Новини
Ракурс

«Не сироти» на дорогих авто, або Конкурс на головного лікаря «Охматдиту» триває

Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» поки що залишається без головного лікаря: відбіркова комісія прийняла рішення, що жодна з кандидатур не відповідає цій посаді. Отже, незабаром оголосять новий конкурс. А поки що цитати зі співбесід із кандидатами на цю посаду активно ширяться у соцмережах. Чому? Це ви зрозумієте трохи згодом, ознайомившись із ними. Спочатку — про сам конкурс та чому він відбувся.


.

У попереднього головного лікаря «Охматдиту» Юрія Гладуша, який перебував на цій посаді 13 років, закінчився контракт. Уперше МОЗ вирішило не призначати, а шукати керівника закладу шляхом відкритого конкурсу. Вимоги до кандидата передбачали повну вищу медичну освіту, сертифікат лікаря-спеціаліста, стаж роботи на керівних посадах від п’яти років, вільне володіння українською мовою (бажано знання англійської), тест на чесність: заява про відсутність конфлікту інтересів (фінансових, професійних).

Очікування не виправдалися: бажаючі не бігли наввипередки, щоб очолити найбільшу дитячу лікарню в Україні. Кандидатів було небагато — заявки на відкритий конкурс подали дев'ятеро, але повний пакет документів і поготів вдалося зібрати чотирьом: це Дмитро Вернигор (декларація тут), Олег Залата (декларація), Тетяна Іванова (декларація), Раїса Мостовенко (декларація).

20 березня конкурсна комісія МОЗ заслухала їхнє бачення розвитку дитячої лікарні «Охматдит». Якщо коротко, то презентації кандидатів зводились до загальних фраз та нарікань на брак техніки. Обіцяли запровадження електронного документообігу, закупівлі лише через ProZorro та матеріальне заохочення колективу. Першими кроками на цій посаді називали закупівлю обладнання, розмови з колективом, забувши про пацієнтів та їхніх батьків. Жоден з кандидатів не підійшов системно до цього питання (слід зазначити, що двоє з чотирьох вже чимало років працюють в лікарні «Охматдит» і відомі як лікарі-професіонали).

Найцікавіше почалося, коли настала черга декларацій та запитань. В середньому на кожного кандидата на цю посаду припадає півтори квартири, дві машини, по півгектара землі. Чоловіки виявилися байдужими до західного автопрому, у засновника компанії «Фармконсалтинг Союз» автомобіль взагалі не фігурує у декларації, а от прекрасна стать добре знається на дорогих авто, обираючи Volvo чи колекціонуючи Lexus (у декларації зазначено три).

Найяскравіші цитати зі співбесід із претендентами:

— Ви маєте дві квартири. Машина щонайменше за 65 тис. дол. Ваша зарплатня становить 500 дол. Мабуть, потрібно років 10, щоби зібрати гроші на цю машину.

— Я не сирота, слава Богу. Працюю з 18 років. Мала можливість економити кошти. Автомобіль придбала за рахунок продажі двох попередніх (мого і моєї доньки). Квартира — подарунок мого колишнього чоловіка.

* * *

— Це за час роботи в МОЗ за Богатирьової ви купили другий Lexus?

— Це мій чоловік купив.

— Чому ви не вказали його доходи в декларації?

— Він відмовився надавати мені інформацію.

* * *

— У вас не вказані доходи чоловіка. Вказані лише проценти у банку. На депозиті 52 тис. дол, а проценти по депозиту 40 тис. дол. Це не помилка?

— Ні, все правильно.

— 80% річних по депозиту?

— Ну, так.

* * *

— Ви здаєте офісне приміщення на бул. Л. Українки за 2700 грн на рік (це десь 250 грн на місяць).

— Так.

— Вам не здається, що це задешево?

— Мені вистачає.

* * *

— Нещодавно ви замовили консультаційні послуги за 100 тис. грн у приватної компанії щодо того, як правильно проводити державні закупівлі на ProZorro. Ви знаєте, що такі консультації для державних установ можна отримати безкоштовно?

— Лікарня вже багато років співпрацює з цією консалтинговою компанією, ми щороку так робимо.

— Але «Охматдит» перший рік працює з ProZorro.

— Да? Ну, ми завжди так платили, не знаю...

— Вам не здається, що це нераціональне використання державних коштів?

— Можливо.

Співбесіди закінчилися увечері. Всі поспішили до припаркованих авто. Співробітниця «Охматдиту», яка відповідає за боротьбу з корупцією, сіла за руль Infinity (Ірина Литовченко, співзасновниця фонду «Таблеточки», написала про це на своїй сторінці у Facebook і додала фото). Мабуть, таки щось знають ті, хто каже, що на боротьбі з корупцією можна заробити більше, ніж на самій корупції.

Наразі проводиться аналіз, чому так мало кандидатів взяло участь у конкурсі на цю посаду. Можливо, вимоги до претендентів переглянуть.

Сподіваємося, що все ж вдасться знайти гідну людину, яка не тільки відповідатиме всім вимогам до кандидатів, а й візьме на себе персональну відповідальність за свою роботу; змінить (як сподіваються у МОЗ) філософію лікарні, зверне увагу на психологічний стан пацієнтів та побут родин у лікарні; сприйматиме батьків як партнерів у процесі лікування за прикладом західних клінік.

Конкурс на лікаря Айболить триває.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter