Новини
Ракурс
Рінат Ахметов

Збитки Ахметова відшкодовуватимуть українські громадяни

Міністр юстиції України Павло Петренко порадував юридичну спільноту та все прогресивне людство своєю заявою про те, що Російська Федерація, мовляв, нестиме майнову відповідальність за «націоналізацію» підприємств Ріната Ахметова керівниками ДНР і ЛНР.


.

«Ми розуміємо, що владою ДНР/ЛНР керують з Москви. Їхні заяви — це озвучення позиції офіційної Москви як держави-агресора щодо тих або інших дій», — проголосив міністр, на тлі якого вже навіть генеральній прокурор Юрій Луценко починає виглядати фахівцем у галузі права. Принаймні, як стверджують злі язики, Юрій Віталійович перед гучними заявами хоча б радиться зі своїм прес-секретарем, а Павло Дмитрович явно не вважає за потрібне навіть зазирнути в Конституцію.

А між тим, якби мала місце щонайменша загроза нападу чи, борони Боже, державній незалежності України з боку якоїсь країни-агресора, то президент України, відповідно до ч. 20 ст. 106 Конституції України, негайно вжив би заходів для запровадження спеціального правового режиму — воєнного стану. Натомість насправді в окремих районах Донецької та Луганської областей — саме там, де постраждала власність найбагатшого громадянина України, — має місце Антитерористична операція в умовах правового режиму мирного часу відповідно до Закону України «Про боротьбу з тероризмом». А ст. 19 цього закону прямо встановлює, що «відшкодування шкоди, заподіяної громадянам терористичним актом, провадиться за рахунок коштів державного бюджету України відповідно до закону і з наступним стягненням суми цього відшкодування з осіб, якими заподіяно шкоду, в порядку, встановленому законом».

Таким чином, законом передбачено, хто саме має відшкодовувати збитки громадянину Ахметову, зокрема, не отримані ним прибутки, завдані ватажками терористів. Звісно ж, це не Росія, а Державне казначейство України — за рахунок українських платників податків. А вже після того, як будуть здійснені належні виплати, українське Держказначейство може в порядку регресу звернутись до Печерського районного суду з позовами до громадян Захарченка та Плотницького й навіть отримати рішення суду про стягнення з них відповідних сум. А міністр Петренко нехай те рішення виконує замість того, щоби багатіти думкою та розповідати про майбутні вердикти міжнародних судів за позовами держави Україна в інтересах громадянина Ахметова.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter