Новини
Ракурс

Як уникнути проблемних стосунків: 11 ознак сексиста

20 січ 2017, 21:48

Чи варто турбуватися через його надмірні тренування? Або через занадто бурхливу ​​реакцію на програш улюбленої команди? Як не дивно, але такі на перший погляд дрібниці можуть стати сигналами, що попереджають про схильність до сексизму.


.

Численні дослідження вже неодноразово доводили, що хлопці, які дуже захоплені традиційними «чоловічими цінностями», часто погано поводяться з жінками. А нещодавно психологи вивчили результати 78 досліджень за участю 20 тисяч чоловіків і з'ясували, що представники сильної статі, які проповідують сексистські погляди, відрізняються слабким психічним здоров'ям.

«Наше дослідження показує, що статева дискримінація шкодить також самому агресору», — зазначає Джоел Вонг (Joel Wong), ад'юнкт-професор психології в Індіанському університеті в Блумінгтоні, автор дослідження, опублікованого в журналі Counseling Psychology.

Вчені визначили 11 шаблонів поведінки, які можна асоціювати із сексизмом. Важливе зауваження: якщо ви помітили в чоловікові тільки один із них, не поспішайте записувати його в сексисти. Хоча навіть одна ознака здатна вказати на проблему в стосунках. У будь-якому разі, краще розуміти, коли проблема назріває і як слід поводитися.

1. Жага перемоги

Всім подобається перемагати, та коли це стає нав'язливою ідеєю, варто звернути увагу. Таке нестримне прагнення може викликати в партнера відчуття, що головне — бути кращим у всьому.

«Це не означає, що всі, хто має змагальний дух, небезпечні, — пояснює психіатр Гейл Зальц (Gail Saltz). — Йдеться про те, в яке русло він спрямований».

Повідомляючи свого партнера про те, що ви хочете почуватися переможцем, ви можете спровокувати в нього проблемну поведінку.

«Всі хочуть бути поруч із людиною, з якою обидва будуть переможцями», — зазначає доктор Зальц.

2. Любителі ризикувати

Такі чоловіки часто наражають себе на небезпеку, що видається егоїстичним. Крім того, це призводить до поганих вчинків.

«Багато злочинів і випадків насильства пов'язано з тим, що людина прагне ризику й гострих відчуттів», — попереджає Френк Фарлі (Frank Farley), професор психології в Університеті Темпл у Філадельфії.

Якщо чоловік занадто схильний до небезпечної поведінки, є сенс попросити його задуматися про можливі ризики — це може допомогти йому зробити правильний вибір.

«Краще зосередити увагу на найбільш цікавому й захоплюючому, водночас без ризику летального результату», — радить доктор Фарлі.

3. Насильство

У здорових стосунках люди іноді зляться і гніваються. Але перехід до насильства — як до іншої людини, так і просто удар кулаком у стіну — це головний застережливий сигнал.

«Ви обидва повинні мати можливість висловлювати злість і не боятися цього, — пояснює доктор Зальц. — Насильство викликає тривогу, це ознака того, що людина не може впоратися з гнівом».

Ніколи не можна залишатися у стосунках із чоловіком, який заподіює жінці фізичної шкоди, стверджує психіатр. Та якщо людина почне лікуватися до того, як її поведінка вийде за межі прийнятного, є шанс, що вона знайде більш здорові способи висловлювати свою злість.

4. Самовпевненість

Здатність впоратися самотужки з проблемами, звичайно, може стати в нагоді у житті. Але коли партнер відмовляється від допомоги, це може призвести до того, що його друга половинка почуватиметься непотрібною.

«У добрих стосунках бувають періоди, коли один із партнерів сильніше — саме в цей час або в цьому питанні», — зазначає доктор Зальц.

Найчастіше люди не хочуть покладатися на свого партнера, оскільки бояться виникнення залежності. Якщо ваш хлопець прагне все робити самостійно, лікар радить спробувати запропонувати йому свою допомогу, сказавши щось на кшталт: «Я дійсно можу тобі в цьому допомогти, і це важливо для мене».

Чоловік може просто не здогадуватися про те, що ви хочете розділити з ним відповідальність.

5. Потреба в емоційному контролі

Ви переживаєте через проблеми на роботі, а ваш хлопець каже, щоб ви заспокоїлися, і принижує ваші почуття. Це дуже неприємно.

«Якщо чоловік не почувається в безпеці й намагається керувати вами, щоби взяти ситуацію під контроль, то нічого доброго з цього не вийде», — попереджає Зальц.

Люди діють подібним чином через невпевненість. Тоді як дозволяти людині переживати емоції необхідно, і це лише збагатить стосунки.

«Спроба втрутитися в чиєсь емоційне життя може розцінюватися як вторгнення, — каже Фарлі. — Приймайте емоції іншої людини».

6. Влада над жінками

Деякі чоловіки, які прагнуть контролювати своїх партнерок, вважають, що жінки їм не рівні. Інші, навпаки, бояться жіночої сили та її проявів. Так чи інакше, вони борються зі своїми страхами, намагаючись контролювати жінок.

Доктор Зальц визнає, що це непроста проблема. Адже для того, щоби припинити контролювати жінку, чоловік сам має хотіти змінитися. «Якщо чоловік бачить, що сам своєю поведінкою руйнує стосунки, і він про це шкодує, то так, він здатний змінитися», — пояснює вона.

7. Сексуальна розбещеність

Коли чоловік «знімає» дівчат одну за одною, він уникає близькості й починає дивитися на людей як на предмети.

«Він використовує людей в егоїстичних цілях. Це перетворює сексуальність на товар», — зазначає доктор Фарлі.

«Це нормально, якщо чоловік не шукає собі другу половину», — вважає Зальц. Та коли мова заходить про те, щоб людина стала моногамною, то, за словами психіатра, це все одно що попросити зебру змінити свої смужки. Тому жінкам, для яких важлива моногамія, краще просто уникати таких чоловіків.

8. Робота на першому місці

Робота в багатьох буває в пріоритеті, і часто уникнути цього неможливо. Проблема виникає, коли вона стає найважливішою частиною життя.

«Якщо ви відчуваєте, що ви або ваша сім'я ніколи не буваєте на першому місці, це може бути дуже важко», — каже Зальц.

Якщо попросити чоловіка сфокусуватися на якихось конкретних діях, то це може перемикнути його увагу з роботи на стосунки. Спробуйте сказати щось на кшталт: «Для мене дуже важливо, щоб ти пішов зі мною на цей захід, але я розумію, що ти мусиш працювати».

«Це те, що мають робити всі пари. Якщо у вас сім'я, то необхідно взаємодіяти й працювати над тим, що важливо для вас обох», — радить психіатр.

9. Прагнення статусу

Якщо людина хоче отримати якийсь статус, вона робить це коштом інших. Або ж просто цінує соціальний вплив більше, ніж свого партнера, а це пригнічує другу половину.

«Пошук статусу — це використання інших людей», — наголошує Фарлі.

Якщо попросити чоловіка цінувати вас більше, ніж його статус, це може допомогти змістити фокус його уваги.

10. Зневага щодо гомосексуалістів

Гомофобія часто йде рука об руку з почуттям незахищеності, невпевненості в собі. І це зовсім не тому, що чоловік боїться виявитися геєм, каже Зальц.

«Це почуття незахищеності, що стосується сексуальності загалом», — пояснює вона.

Розуміння власної сексуальності допомагає людям позбутися гомофобії та спокійно спілкуватися з представниками секс-меншин.

«Якщо ви маєте забобони щодо певної категорії людей, а потім ви проводите з ними час, то цілком може виявитися, що ви помилялися, — зазначає психіатр. — Позитивний досвід спілкування з кимось не таким, як ви, безумовно змінить вас на краще».

11. Домінування

Уявіть, що ваш хлопець наполягає на тому, щоб замовити вам якусь їжу. Спочатку це здається милим, але незабаром вас починає дратувати, що ви постійно їсте креветки. І в якийсь момент ви розумієте, що втратили контроль.

«Це обмежує самовираження іншої людини й звужує її простір», — пояснює Фарлі.

Щоби протистояти тому, хто домінує, будьте наполегливими. Спробуйте сказати щось на кшталт: «Мені здається, ти неуважний до мене» або «Це не те, чого я хочу». Завдяки тому, що ви говоритимете відверто про свої почуття й бажання, сторона, що домінує, зможе вас почути.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: Today


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter