Новини
Ракурс

Мода на колаген: чи потрібні нам препарати з білком молодості

15 січ 2017, 19:42

Колаген можна зустріти всюди — від кремів до харчових добавок і уколів краси. Переоцінити його роль в організмі дійсно складно, адже це білок, який складає основу сполучної тканини. Саме він забезпечує еластичність наших сухожиль і зв'язок, міцність кісток і, звичайно, красу шкіри.


.

Дерматологи пояснюють, що з віком, а також внаслідок сонячного впливу так званий білок молодості пошкоджується. Вироблення колагену починає скорочуватися приблизно з 20–30 років. Коли його запаси вичерпуються, шкіра втрачає пружність і еластичність, починають з'являтися зморшки. І цілком логічно, що люди почали замислюватися про те, як поновити запаси такого необхідного білка.

Дженніфер ЕністонОстаннім часом на ринку з'явилася величезна кількість продуктів із колагеном. Це і таблетки, і соки, і навіть жуйки, не кажучи вже про косметичні засоби. А відома американська актриса Дженніфер Еністон якось згадала, що додає до свого ранкового смузі порошок із колагеном, отриманим із коров'ячої шкури.

Однак у той час як колагеновмісні препарати набирають популярності, переконливих доказів, що підтверджують, що вони дійсно допоможуть повернути молодість шкірі, волоссю і суглобам, залишається вкрай мало.

Ви можете уповільнити процес втрати колагену тим, що утримаєтеся від паління і перебування на сонці. Однак поновити вже втрачені його запаси через вживання колагеновмісних харчових добавок або нанесення крему навряд чи вдасться.

Доктор Хейлі Голдбах (Hayley Goldbach) з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA) відзначає, що найчастіше люди намагаються відновити рівень колагену трьома методами: наносити на поверхню шкіри, приймати всередину й робити уколи. Щодо кремів із колагеном, то лікар радить не марнотратити гроші: «Є багато цікавих продуктів для шкіри, але треба визнати, що наука в цьому не сильна».

З нею згодна і доктор Єва Хьорст (Eva Hurst), доцент дерматології в Університеті Вашингтона в Сент-Луїсі. «Молекули колагену завеликі, щоби проникати через поверхню шкіри», — пояснює вона. За словами лікаря, навіть створення гідролизованого колагену, який являє собою розбиті молекули білка, не має під собою достатніх наукових підстав. Подібний крем може надати шкірі сяйва, оскільки добре її зволожує, але не більше, каже доктор Хьорст.

Щодо колагену в харчових добавках, то тут картина трохи оптимістичніша, але теж далеко не однозначна. У 2014 році було проведено невеличке дослідження, яке показало, що жінки, які протягом восьми тижнів щодня вживали препарати з тваринним колагеном, мали трохи вищий рівень вмісту будівельного білка в шкірі, а їхня шкіра навколо очей була трохи м'якше.

«Проте я як дерматолог сильно сумніваюся, що ви можете з'їсти щось, що в процесі перетравлення розкладеться на крихітні складові, потрапить у кров і потім, пройшовши весь цей шлях, досягне шкіри. Особисто я не збираюся поспішати й поки що не має наміру купувати та вживати ці колагеновмісні продукти», — поділилася доктор Хьорст.

Дослідження про вплив колагену, що вживається як харчова добавка, на стан суглобів і кісток також не показали єдиного переконливого результату. Тому фахівці радять уникати подібних препаратів, оскільки вони часто містять компоненти, вироблені з коров'ячої шкури або курячих ніжок, безпека яких не підтверджена.

Ну і, нарешті, від ін'єкцій колагену дерматологи теж не в захваті. За словами доктора Голдбах, для цих цілей набагато краще підходять філери на основі гіалуронової кислоти, оскільки вони менш алергенні, а їхня дія триває набагато довше — від чотирьох до десяти місяців, тоді як ефект після уколу колагену видно від одного до трьох місяців.

Чим замінити?

Неможливо збільшити рівень колагену в організмі колагеновмісними препаратами. «Але добра новина в тому, що є інші методи стимуляції колагену — справжні, підтверджені науково й ефективні», — каже Голдбах.

Щоб захистити свої запаси колагену, використовуйте щодня сонцезахисний засіб із показником SPF не менше за 30, відмовтеся від паління та їжте здорові продукти, багаті на білок та антиоксиданти.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: Today


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter