Новини
Ракурс
Протести в Мінську

А коктейль Молотова смачний? Ні, але вставляє...

Зустрічаються російський омонівський шолом з українським беркутівським:


.

— Чуєш, братане, — каже омонівський. — Щось мені обличчя твоє знайоме. Де я тебе міг бачити?

— Так у дзеркалі, брате, у дзеркалі!

— Вау, точно! А скажи, брате, який він — поцілунок кругляка, який прилетів з того боку барикади? А коктейль Молотова смачний?

— Хріновий коктейль, але вставляє — будь здоровий! А кругляк якщо цілує, то відразу до осколків! Та ти й сам, брате, скоро дізнаєшся...

Пам'ятаю, колишній радянський цеховик розповідав: в міліції не найрозумніші люди, але вони — система, і якщо раптом виходить у них якесь ефективне рішення — поширюють його як передовий досвід миттєво. За тиждень — від Владивостока до Бреста.

Боюся, цеховик навіть не підозрював, наскільки він має рацію. Поліцейська система по всьому світу поширила найефективніші свої рішення. Подивишся кадри розгону вуличних протестів — бійці спец призначенців усіх країн на одне обличчя. Точніше — на один шолом. Чорний блискучий, з «бобровим хвостом» ззаду і прозорим забралом спереду. І щити однакові, і кийки, і водомети... Мабуть, клепають їх на якомусь одному заводі в Азії. Одному — на весь світ, в якому боротьба з вуличними протестами давно вже стала стандартизованим ремеслом — поліцейськими буднями. А це означає, що і протести за формою всюди однакові. Людство іншого ефективного способу тиску на владу не винайшло. Змінюються хіба що шрифти на плакатах.

Дивлюся хроніку свіжих заворушень у Росії, Білорусі, Киргизстані та згадую український Майдан... Ні, в цьому разі я якраз не про те, що все схоже, а про те, де відмінності.

Коли починався Майдан, в оточення ставили солдатів-строковиків МВС, недостатньо добре екіпірованих для вуличних баталій. Але по мірі напруження з того боку лишилися суцільно чорно-круглоголові сірокамуфльовані люди — спершу з кийками, потім із помповими рушницями, наприкінці з автоматами.

Зараз схожа картина хіба що в Мінську. Там силовики від найпершого протесту екіпіровані, як в останній бій. У Росії більш розкуто — половина поліцейських у шапках-вушанках. У Бішкеку — взагалі курорт: в кашкетах вийшли вулицю вгамовувати.

Які висновки? Влада Білорусі злякалася від самого початку. Влада Росії — ці не до кінця вірять, що країна протестує серйозно. Бішкек... Ну, який протест, така й відповідь — так, напевне?

І ще про Білорусь: на роликах, які я бачив, практично немає операторського погляду з боку демонстрантів. Відео записували здебільшого «з-за спини» міліції. А це означає, що кадри перевірені. Тобто все під контролем, і градус протестів для влади не критичний. У всякому разі, поки. Втім, у таких справах записуватися в пророки — невдячна справа.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter