Новини
Ракурс

Безвіз із багатьма «але»

9 кві 2017, 21:19

«Ракурс» поспілкувався з народними депутатами з різних фракцій та з`ясував, що вони думають щодо рішення Європарламенту про надання Україні безвізового режиму.


.

Віктор Чумак, позафракційний депутат:

— Щодо мінусів безвізу, то одразу скажу: не слід шукати чорну кішку там, де її немає. Мізки з країни витікали, витікають і продовжать витікати незалежно від безвізу. Розумні люди завжди виїжджатимуть туди, де їм платитимуть набагато більше.

Віктор ЧумакВодночас буде набагато легше виїхати в Європу тим, хто в Україні займається бізнесом чи бажає подорожувати. Плюси очевидні. Передовсім повна інтеграція. Ті люди, які навіть не думали їхати в Європу, зроблять біометричний паспорт і подорожуватимуть. Ми інтегруємось в єдиний європейський простір.

Щодо побоювань про те, що на кордоні завертатимуть людей додому, то я вам скажу, що й сьогодні навіть тих, хто має візи, повертають. Це рішення прикордонника, який має певні інструкції щодо оцінки ризиків. Безвіз тут нічого не змінить, і кількість тих, кого завернуть на кордоні, не збільшиться.

Для наших громадян безвіз — насамперед підтвердження європейськості. І це найголовніше.

Ігор Шурма, член депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок»:

Ігор Шурма— Маємо рішення Європарламенту щодо надання безвізового режиму для України. Ми пройшли ще один крок у напрямку отримання безвізу. Але щоб насправді його отримати, нам ще потрібно багато зробити. Передовсім посли країн Євросоюзу ще мають підтвердити це рішення, а потім Рада Європи на рівні міністрів закордонних справ має затвердити його.

Варто знати, що європейці змінили процедуру надання безвізу. Раніше таке рішення ухвалювалось кваліфікованою більшістю, сьогодні ж потрібно отримати так звану подвійну більшість. Тепер для того, щоб нам надали безвіз, треба, щоб 16 держав із 28 країн-членів проголосували «за». І ще одна умова — ці 16 країн мають представляти 65% всіх жителів Європейського Союзу. Також є чотири країни, де проживає 35% жителів Євросоюзу, які мають право вето. І це теж слід враховувати. Мені здається, що приводів для радості поки що немає.

Наразі треба говорити, що подолано черговий крок, який є результатом титанічної роботи наших дипломатів, президента. Зрештою, всіх, хто долучився до змін. Інша справа, що такий бажаний ще три роки тому безвіз за цей час змінився. Сьогодні всім зрозуміло, що, отримавши безвіз, ми зможемо поїхати на 90 днів у країни Євросоюзу, проте ми не маємо права там ані жити, ані працювати. Також для подорожі обов`язково потрібно мати паспорт нового зразка. Тобто ще треба піти його оформити, а це коштує недешево.

Тому, на моє глибоке переконання, той хто їздив, той і їздитиме. Якщо хтось думає, що з наданням безвізу, їдучи до Європи, не доведеться підтверджувати свою платоспроможність, показувати резерв готелів або надавати інформацію про місце проживання, то він глибоко помиляється. Розчарування почнуться тоді, коли певну категорію людей прикордонники почнуть завертати назад.

Ми рухаємося в напрямку європейської спільноти — це дуже добре. Але краще бути господарями у себе і жити за стандартами Євросоюзу, ніж бути вмонтованим в ту систему і на перших порах стати неповноцінним членом ЄС. В Європі ставлення до України неоднозначне, і про це слід говорити.

Щодо думки, мовляв, молодь їхатиме за кордон, дивитиметься, як там живуть люди, та повертатиметься назад, щоби впроваджувати тут європейські стандарти, то можу сказати так: наразі ніхто не має гарантій, що ті, хто виїде з України, повернеться. Сьогодні потрібно думати над тим, щоби безвіз не перетворився на доріжку, якою талановита та здібна молодь назавжди виїде з країни. Приводів для цього буде багато — одруження, хороша робота тощо.

Визнаймо: люди без певного місця проживання, алкоголіки, трутні туди не поїдуть. Натомість поїде той, хто буде спроможний. Проте час покаже. Те, що всі хочуть жити краще в Україні, — однозначно. От тільки чи дозволить безвіз жити краще? Мабуть, варто поїхати в село, зайти в будь-яку хату і спитати людей.

Мустафа Найєм, член депутатської фракції «Блок Петра Порошенка»:

Мустафа Найєм— Мінус лише в тому, що як президент, так і наш уряд можуть заспокоїтись. Тому невирішені донині питання щодо боротьби з корупцією, прозорості діяльності органів державної влади тощо можуть так і залишитись. Мовляв, Європа сказала, що можна так жити й надалі.

Плюси очевидні. Передовсім це відкриття країни, можливість швидше і зручніше пересуватися Європою. Ну і, звісно, безвіз — плюс для наступного покоління. Адже вони матимуть можливість не просто їздити туди, а й отримувати вільний доступ до знань, навчання і роботи. Якщо хтось вважає, що віза була головною перешкодою для того, щоб емігрувати з країни, то можу сказати: хто хотів, той виїжджав. Ця дорога була відкрита. Просто зараз вона стала простішою. Не думаю, що безвіз призведе до масової міграції.

Михайло Папієв, член депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок»:

Михайло Папієв— Попереду ще багато роботи, адже потрібно виписати правила перетину кордону. Поки що наші громадяни перетинають кордон із країною, яка є членом Шенгенської зони, лише маючи візу. Саме вона є юридичною угодою між громадянином і цією країною і дає змогу без перешкод перетинати кордон. Інша справа, якщо людина їхатиме, не маючи візи. Знаю з досвіду знайомих із Молдови, коли прикордонники країн Євросоюзу починають вимагати у подорожуючого показати страхування, білет у зворотній бік, бронювання в готелі, скільки грошей на рахунку тощо. Після чого цей самий прикордонник може безпідставно відмовити й повернути людину назад. Такі випадки у великій кількості траплялись і в Молдові, і, наскільки мені відомо, в Грузії.

Крім того, слід чітко роз’яснити нашим громадянам: безвіз не дає можливості працевлаштовуватись за межами України. Єдине, що нам дозволено, — перебувати в Європі 90 днів із 180 як турист. Якщо мандрівник забажає працевлаштуватись у Європі, це буде порушенням режиму. Ба більше, якщо такі випадки матимуть масовий характер, то Євросоюз у своєму рішенні передбачає скасування безвізового режиму.

Наразі потрібно очікувати, що, перебуваючи в ейфорії, чимало людей справді скористається можливістю і поїде до країн Євросоюзу. Чимало з них не повернеться, знайшовши можливість там залишитись.

Маю нагадати, що ми вже пережили кілька етапів міграційних хвиль, коли відбувалась легалізація українців за кордоном. За нашими оцінками, приблизно 5 млн наших громадян працевлаштувались за межами України. Багато хто з них отримав не лише посвідку на проживання, а й громадянство.

Щодо інвестиційного клімату. Коли інвестор заходить у країну, він зацікавлений у кваліфікованих працівниках. В Україні сьогодні ми бачимо жахливу ситуацію, коли знайти кваліфікованого токаря, слюсаря та представників інших робочих професій дуже складно. Багато таких фахівців виїхали з України та забрали з собою родини. Так відбувається через те, що уряд не опікується розвитком економіки й створенням нових робочих місць. За останні три роки можу назвати сотні підприємств, які закрились, і жодного, яке б відкрилося.

Тому безвізовий режим — це добре. Пораділи, а тепер треба робити Європу в Україні. Необхідно створювати робочі місця й робити так, щоби була гідна робота та оплата праці.

Особисто я не очікую, що надалі будуть якісь затягування з ухваленням кінцевого рішення щодо безвізу. В цій ситуації головне, щоби працівники українського Міністерства закордонних справ долучились до цієї роботи. Щоб у правилах перетину кордону для наших громадян не було виписано стільки вимог, що люди скажуть, мовляв, краще було віддати 35 євро та отримати візу й бути захищеним, аніж переживати, що тебе можуть завернути на кордоні.

Олександр Горбунов, член депутатської фракції політичної партії «Народний фронт»:

Олександр Горбунов— Це довгоочікуване рішення. Думаю, що лише з часом люди зрозуміють, наскільки воно корисне. На моє переконання, коли говорять про країни з розвиненою демократією, то насамперед ідеться про держави, де звичайній людині комфортно і жити, і працювати.

Власне, й на економіку України це рішення матиме лише позитивний вплив. Адже відтепер мандрівникам не доведеться витрачати час на оформлення віз. А це для будь-якого бізнесмена середньої ланки дорогого вартує. Сьогодні, відвідуючи інші країни, люди здобувають той досвід, який потім зможуть впроваджувати в Україні. Думаю, це теж буде корисно.

Надання Україні безвізового режиму — це сигнал і для депутатів та бізнесменів серйозніше замислитись над майбутнім країни, над необхідністю створювати більше робочих місць. Нам потрібно якісніше використовувати наш людський потенціал.

Мінусів у наданні безвізу я особисто не бачу. Опосередковано їх відсутність підтверджують і виборці та знайомі, які телефонують з усіх куточків нашої країни, щоб з`ясувати, коли саме вже можна буде їхати в Європу без оформлення візи. Це дуже важливо для людей у регіонах.

Юрій Дерев’янко, позафракційний депутат:

Юрій Дерев’янко— Вважаю, що це колосальна перемога українського народу і визнання нас з боку європейців. Окрім всього іншого, це шалений удар по агресору на дипломатичному фронті. Відтепер український паспорт фактично є паспортом члена великої європейської сім`ї, на відміну від російського.

Це однозначний поштовх уперед. Адже навіть ті, хто сьогодні, на жаль, не має грошей, щоб поїхати та подивитися, що насправді являє собою Європа, швидше дістануть таку можливість. Кожна людина хоче жити краще, тому ми маємо запозичувати у Європи все найліпше.

Приміром, якщо подивитись на Західну Україну, де люди як їздили, так і їздять за кордон працювати, побачимо, що вони однаково повертаються додому. Водночас вони вже є носіями європейських цінностей і дуже сильним стимулом для України не звертати з правильного шляху розвитку. Чим більше таких людей буде, тим швидше рухатимемось у напрямку деолігархізації, розвитку економіки та боротьби з корупцією. Тому завдяки безвізу ті українці, які побували за кордоном і побачили, як там живуть люди, тиснутимуть на нашу владу, щоб вона швидше змінювалась.

Щодо мінусів. Звісно, ті, хто виїжджатиме в країни Євросоюзу як туристи, потім зможуть оформити робочу візу й залишитись там. Адже наразі безвіз дає нам можливість саме подорожувати Європою. Загальновідомо, що поляки, чехи, угорці видають робочі візи українцям десятками тисяч, оскільки мають дефіцит робочої сили. Це непрямий, тимчасовий і опосередкований мінус, оскільки ми втратимо наших активних молодих людей, які не можуть поки що тут працевлаштуватись. З іншого боку, навіть якщо ці люди кілька років попрацюють у Європі, наберуться досвіду та трошки зароблять грошей, малоймовірно, що вони залишаться там назавжди. Однаково велика кількість людей повернеться. Тут на них чекають сім`ї, друзі.

Все це свого часу пережила Польща. Але після того, як їх взяли в Євросоюз, люди почали повертатись додому. Це такий цикл.

Ми в найближчій перспективі, протягом 5–10 років, справді втрачатимемо людей, якщо тут буде такий повільний рух реформ, як зараз. Але якщо ми говоримо про середньострокову перспективу, то це позитив. В балансі мінусів і плюсів в решті ми отримаємо плюс. Значно гірше було б, якби нам відмовили. Адже це свідчило б, що ми належимо до представників третього світу.

Єгор Соболєв, заступник голови депутатської фракції «Об`єднання Самопоміч»:

Єгор Соболєв— Я бачу лише плюси. По-перше, це дуже важливий сигнал, що найуспішніший і найцивілізованіший союз держав світу, де найбільш захищені права людини, відкриває двері для України. І це навіть не зважаючи на те, що ми ще не змогли впоратись із топ-корупцією і не подолали пов’язану з цим бідність.

По-друге, багато людей, які подорожують через бізнес та бажання побачити світ, матимуть можливість легко перетинати кордон із десятками європейських країн. Вірю, що кінцеве рішення про безвіз буде ухвалено, можливо, на це знадобиться більше часу. Адже в ЄС триває непроста боротьба між політиками, які представляють ідею об’єднаної та відкритої Європи, й тими, хто каже, що треба повертатись до політики ізоляції чи обмеження мігрантів. Важливо, щоб наша справа відкриття кордонів для українців не була використана, приміром, ультраправими силами на президентських виборах у Франції.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter