Новини
Ракурс

Глава Держказначейства Тетяна Слюз — про рішення судів, які загрожують роботі установи

12 жов 2016, 08:47

Голова Держказначейства Тетяна Слюз звернулася з листом відповідного змісту до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) Сергія Козьякова. Лист є у розпорядженні «Ракурсу».


.

У листі вона зазначає, що казначейство виконує судові рішення за бюджетною програмою «Заходи щодо виконання рішень суду, що гарантовані державою», однак на сьогодні фінансування за цією програмою «є обмеженим».

Слюз підкреслила, що за законодавством безспірне списання коштів державного бюджету має здійснюватися за черговістю надходження таких рішень, яких наразі на виконанні понад 175 тис. на загальну суму понад 3,5 млрд грн.

Враховуючи обмеженість фінансування, перерахування коштів стягувачам йде «зі значною затримкою», що, як зазначила голова Держказначейства, призводить до численних звернень стягувачів до суду з позовами щодо зобов’язання установи виконувати судові рішення, незважаючи на сформовану чергу погашення заборгованості.

«Суди, керуючись практикою Європейського суду з прав людини, приймають рішення про визнання незаконною бездіяльності Держказначейства та його територіальних органів, зобов’язують виконати відповідні судові рішення та у деяких випадках зобов’язують у місячний строк подати звіт про виконання судового рішення», — сказано у листі.

На думку Слюз, вказана практика суддів, за якою вони надають перевагу одним стягувачам перед іншими, вказує на упередженість до керівництва органів Держказначейства.

Вона нагадала, що органи казначейства не мають права встановлювати або змінювати бюджетні призначення, однак, за практикою судів, відповідальність з органів, що зобов’язані здійснювати відповідні соцвиплати, перекладається саме на них.

«Зазначена проблема є такою, що може вплинути на кадрову забезпеченість органів казначейства та загрожує нормальному функціонуванню системи казначейського обслуговування бюджетних коштів», — резюмується у листі.

Тож глава Держказначейства просить провести роз'яснювальну роботу з суддями.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter