Новини
Ракурс

Гепатит С по-українськи: видно світло в кінці тунелю, тільки тунель не кінчається

28 липня всі, хто ховався від спеки в київському парку ім. Шевченка, мали можливість безкоштовно пройти експрес-діагностику на гепатит С. Аналогічні дослідження проводилися в 26 містах нашої країни. Захід був приурочений до Міжнародного дня боротьби з вірусними гепатитами, який традиційно проводить Альянс громадського здоров'я по всій Україні. Щоб охопити якомога більше людей, інформаційно-просвітницькі акції пройшли в центрах міст, парках, скверах, а тестувалися часто випадкові перехожі.


.

Для більшості тих, хто мимохідь вирішив пройти діагностику, позитивний результат став як грім серед ясного неба. Підступність гепатиту С в тому, що зазвичай цей вірус упродовж тривалого часу не дає жодних клінічних проявів. Наведемо один показовий випадок, що стався в Полтаві. Прямуючи на вокзал із валізою в руці, жінка вирішила пройти тест — чому б ні, вона мала 10 вільних хвилин. Наявність антитіл до вірусу гепатиту С її шокувала, а реакція й зовсім була несподіваною: «Де ви взялися на мою голову? Що мені тепер із цим робити?». Звичайно, жінку одразу проконсультував інфекціоніст.

Експерти, які проводили дослідження й оприлюднили його результати 10 серпня на прес-брифінгу в Українському кризовому медіацентрі, звертають увагу на тривожний факт: більшість громадян, які проходили тестування, ніколи раніше не перевірялися на гепатит С (від 85% до 98% залежно від регіону).

Якщо говорити про результати в цілому по Україні, то всього експрес-діагностику на гепатит С пройшли 3844 особи, у 324 із них тест показав наявність вірусу. Тобто майже 8,5% українців інфіковані на гепатит С. Такий високий показник, на жаль, підтверджується подібними дослідженнями з року в рік і свідчить не лише про епідемію гепатиту С в нашій країні, а й про те, що «мовчазний вбивця» перетворюється на загрозу національній безпеці.

Якщо пройтися по областях, то цьогоріч у «лідерах» опинилася Хмельницька: тести були позитивними у 15,33% випадків, далі з не набагато менш високими показниками дихає у спину столиця України — 14,65%, чимало позитивних результатів також в Запорізькій (12,99%) і Дніпропетровській (12,5%) областях.

Звичайно ж, репрезентативність цього тестування можна було б оскаржити, до того ж воно й не претендує на достовірність соціологічного дослідження. Однак, як констатують експерти Альянсу громадського здоров'я, отримані цифри мало відрізняються впродовж останніх п'яти років. З року в рік підтверджується також тенденція, що найскладніша ситуація з гепатитом С на півдні та сході нашої країни. Періодично «вистрілюють» певні області. Частково це може бути пов'язано з контингентом людей, які проходять тестування, адже рівень інфікування в різних групах населення дуже відрізняється. Простежується високий рівень інфікованості у великих містах, включно з Києвом. На пропозицію пройти тест відгукуються люди різного віку, але насторожує той факт, що, наприклад, у Києві (де був отриманий високий відсоток позитивних тестів) діагностику проходило багато молодих людей, студентів, які полюбляють відпочивати в парку ім. Шевченка.

Ольга Голубовська, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, так прокоментувала результати дослідження: «Український центр з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України багато років також проводить тестування на гепатит С. Рівень інфікованості в різних групах населення варіюється від 3% до 70%. Так, пацієнти наркодиспансерів мають рівень інфікованості до 70%, люди, які часто хворіють, — близько 15%. Нам вдалося переконати Всесвітню організацію охорони здоров'я, що людей із гепатитом С в Україні набагато більше за 3%, як раніше вважала ВООЗ. У 2013 році іноземні колеги-епідеміологи в одному з оглядів також показали, що рівень інфікованості в Україні — близько 12%, а питома вага хворих становить близько 9%».

Треба мати на увазі, що тестування, яке проводиться Альянсом громадського здоров'я, показує рівень інфікованості. Не всі люди, у яких тест на гепатит С дав позитивний результат, мають хронічну форму захворювання. Однак потрібно пам'ятати, що цей вірус має безпрецедентний хроніогенний потенціал і у 85% випадків закінчується формуванням хронічних форм, які через багато років приводять до трагічного фіналу. Проте у 15% людей організм сам здатний позбутися вірусу.

«Отримана цифра 8,5% вражає! Це не просто інформація, яку можна взяти до відома, це фактично заклик до держави, МОЗ: одумайтеся! — каже виконавчий директор Альянсу громадського здоров'я Андрій Клепіков. — У чому ж причина, що в Україні одна з найбільш складних ситуацій серед європейських країн щодо поширення гепатиту С? У 2016-му закінчується діюча Державна цільова соціальна програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів. Однією з основних нагальних проблем є недофінансування державних програм, із гепатиту С недофінансування становить 79%. Ситуація майже патова, адже розробка нових загальнодержавних програм фактично заморожена. У цій ситуації Альянс громадського здоров'я звернувся до президента і прем'єр-міністра України з проханням ініціювати розробку національного плану елімінації гепатиту С.

Гепатит С вже давно перейшов у розряд виліковних захворювань. Це не вирок! Але для успішної боротьби потрібна стратегія щодо елімінації гепатиту С і фінансування. Альянс громадського здоров'я започаткував програму лікування цього захворювання препаратами нового покоління, які безпосередньо впливають на вірус. Було проліковано 600 пацієнтів, загалом на лікуванні сьогодні перебувають понад 1 тис. осіб. Нові препарати дають обнадійливі результати: у 93% пацієнтів за 12 тижнів після лікування вірус гепатиту С не було виявлено. До того ж використання інноваційних лікарських засобів різко скоротило термін терапії з 48 тижнів (іноді потрібно і 76) до 12. Причому переважна більшість людей одужує без серйозних побічних ефектів».

Не секрет, що ціна інноваційних препаратів захмарна, в різних країнах варіюється від 55 до 86 тис. дол. за курс. Хто в нашій країні може дозволити собі подібне лікування? Виходом є державні закупівлі, різні програми, зокрема й реалізовані Альянсом громадського здоров'я, якому вдалося закупити подібні препарати за ціною 900 дол. за курс. Організація забезпечила терапією найпроблемніших пацієнтів, так звані ключові групи, без акцентування уваги на яких неможливо впоратися з жодною епідемією (хворі з коінфекцією; особи, що вживають наркотичні речовини, тощо). Завдяки новим підходам в лікуванні найпроблемніші пацієнти, практично з термінальними стадіями захворювання, виліковуються у 90% випадків.

За словами О. Голубовської, завдяки роботі з фармацевтичними компаніями ціни на інноваційні препарати для України було знижено, і наші співгромадяни в рамках державної програми зможуть їх отримати вже цьогоріч (на жаль, через затримки із закупівлями ліки лише нещодавно почали надходити в регіони). Згідно з номенклатурою 2016 року, пацієнти отримуватимуть препарати повністю безінтерферонової терапії.

«У нашій країні є ще одна велика проблема: на ринок пішла величезна кількість незареєстрованих генеричних препаратів для лікування гепатиту С (про що «Ракурс» писав у статті «В Україну безконтрольно ввозяться фальшиві ліки від гепатиту С»), — констатує О. Голубовська. — Хочу зауважити, що ми в жодному разі не проти генериків. Ба більше, без дешевших аналогів дорогих препаратів Україна не зможе впоратися з епідемією гепатиту С і виконати програму елімінації вірусу. У нашій країні хворих дуже багато. Їх потрібно виявляти, тому системи епіднагляду мають посилюватися.

Найнеприємніше, що лікарі, які призначають лікування, і пацієнти, що приймають генерики, не знають, наскільки якісний той чи інший препарат. Річ у тім, що під час застосування препаратів прямої дії є дуже велика небезпека формування резистентності. Я регулярно отримую інформацію щодо лікування генеричними препаратами з розвитком в подальшому рецидиву. Що далі робити з такими пацієнтами — ніхто не знає. Препарати-підробки продаються у відкритому доступі. Це справа правоохоронних органів. Держава мусить відповідати за якість лікарських засобів».

Але все-таки світло в кінці тунелю видно. 31 травня 2016 року ВООЗ ухвалила Концепцію глобальної стратегії щодо гепатиту С. І Україна як член ВООЗ в найближчому майбутньому буде просто зобов'язана виконати програму з елімінації вірусу гепатиту С. Точно так само, як наша країна свого часу подолала малярію.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter