Новини
Ракурс

Чому люди, впевнені у своїй багатозадачності, обманюють себе

25 чер 2017, 20:23

Можливо, ви читаєте цю статтю під час телефонної конференції, або поки качаєте свою дитину на гойдалці — а може, і те й інше. Але чи є багатозадачність дійсно хорошою ідеєю, або через неї ми все робимо повільніше й не так якісно, ​​як коли б займалися чимось одним?


.

Дослідження психологів свідчить про те, що концентрація на одній конкретній задачі підвищує продуктивність. Фахівці стверджують, що люди краще виконують ряд завдань послідовно, ніж кілька одночасно. Підлітки можуть вам заперечити: листуватися з друзями, поки дивишся ролики на YouTube, — цілком нормально. Але вони помиляються.

Група дослідників зі Стенфорда на чолі з Кліфордом Нассом (Clifford Nass) провела серію тестів, де порівнювала дві групи людей. До обох груп увійшли представники медійної сфери, але одні з них були схильні виконувати одночасно велику кількість завдань, інші — ні. Насс думав, що представники першої групи «суворих» багатозадачників відрізнятимуться відмінною пам'яттю й продемонструють кращі результати у завданнях з систематизації та зберігання інформації. Але виявилося, що все відбувається з точністю до навпаки.

Психологи кажуть, що концентрація на одному завданні підвищує продуктивність

Коли групам показали обриси кольорових фігур і попросили запам'ятати їхнє розташування, а решту проігнорувати, багатозадачники з цим не впоралися. Вони постійно відволікалися, а їхня здатність перемикатися між завданнями, фільтрувати непотрібну інформацію і запам'ятовувати, що вони бачили, була гіршою, ніж у другої групи.

Інші дослідники на чолі з Девідом Стрейєром (David Strayer) в Університеті штату Юта вивчали людей, які за кермом використовують телефон. Виявилося, що вони більш як удвічі частіше пропускають знаки зупинки.

У більш пізньому дослідженні Стрейєр виявив, що люди, які більше за інших схильні до мультизадачності, впевнені, що їм це чудово вдається. З 310 студентів, які взяли участь в дослідженні, 70% вважали свій рівень щодо багатозадачності вище за середній. Разом з тим такі багатозадачники відрізнялися імпульсивною поведінкою й були абсолютно непридатними для виконання більш як одного завдання за раз.

Використання мобільного телефону за кермом, навіть з хендс-фрі, збільшує час, необхідний для екстреного гальмування, і вдвічі зменшує обсяг інформації, що сприймається. Водночас, як показало дослідження, люди переоцінюють свої здібності й схильні вважати, що вони прекрасно справляються з водінням і розмовами по телефону.

Використання мобільного телефону за кермом удвічі зменшує обсяг інформації, що сприймається

Дослідження Насса привело його до висновку про те, що краще витратити 20 хвилин на одне завдання, а потім переключитися на інше, замість того, щоб намагатися швидше маневрувати між двома одночасно. Тести, що вимірюють здатність запам'ятовувати фігури, менш переконливі, ніж дослідження багатозадачності в реальному житті. Але все ж їхні результати свідчать про те, що ми самі себе обманюємо, коли думаємо, що можемо одночасно займатися двома або більше справами.

Є дані, згідно з якими жінкам трохи краще вдається бути багатозадачними, проте загалом для прекрасної половини це також не властиво.

Дослідження Стрейєра показало, що близько 3% людей у світі можна вважати супербагатозадачниками, які чим більше роблять, тим краще їм це вдається. Решті краще братися за щось одне.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/may/08/people-think-can-multitask-deluding-themselves-concentration


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter