Новини
Ракурс

Сімейні застілля: як пережити свята без конфліктів із родичами

31 гру 2016, 19:49

Масла у вогонь підливає і ситуація в країні, адже відмінності в політичних поглядах під час застілля можуть вилитися у справжню сварку.


.

Але є й більш «прості», життєві приводи для напруги і скандалів — наприклад, свекруха або теща, яка приїхала до вас погостювати і занадто буквально сприйняла запрошення відчувати себе як вдома, почавши контролювати ваш побут. Можливо, що родичі, які приїхали до вас, полюбляють покритикувати ваші погляди не лише на ведення господарства, а й на виховання дітей. Або, навпаки, заважають виховному процесу з благих міркувань — наприклад, потай від вас дають дітям солодощі та задаровують подарунками.

А часто буває й так, що родичі наполегливо кличуть вас до себе в гості, і ви їдете до них зі своєю другою половиною й дітьми на кілька днів або навіть тижнів, щоби не псувати стосунки й підтримувати сімейні традиції. Але ж така поїздка може перетворитися на справжнє пекло, бо перебувати в чужому домі тривалий час, та ще й з маленькими дітьми — ще те випробування.

Не панікуйте напередодні свят. Хороша новина в тому, що майже завжди є способи гідно впоратися з неприємними ситуаціями. Психологи зібрали кілька нескладних порад, які скрасять непросте спілкування з родичами.

1. Уникайте поїздок і святкування в години пік

Подорожі в години пік — будь то ваша поїздка або ваших родичів — завжди створюють підвищену напругу. Так люди налаштовують себе на катастрофу ще по дорозі в гості. Всім буде краще, якщо ви спокійно відсвяткуєте наступного дня, а не зберетеся бодай що нервовими і втомленими після важкої дороги. У довгостроковій перспективі такий підхід завжди буде більш вигідним для всієї родини.

2. Менше означає більше

Подумайте всією сім'єю і визначтеся, скільки днів під одним дахом ви зможете спокійно витримати. Завжди краще розлучатися з почуттям легкого суму від того, що спілкування було трохи менше, ніж хотілося б. Не варто псувати сімейні зустрічі, затягуючи їх до такої міри, що господарі вже готові викинути гостей геть або навпаки.

3. Наполягайте на своєму

Навіть якщо ви не найдоросліший і найавторитетніший член вашої великої родини, ви однаково доросла людина і заслуговуєте на шанобливе ставлення. Якщо відбувається щось, що вам зовсім не подобається (наприклад, бабуся збирається відлупцювати вашу дитину, що для вас абсолютно неприйнятно), то наполягайте на ваших правилах. Дітям важливо дотримуватися звичного розпорядку дня, особливо в подорожах. Тож незалежно від того, що думає про це свекруха або теща, твердо стійте на своєму.

4. Визначтеся з головним

Коли мова заходить про здоров'я, безпеку та інші базові цінності вашої родини, вам дійсно треба вміти твердо стояти на ногах. Однак відносини з родичами теж важливі, тож намагайтеся знайти компроміс. Не сваріться через будь-яку дрібницю, дозвольте іншим членам сім'ї робити якісь непринципові для вас речі так, як вони звикли, демонструючи таки чином свою повагу до них.

5. Пропрацюйте проблемні питання заздалегідь

Якщо проблема назріває ще до свят, постарайтеся вирішити її заздалегідь по телефону. Не залишайте розборки на сімейну зустріч, щоб уникнути ескалації конфлікту.

6. Підготуйте «охолоджуючі» теми

Наприклад, ви знаєте, що на сімейній зустрічі буде ваша сестра, яка не упустить моменту сказати вам щось на кшталт: «О, я бачу, ти набрала кілька кілограмів». Подумайте про варіанти відповіді, які не будуть сприйняті як атака, але продемонструють ваш особистий кордон. «Знаєш, я зараз не збираюся це обговорювати, давай краще сервірувати стіл».

7. Усвідомте цінність спілкування

Намагайтеся підтримувати хороші стосунки весь рік, тоді вам не доведеться вирішувати конфлікти на кожному сімейному святі. Просто будьте уважні до почуттів інших і не допускайте, щоби в перервах між святами встигали накопичуватися образи та претензії. Тоді всі учасники не матимуть надмірних очікувань від зустрічі й можна буде просто розслабитися.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: Today


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter