Новини
Ракурс
Збільшення губ: процедура та побічні ефекти

Збільшення губ: процедура та побічні ефекти

12 лют 2018, 19:57

У цій статті ми детально опишемо процедуру збільшення губ і торкнемося практичних аспектів використання філерів для збільшення губ.


.

Що потрібно знати

Ділянка навколо губ є надзвичайно важливою, коли мова заходить про естетичне удосконалення обличчя. Очі й губи вважаються найкрасивішими рисами обличчя жінок і чоловіків. З віком об'єм губ зменшується, а навколо них з'являються зморшки та складки. Прискорюють процес такі фактори, як фотостаріння, спадковість, куріння тощо. Для омолодження губ і застосовуються філери. Крім того, наповнення філерами м'яких тканин робить більш повними та привабливими тонкі від природи губи, допомагає усунути асиметрію. Для успішної роботи з губами необхідний досвід, вміння грамотно поєднувати технології та речовини для ін'єкцій.

Різноманітні філери, тимчасові або перманентні, показали відмінні результати для надання губам гарної форми. Але не варто забувати й про проблеми, які можуть виникати після ін'єкцій. Так, дослідження показують, що гранульому здатні спричинити як тимчасові, так і перманентні філери, але частіше все ж останні.

Гіалуронова кислота (ГК) і поліакриламід (ПА) — два найпоширеніших філери. Однак перевагу частіше надають гіалуроновій кислоті, тоді як поліакриламід дехто пов'язує з ризиком розвитку гранульоми. Численні дослідження по всьому світу підтвердили безпеку й ефективність філерів на основі ГК. Саме вони вважаються одним із ключових компонентів успішних комбінованих методів запобігання старінню обличчя й губ.

Найпопулярніші препарати на основі гіалуронової кислоти — це швейцарська лінійка Anteis (фортеліс і естеліс — Fortélis і Esthélis), американські Galderma (рестилайн і перлайн — Restylane і Perlane) і Allergan (ювідерм ультра та ультра плюс — Juvéderm Ultra і Juvéderm Ultra Plus). Також доступні й інші бренди, такі, як канадський реванесс (Revanesse) і Amazing Fill.

Анатомія

Збільшення губ: процедура та побічні ефекти збільшення губ

верміліон (vermillion) — червона облямівка губ;

межа верміліона (vermillion border) — зовнішній контур червоної облямівки губ;

арка Купідона (Cupid's bow) — вигин у центральній частині червоної облямівки верхньої губи;

колони фільтрума (philtrum columns) — шкірні валики, що обмежують фільтрум;

Мона Ліза (Mona Lisa) — природно підняті куточки губ у спокійному стані;

зморшки маріонетки (marionette lines) — зморшки, що йдуть вниз від куточків рота до підборіддя;

зморшки усмішки (smile lines) — зморшки, розташовані з боків від куточків губ.

Збільшення губ: процедура та побічні ефекти збільшення губ

На що впливає збільшення губ

Збільшення губНайпоширеніша скарга пацієнток — це червона облямівка, яка «здувається», після чого йде опущення куточків губ (зморшки маріонетки). Дві цих зміни в комплексі створюють вид сумного, втомленого обличчя. Об'ємні губи можна підкреслити завдяки ін'єкції в межу верміліона (червоної облямівки). А більш повними губи зробить введення філера під м'яз.

Найчастіше вплив чиниться на верхню губу, а не на нижню. Для найкращого результату необхідно враховувати два фактори — природні дефекти та естетичні побажання пацієнта. Так, тонким від природи губам знадобиться спочатку структурне збільшення з глибоким введенням філера, а потім — корекція об’єму поверхневим філером. Для косметичного ефекту ідеальним буде введення філера близько до поверхні з акцентом на межу червоної облямівки з тим, щоб її розширити.

Збільшення верхньої й нижньої губи з використанням 1 мл гіалуронової кислоти (після процедури)Жіночі губи зазвичай трохи повніші за чоловічі, також вони сильніше виступають уперед. Іншими словами, вони трохи більш «надуті». Якщо дивитися на жіноче обличчя прямо, то ви навряд чи помітите істотну різницю. Але в профіль чітко видно, що губи в жінок більше випирають. Це має значення під час роботи з чоловічими та жіночими губами. Додання надмірного об’єму чоловічим губам зробить обличчя занадто жіночним.

Результат

Для досягнення найкращого результату лікар має працювати з пацієнтом: вивчати його історію, детально розповідати про всі переваги й недоліки процедури. Дуже важливо попередити, що відразу після ін'єкції будуть набряки й синці, оскільки більшість пацієнтів прагне тримати в таємниці той факт, що вони вирішили вдатися до подібної процедури. Період відновлення може тривати від двох днів до двох тижнів. Використання канюль замість голок прискорить процес. Також важливо розуміти, що бажання пацієнта не завжди є реалістичними, і це важливо пояснити, щоб людина розуміла, на що чекати.

Зокрема, фахівцеві необхідно:

— синхронізувати очікування свої та пацієнта;

— проінформувати пацієнта про те, що відбуватиметься відразу після процедури й найближчим часом;

— уточнити кількість і вартість шприців;

— вказати довговічність результату;

— попередити про побічні ефекти;

— детально описати необхідний догляд.

Лікар має також дізнатися в пацієнта про схильність до герпетичних висипань на губах, про вживання аспірину й вітаміну E.

Стратегія

Збільшення губ складається зі зміни форми та/або розширення видимої частини губи — червоної облямівки (верміліона). Крім того, сюди відноситься зміна форми арки Купідона та співвідношення між червоною облямівкою і колумелою (шкірною частиною між ніздрями).

Вкрай важливо також враховувати співвідношення висоти губи й передніх зубів, щоб оцінити ймовірність гіпоплазії пазухиверхньої щелепи, а також прикус пацієнта.

Після процедури

Набряк губ відразу після ін'єкції гіалуронової кислотиПісля закінчення процедури з'являється набряклість, синці. Ускладнення трапляються вкрай рідко і включають появу вузликів і грудочок, які можна усунути за допомогою масажу або ін'єкції гіалуронідази. Внутрішньосудинні ін'єкції можуть викликати миттєве збліднення, яке швидко минає. Допомагають теплі компреси, використання гіалуронідази й місцеве застосування нітрогліцерину. Появі герпесу можна запобігти за допомогою пероральних противірусних препаратів (ацикловір, фамцикловір або валацикловір).

Герпетичні висипання після ін'єкції філераПобічні реакції пояснюються як властивостями самого продукту, так і способом його введення. Неякісно зроблена ін'єкція може призвести до серйозних наслідків.

Нерівномірний розподіл філера внаслідок поганої техніки фахівця також може спровокувати появу грудочок і вузликів. Особливо це важливо враховувати під час застосування перманентних філерів, оскільки негативний результат буде також тривалим. Занадто агресивні ін'єкції можуть привести до нерівномірного розподілу філера, викликати появу грудочок, тоді як надто поверхове введення спровокує потовщення.

Висновок

Збільшення губ із використанням ін'єкційних філерів забезпечує швидкий результат із мінімальним періодом відновлення. Простота застосування, доступність і широке визнання з боку громадськості зробило гіалуронову кислоту одним із найпопулярніших філерів. Для збільшення губ філерами ін'єкції можна робити в будь-яку або в усі анатомічні частини губи, що дозволяє отримати контрольований і прогнозований результат. Особливі запобіжні заходи й кількість філера, що вводиться, широко варіюються залежно від індивідуальних особливостей пацієнта. Іноді пацієнти хочуть зробити вибір виходячи з матеріальних обмежень. Однак цього слід уникати, лікар має пояснити пацієнту всі нюанси використання того чи іншого філера.

Збільшення губ: процедура та побічні ефекти збільшення губ

Естетичний результат збільшення губ зі шкірними філерами, такими, як гіалуронова кислота, залежить від умілого застосування відповідного способу ін'єкції. Крім того, для отримання оптимального результату й недопущення побічних ефектів фахівець має володіти знаннями анатомії губ, а також досвідом застосування різних методів ін'єкції та індивідуального підходу до лікування.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Читайте також: Про вибір косметолога-професіонала, контрафакт і шприц на брудершафт

Джерело: NCBI


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter