 року включно — в Національному банку Республіки Білорусь.

З 1 січня 2022 року грошові знаки зразка 2000 року будуть вважатися недійсними.

Порада на період деномінації: будьте уважні, завбачливі, майте запас готівки білоруських рублів.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter