Новини
Ракурс

«Доступні ліки»: 23 безкоштовні препарати та що чекає на області-двієчники

МОЗ нарешті опублікувало довгоочікуваний Реєстр лікарських засобів, що підлягають реімбурсації (відшкодуванню державою). Великою мірою саме через його відсутність День сміху став фальстартом для втілення програми в життя.


.

Тепер кожен охочий може ознайомитися зі списком ліків, які — сподіваюся, в недалекій перспективі — видаватимуть в аптеці за рецептом безкоштовно чи з доплатою. Коли саме можна очікувати на це «прекрасне далеке» — трохи згодом. Поки що детальніше про Реєстр.

Реєстр налічує 157 торгових найменувань лікарських препаратів (21 міжнародна непатентована назва (МНН) або діюча речовина). Сімейний лікар (терапевт), до якого спочатку варто звернутися по рецепт, має виписати ліки саме за МНН. Як неодноразово зазначалося, у проекті беруть участь препарати для лікування серцево-судинних захворювань (це 16 МНН або 127 торговельних назв), бронхіальної астми (три МНН — шість препаратів) та цукрового діабету IIтипу (інсулінонезалежного) — поки що до списку потрапили лише дві МНН (24 лікарські засоби). Далі з рецептом мерщій до аптеки, яка бере участь у цій програмі (про це свідчить спеціальна позначка), де можна обрати той чи інший препарат, залежно від ваших вподобань, суми доплати, та й загалом — наявності вибору як такого.

Є багато запитань щодо того, як має виглядати рецепт. Відомо, що МОЗ затвердило нову форму рецепта, де лікарські засоби виписуються за діючою речовиною та зазначенням суми відшкодування (повною або частковою). Як обіцяють у профільному міністерстві, на перехідний період до 1 липня (можливо, й до кінця року), діятимуть рецептурні бланки старого зразка. Треба також пам'ятати, що рецепт має строк дії — 30 днів.

За які ліки не доведеться доплачувати? 23 лікарські препарати зі списку підлягають повному відшкодуванню з боку держави, отже, є для пацієнтів безкоштовними (список тут). Роздрібна ціна найдешевшого у цій категорії становить 8,12 грн (фуросемід виробництва НВЦ «Борщагівський ХФЗ»), найдорожчий коштує 525,45 грн (будесонід — препарат для лікування бронхіальної астми виробництва Іспанії).

Щодо країн походження ліків, то, за даними МОЗ, 20 іноземних виробників погодилися знизити ціну нижче за референтну та увійти до цього проекту (18 із ЄС, по одному виробнику з Ізраїлю та Індії). У програмі «Доступні ліки» також виявили бажання взяти участь 15 українських виробників. Якщо промоніторити список препаратів, які підлягають реімбурсації, то переважна більшість ліків (понад 100 зі 157) виробляються в Україні.

Аптеки з позначками

У проекті можуть брати участь як комунальні, так і приватні аптеки. Для комфортності пацієнтів мережа таких закладів має бути досить розгалуженою. Наразі близько 1400 аптек перебувають на різних стадіях підписання угоди з регіональними закладами охорони здоров'я (не секрет, що аптечний бізнес в нашій країні є популярним, так, станом на 1 січня 2016 року загальна кількість роздрібних торгових точок (аптек і аптечних пунктів) на аптечному ринку України становила 19 799). Як зазначив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик, проект «Доступні ліки» набиратиме обертів поступово, тож у МОЗ сподіваються, що дедалі більше аптек долучатимуться до цієї програми.

На жаль, на сьогодні ще є аптеки, яким держава заборгувала 500 тис. грн і більше за аналогічною програмою з гіпертонії 2013–2014 років. Напевно, не сплативши цього боргу, не варто розраховувати на підвищення довіри до влади з боку аптекарів.

Вже сьогодні зрозуміло, що програма «Доступні ліки» стартує і буде реалізовуватися по-різному в різних областях та містах. Сьогодні є області-відмінники, які спрацювали найкраще, — Вінницька, Чернівецька (де мережу аптек для зручності пошуку вже нанесли на карту), Полтавська, Миколаївська, Івано-Франківська, Черкаська та Херсонська. У кожній з них готові підписати договори з розпорядниками коштів понад 100 аптек.

Що чекає на тих, хто пасе задніх?«Якщо області не будуть раціонально використовувати виділені на програму кошти за підсумком трьох місяців, ми їх перерозподілятимемо. Спочатку в рамках області на території, які працюють краще. Якщо область не справляється загалом, то кошти будуть перенаправлятися туди, де муніципалітети працюють успішніше в реалізації цього проекту», — так відповідає на це питання Р. Ілик.

500 млн грн — чи вистачить на всіх?

На проект «Доступні ліки» уряд виділив 500 млн грн. В Україні близько 10 млн хворих на серцево-судинні захворювання, понад 1 млн — на цукровий діабет IIтипу, 210 тис. страждають на бронхіальну астму. Чи не стане рецепт лотерейним білетом? Хто перший звернувся, той ліки й отримав. У МОЗ стверджують, що ретельно все порахували. Мовляв, по-перше, проект реалізується не з початку року, а з квітня. По-друге, додають, що є запевнення з боку уряду: в разі нестачі коштів під час корекції бюджету восени Кабмін готовий залатати діру.

То коли ж можна бігти в аптеки по «доступні ліки»? Експерти невпевнено називають різні дати. Зоряна Черненко, головний експерт медичної групи «Реанімаційний пакет реформ», сподівається, що до кінця квітня практика видачі рецептів та отримання реімбурсованих ліків буде добре опрацьована. У столичній мережі аптек КП «Фармація», яка бере участь у програмі відшкодування ліків, називають 6 квітня. 

На сьогодні 54 аптеки м.Києва долучилося до програми «Доступні ліки». Карту з адресами аптек можна знайти тут. У МОЗ сподіваються, що все більше аптек долучатимуться до програми і позначок на карті ставатиме більше. Згодом будуть додаватися подібні карти з аптечними мережами в інших населених пунктах. 

У профільному міністерстві також наголошують, що довгостроковою ціллю проекту «Доступі ліки» є підвищення довіри українців до людей у білих халатах та вироблення звички ходити до лікарів. Сподіваємося, що проект запрацює і наші співгромадяни не втратять останні краплі довіри до української влади.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter