Новини
Ракурс
Фото: misterQM / photocase.com

Варикозне розширення вен: звідки береться і як лікувати

19 бер 2017, 18:40

Причини варикозу та венозної сітки на ногах. Багато хто стурбований зовнішнім виглядом своїх ніг: близько 15–20% людей страждають на видиме варикозне розширення вен, ще в такої ж кількості проблема має прихований характер, викликаючи водночас не менш неприємні симптоми — біль, опухлі щиколотки та знебарвлені ділянки шкіри. Судинні зірочки самі по собі зазвичай не викликають клінічних симптомів, однак вони поширені набагато ширше: до 84% людей мають венозну сітку принаймні на одній із ніг. Обидва стани мають одну причину: тиск у судинах, які повертають кров від ступень і ніг назад до серця.


.

«Коли ви стоїте, ваше серце мусить качати кров угору всупереч гравітації, — пояснює професор, судинний хірург Марк Уайтлі (Mark Whiteley). — Вени мають клапани, які зупиняють  рух вниз по ногах, але якщо вони не працюють як слід, кров стікає назад, розтягуючи судинну стінку, що і призводить до варикозного розширення вен».

Точно так само тиск призводить до того, що дрібніші вени під поверхнею шкіри збільшуються і, як наслідок, стають більш помітними — це і є так звані судинні зірочки.

Спадковість або можна запобігти варикозному розширенню вен?

Чим більше ваших родичів страждало на варикозне розширення вен, тим більше шансів, що ви теж зіткнетеся з цією проблемою. Однак це не настільки ж закономірно, як, скажімо, колір волосся та очей, каже судинний хірург з Единбурга Білл Теннант (Bill Tennant). Більш схильні до варикозу люди, які багато часу проводять стоячи, однак і в них, ймовірно, була до цього генетична схильність, тобто стояння просто посилює проблему.

Вагітність також сприяє збільшенню тиску у венах ніг і погіршенню роботи клапанів, але разом із тим прогестерон, який називають гормоном вагітності, розслаблює стінки судин і робить їх більш еластичними.

Є мало доказів того, що гарячі ванни або схрещування ніг викликають проблеми з венами, проте відомо, що венозна сітка може з'явитися після травми. «Часто їх можна помітити в людей, які займаються верховою їздою, — на внутрішній стороні колін; а також у місці, де натирають лямки бюстгальтера», — зазначає Брайан Ньюман (Brian Newman), судинний хірург, який спеціалізується на видаленні венозної сітки.

Чи це лише косметична проблема?
 
Якщо венозна сітка являє собою скоріше косметичну проблему, то ігнорування варикозного розширення вен може призвести до серйозних наслідків. Так, від 3% до 6% людей із варикозом стикаються з появою виразок — болючих ран, на лікування яких можуть піти місяці. У ще більшого числа людей симптоми будуть менш серйозні, але теж дуже неприємні — пошкоджена шкіра, опухлі щиколотки. Британський Національний інститут охорони здоров'я та вдосконалення медичного обслуговування (National Institute of Health and Care Excellence, NICE) рекомендує всім, у кого варикозне розширення вен має такі симптоми, як біль, тяжкість, набряк гомілковостопного суглоба, а також інші проблеми (кровотеча, екзема, виразки) обов'язково звернутися до фахівця для ультразвукового сканування. Це створить картину того, як кров тече по ногах, і виявить пошкоджені клапани.
 
Варіанти лікування варикозного розширення вен

Британський інститут радить ендотермічну абляцію — коли проблемні вени «запечатуються» за допомогою теплового впливу. Якщо ж цього досягти не вдається, то застосовують пінну склеротерапію — вплив хімічною піною. На третьому місці — хірургічна «зачистка» варикозних вен, яка потребує більш тривалого часу на відновлення, а також перебування в стаціонарі. За словами фахівців NICE, для тих, у кого варикоз має симптоми, «компресійні панчішно-шкарпеткові вироби слід рекомендувати тільки як постійне лікування, якщо інші варіанти не підходять».

Для лікування венозної сітки роблять ін'єкції фізіологічного розчину або іншої речовини, що викликає руйнування стінок вени. Як альтернативу застосовують нагрівання мікрохвилями. Цю процедуру можна зробити навіть в обідню перерву, однак ноги пацієнта протягом наступних двох місяців можуть виглядати так, ніби їх подряпав кіт. Варто також враховувати, що більшості людей знадобиться 3–4 сеанси. Новий метод, що з'явився наприкінці 2016 року, має назву Vein Away і обіцяє більш точний вплив температурою, що скоротить період відновлення і кількість процедур.

То чи так вже нам потрібні пошкоджені вени?

«Варикозні вени однаково не здатні працювати як слід, тож їх відсутність не зіграє ролі», — стверджує Теннант. Є певна кількість вен, які доставляють кров назад до серця, і вони зазвичай беруть на себе навантаження зі слабких судин, що погано працюють.

Найчастіше виникає запитання: якщо лікуватися, наскільки велика ймовірність того, що некрасиві вени повернуться? Все залежить від того, чи було знайдено причину варикозу. «Якщо на стіні є тріщини, то перш ніж її фарбувати, є сенс перевірити, чи цілий фундамент», — наводить аналогію Уайтлі. Причина, з якої NICE рекомендує людям із варикозними венами пройти діагностику дуплексним ультразвуком, полягає в тому, щоби правильно ідентифікувати пошкоджену вену. Якщо цього не зробити, є всі шанси, що проблема повернеться.

Мій варикоз не має жодних симптомів. Чи є спосіб просто зробити вени менш помітними?

Можна спробувати компресійні панчохи — вони забезпечують м'яку зовнішню підтримку та стимулюють кров прокачуватися назад до серця. «Якщо ви почнете носити їх із першими ознаками варикозу (наприклад, невеличка венозна сіточка навколо щиколоток), це допоможе запобігти більш серйозним симптомам», — каже Рейчел Сайкс (Rachael Sykes), медсестра-спеціаліст з лімфедеми, менеджер з клінічної підтримки компанії Activa Healthcare, що виробляє компресійні панчохи. Разом із тим, за її словами, якщо людина вже має варикозне розширення вен і вона припиняє їх носити, то проблема повернеться. Компресійні панчохи можна купити й на ринку, проте Сайкс рекомендує поспілкуватися з фахівцем, щоб переконатися, що рівень стиснення буде саме таким, як вам потрібно.

Чи можна довіряти лікування вен салонам краси?

Отримати сертифікат, що дозволяє лікувати варикозне розширення вен, не так вже й складно, проте, за словами Теннанта, «вуличні косметологи не мають такого рівня підготовки й контролю, як лікарі». Якщо промахнутися і зробити укол не в саму вену, а поруч, то це може призвести до появи коричневих плям, зникнення яких іноді триває роками. У рідкісних випадках пацієнти також отримували опіки під час мікрохвильового нагрівання. «Моя вам порада: якщо вже зібралися лікувати свої вени, то знайдіть хорошу організацію, і нехай вами опікується лікар», — радить Теннант.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/nov/21/everything-wanted-to-know-varicose-vein-problems-thread


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter