Новини
Ракурс
Повний гід з депіляції

Повний гід з депіляції: що можна і чого не можна

4 тра 2017, 20:02

Далеко не всім жінкам пощастило піклуватися про відсутність волосся лише на ногах, в зоні пахв і бікіні. Для декого боротьба з небажаною рослинністю в найнесподіваніших місцях стає чи не справою всього життя.


.

Але, як виявилося, немає такого способу видалення волосся, який був би універсальним для всіх ділянок тіла. Так, сучасні лазерні технології можуть стати порятунком для одних місць, тоді як для інших вони є небезпечними або неефективними, і найдешевші щипчики підійдуть куди краще.

БРОВИ

Що можна робити:

Трідінг, або вищипування ниткою. Виконаний з рівномірним натягом, він надає бровам відполірований, акуратний вигляд. Водночас недостатньо досвідченому фахівцеві буде важко правильно натягнути нитку, внаслідок чого волосинка порветься, а не буде видалена з коренем. Крім того, можуть залишитися невеликі сліди на шкірі. Попросіть майстра намалювати форму брів заздалегідь, щоб переконатися, що вона відповідає вашим очікуванням.

Трідінг, або вищипування ниткою (threading)

Вищипування пінцетом. Для жінок старшого віку, у котрих шкіра вже почала відвисати, краще використовувати пінцет, оскільки нитка може захопити ділянку шкіри й залишити синці. Якщо вищипуєте брови самі, то можна використовувати спеціальні накладки типу трафарету, які дозволять уникнути помилок.

Спеціальний лазер. Більшість лазерів для видалення волосся недостатньо точні, щоби працювати з бровами. Однак деякі можуть використовуватися для таких локалізованих ділянок, як брови, ніздрі й навіть вуха. Крім того, більшість лазерів застосовуються тільки на світлій шкірі з темним волоссям. Пояснюється це тим, що вони впливають на меланін — пігмент — як на шкірі, так і на волосках, з тим, щоби знищити фолікул. Тому вони можуть пошкодити більш смагляву шкіру. Нові ж лазери, які використовуються для брів, безпечні навіть для найтемнішої шкіри.

Чого не робити:

Воскова депіляція. Маленькі чорні волоски відростають вже за тиждень після процедури. Крім того, є високий шанс появи врослих волосків.

ЩОКИ

Що можна робити:

Трідінг, або вищипування ниткою. Якщо ви страждаєте від небажаного волосся на обличчі, то ця процедура здатна творити дива — ваші щічки стануть чистими та світлими, як у свіжовимитої ляльки. До того ж після трідінгу волосся росте тонше, ніж після інших способів депіляції.

Сходіть до лікаря. Якщо ситуація занадто складна — на щоках, підборідді, сосках і животі росте грубе чорне волосся, — то це може бути ознакою синдрому полікістозних яєчників, попереджають гінекологи. Як додаткове лікування лікар може прописати спеціальний крем під назвою Vaniqa, який уповільнює ріст волосся, блокуючи фермент — орнітиндекарбоксилазу — у волосяних фолікулах.

Чого не робити:

Воскова депіляція. Видалення пухнастого тонкого волосся за допомогою воску може призвести до збільшення кровопостачання ділянки й спровокувати ріст більш сильного й товстого волосся.

Відбілювання. Вид темноволосої жінки з блондинистою рослинністю на обличчі здатний привернути навіть більше уваги.

НІЗДРІ

Що можна робити:

Спеціальний лазер (див. інструкцію з догляду за бровами вище).

Тример. Сучасні гаджети на батарейках дозволяють використовувати їх навіть у душі. Лезо, що швидко обертається, може завдати дискомфорту, проте волосся в носі росте доволі повільно, тож, скоріш за все, вистачить однієї процедури на місяць.

Чого не робити:

Вищипування пінцетом. Це дуже боляче.

ВЕРХНЯ ГУБА

Що можна робити:

Лазер. Якщо ви роками знущалися зі своєї верхньої губи вищипуванням і різними видами депіляції, то не виключено, що на ній почне рости колюче жорстке волосся, що особливо помітно у дзеркалах з підсвічуванням. На допомогу прийде домашній лазер — коштує він чимало, проте впорається з проблемою набагато ефективніше. Ви торкаєтеся «пістолетом» шкіри, і він видає звуковий сигнал, коли впливає на кожен волосяний фолікул. Водночас тим, хто має дуже смагляву шкіру, він може і не підійти. За кілька місяців волосся припиняє рости майже повністю.

Видалення волосся над верхньою губою лазером

Трідінг, або вищипування ниткою працює непогано, якщо ви готові робити це кожні два-три тижні. Переконайтеся, що процедура не дуже болюча — це свідчить про обрив волосків, тобто вони не видаляються з коренем.

Електроліз. Якщо у вас русяве, руде або світле волосся, або ж воно посивіло, то лазер вам не допоможе, тоді як електроліз — так. Електричний струм подається на тонкоголковий електрод або металевий зонд до кожного волосяного фолікула і руйнує корінь. Ріст волосся має декілька стадій, і на обличчі цей цикл триває чотири тижні. Процедуру необхідно проводити на стадії активного росту. Щоб видалити волосся на верхній губі, знадобиться близько чотирьох процедур з перервою в чотири тижні. Врахуйте, що є ризик появи шрамів, тож краще знайти досвідченого фахівця.

Чого не робити:

Воскова депіляція і відбілювання (з тих же причин, що й на щоках).

ПІДБОРІДДЯ

Що можна робити:

Домашній лазер. Деякі жінки після 40 стикаються з раптовим ростом волосся в найнесподіваніших місцях, і підборіддя — в їх числі. Лікарі відзначають, що для періоду перед менопаузою такі зміни нормальні. Пояснюється це підвищенням рівня тестостерону — це призводить до того, що волосся може почати рости в місцях, більш властивих чоловікам, наприклад, на підборідді або верхній губі. Для видалення цього волосся найкраще підійде лазер — наприклад, портативний варіант, яким можна користуватися вдома. Він чинить вплив на кожний фолікул, і за кілька місяців волосся припинить рости. Але потрібно бути готовою до того, що процедура виявиться болючою. Однак триває це лише миті, й воно того варте.

Трідінг або електроліз (див. верхню губу).

Чого не робити:

Вищипування пінцетом. Від цього волоски можуть ставати колючими і схожими на вуса, оскільки вищипування сприяє кровопостачанню ділянки і, як наслідок, росту сильнішого волосся.

СПИНА й ЖИВІТ

Що можна робити:

Інтенсивне імпульсне світло (IPL) — це джерело електромагнітного випромінювання. Високоінтенсивне імпульсне світло (не лазер) переводить волосок зі стадії росту в стадію спокою, тим самим гальмуючи ріст волосся. За відчуттями це схоже на те, якби вас вдарили по шкірі натягнутим шматочком гуми. Процедуру роблять у салоні, раз на 2–4 тижні протягом приблизно чотирьох місяців, після чого достатньо буде підтримувати результат раз на півроку. Як і у випадку з лазерними процедурами в салоні, тут важливо знайти кваліфікованого фахівця. У невмілих руках ці інструменти можуть призвести до опіків, появи шрамів і знебарвлення шкіри.

Чого не робити:

Гоління, трідінг і воскова депіляція. Після гоління волосся стане більш товстим і колючим. Трідінг на великих ділянках буде занадто болючим, на тілі його застосовують хіба що в Індії. Воскова депіляція викличе появу врослих волосків, тому що волосся тут дуже тонке й під час росту може залишатися під шкірою.

СОСКИ

Що можна робити:

Вищипування пінцетом. Це може бути неприємно, але волоски тут зазвичай поодинокі, і вискубувати їх достатньо раз на два-три місяці, оскільки цикл росту волосся на тілі становить 8–12 тижнів, тоді як на обличчі — чотири тижні.

Чого не робити:

Лазер і електроліз. Шкіра навколо сосків дуже чутлива, тому процедура буде надзвичайно болючою. Крім того, питання безпеки впливу на груди електричним струмом або пучком інфрачервоного світла поки що до кінця не вивчене.

ПАХВИ

Що можна робити:

Гоління і лазер. Гоління — найбільш простий, швидкий і бюджетний спосіб зробити пахви гладенькими. Причому навіть якщо ви вдаєтеся до більш радикального способу в розрахунку на перманентний результат, у проміжках все одно доведеться голитися.

Гоління залишається найпопулярнішим способом зробити пахви гладенькими

Чого не робити:

Воскова депіляція. По-перше, це боляче, по-друге, є великий шанс того, що волоски вростатимуть.

РУКИ

Що можна робити:

Електричний епілятор. Це портативний пристрій з електроприводом. На одному його кінці розташовані тисячі крихітних пінцетів, які обертаються на високій швидкості, видаляючи волосок один за одним. І, так — це боляче. Для рук ця процедура гарна тим, що вона робиться легко та швидко, і в результаті ви отримуєте гладеньку шкіру без жодних темних тіней і цяток (може бути невелике почервоніння, яке мине протягом 12 годин). Однак тут потрібно пам'ятати про те, що шкіру потрібно відлущувати спеціальними скрабами, інакше тонкі волоски можуть вростати після процедури.

Чого не робити:

Гоління. Волосся швидко відросте колючою щетиною, до того ж після гоління залишаться темні цятки.

Шугарінг. Найчастіше виявляється недостатньо ефективним і в результаті може залишити вас із липкими волохатими руками.

ЛІНІЯ БІКІНІ

Що можна робити:

Гарячий віск. Безліч спеціалізованих салонів готові запропонувати вам усі види воскової депіляції в інтимній зоні — від смужки або сердечка до повного бразильського бікіні. Для цього використовується гарячий віск, який видаляє волосинку цілком, разом із коренем. По одному і тому ж місцю за необхідності можна пройтися кілька разів, що забезпечить найбільш гладенький результат. Тоді як восковими смужками цього робити не рекомендують, адже вони подразнюють шкіру. Щоб волоски не вростали, шкіру в зоні бікіні необхідно відлущувати, також бажано носити безшовну білизну.

IPL, олександритовий або твердотілий лазер добре працюють у зоні бікіні лише в тому разі, коли у вас світла шкіра й темне волосся. І це теж боляче. Хоча більш сучасний аналог — діодний лазер Soprano — спричиняє менше болю, оскільки використовує масаж з нагріванням замість сотень поодиноких променів, як старі лазери. Крім того, він може використовуватися на смаглявій, азіатській і навіть чорній шкірі. В середньому вам знадобиться близько восьми сеансів з шеститижневими перервами між ними. Але навіть після цього трохи волосся може лишитися, тож не виключено, що для повного видалення знадобиться більше часу.

Чого не робити:

Воскові смужки знімають верхній шар шкіри й часто ламають волоски, що викликає роздратування і призводить до того, що нові волоски відростатимуть нерівномірно.

НОГИ

Що можна робити:

Гарячий віск (див. лінію бікіні). Не забувайте постійно зволожувати всю поверхню ніг — м'яка шкіра запобіжить вростанню волосків. Якщо проблема врослого волосся вже є, використовуйте спеціальні кислотні пілінги, які допоможуть волоскам пробитися крізь шкіру.

Видалення волосся на ногах гарячим воском

Лазер (див. лінію бікіні).

Домашній лазер. Тут, однак, не варто беззастережно довіряти рекламі, яка говорить, що ви повністю позбудетеся небажаного волосся за 12 тижнів за умови використання його раз на два тижні. Практика показує, що багатьом знадобиться набагато більше часу. Триває така процедура довго, не одну годину, але перевага в тому, що ви можете робити це під перегляд улюбленого серіалу або телешоу. Пристрій, схожий на пістолет, потрібно спрямувати на кожен волосок, обробка однієї ноги займе близько 45 хвилин. Рівень потужності можна регулювати: чим він вищий, тим швидше буде досягнуто результату. Перед процедурою потрібно голитися, оскільки лазер може спалити волосся над шкірою.

Гоління для більшості жінок залишається найкращим способом позбутися рослинності на ногах. Навіть якщо ви користуєтеся лазером, між сеансами ноги однаково доведеться голити. Голитися найкраще у ванній: гаряча вода розкриє пори й підготує шкіру. Після цього потрібно нанести спеціальний бальзам, щоб зняти роздратування й запобігти вростанню волосків.

Чого не робити:

Воскові смужки (див. лінію бікіні).

ПАЛЬЦІ НА НОГАХ

Що можна робити:

Електричний епілятор (див. руки). Якщо видаляти волосся таким чином тривалий час, то вони стануть настільки тонкими, що можна буде й зовсім відмовитися від процедури.

Домашній гарячий віск продається в магазинах і призначений для розігріву в мікрохвильовій печі. Це бюджетний і простий спосіб позбутися волосся на маленьких ділянках тіла — таких, як пальці на ногах і руках.

Чого не робити:

Гоління може призвести до того, що волосся стане грубіше. До того ж після нього на шкірі лишаються чорні цятки.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: http://www.healthista.com/the-ultimate-guide-to-hair-removal


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter