Новини
Ракурс
Зліва направо: Марія Островська, Ігор Ляшенко, Наталія Фещик, Ігор Касян

У справі «банди Княжичів» прокуратура відмовилася підтримати своє клопотання про утримання під вартою «організатора ОЗУ» Ігоря Касяна

25 кві 2017, 09:32

Після звільнення з СІЗО Ігоря Касяна, підозрюваного в організації «банди Княжичів», столична прокуратура енергійно взялася за нову спробу організувати строк в ізоляції. Так з'явилася «свіжа» справа, виділена з основної, і в Печерський суд було подано нове клопотання про утримання під вартою. Як прокоментувала ситуацію адвокат Касяна Марія Островська, матеріали пов'язані з Адвокат Марія Островська«незаконним обігом зброї», підозру в якому вже пред'явлено в іншому провадженні. Новостворена кримінальна справа — це показове прокурорське шахрайство, власне, як і все розслідування трагедії у Княжичах. З правового погляду, зміст клопотання сторони обвинувачення — просто студентський, і навіть не юридичного вишу — в ГПУ розуміють, про що йдеться.


.

Захисник Касяна Ігор Ляшенко відзначив, що адвокати із задоволенням чекали на прокурора в засіданні. Було б цікаво вислухати його аргументи щодо штучно створеного з пилу кримінального провадження, де сторона обвинувачення навіть не спромоглася процитувати норми КПК. Не кажучи вже про доказову базу процесуальних ризиків, які застосовуються безпосередньо до обставин справи та особи підозрюваного.

Адвокат Наталія ФещикАдвокат Наталія Фещик зауважила, що процесуальна поведінка Ігоря Касяна була зразковою — і в ІТТ, і в СІЗО, і на волі. Після звільнення зі слідчого ізолятора підозрюваний того ж дня поїхав до поліції для отримання електронного браслета і виконання інших процесуальних зобов'язань. Однак там йому відмовили через відсутність спецзасобів, а також самого слідчого столичної прокуратури, який мав організовувати їх застосування. Крім того, до матеріалів клопотання київською прокуратурою долучено судові рішення першої інстанції, вже скасовані апеляційним судом.

Адвокат Ігор ЛяшенкоВарто зазначити, що підстави застосування запобіжних заходів у прокуратури були стандартні — уникнути ризиків ухилення від слідства й суду, а також перешкоджання кримінальному розслідуванню. Але, як не парадоксально, на перше засідання запізнився сам прокурор, а на останнє — просто не з'явився, не пояснивши суду причин своєї відсутності. Адвокати Ігоря Касяна наполягали на притягненні опонентів до дисциплінарної відповідальності за неповажну неявку і безпідставне ініціювання запобіжних заходів. Правозахисники жартома відзначали, що, за логікою правоохоронців, до самих силовиків варто застосувати запобіжні заходи, адже саме вони не приходять у засідання й перешкоджають повному й об'єктивному розслідуванню. І вони розуміють поведінку прокурорів, яким соромно представляти й обстоювати в суді процесуальні документи, очевидно нав'язані керівництвом.

Зліва направо: Ігор Ляшенко, Наталія Фещик, Ігор Касян, Марія Островська

У підсумку слідчий суддя Галина Матійчук ухвалила Соломонове рішення — відмовила в задоволенні клопотання з огляду на не підтримку його самою стороною обвинувачення.

Стає очевидним, що розслідування справи Княжичів перетворюється на профанацію, а призначені силовиками «учасники банди» — ширма для генералів у погонах, яким потрібно щось представити громадськості за загиблих співробітників.

-->-->


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter