Новини
Ракурс
Володимир Бойко

Арешт донецького журналіста: 15 років по тому

25 чер 2017, 20:22

15 років тому, 25 червня 2002 року, у редакції донецької газети «Салон Дона і Баса» був затриманий журналіст Володимир Бойко. Наручники на автора численних журналістських розслідувань одягав слідчий Управління податкової міліції м. Донецька Максим Сабіна, який обвинуватив його… у несплаті податків.


.

Арешт Володимира Бойка, 25 червня 2002 року. Фото: Ігор Ткаченко

Арешт Володимира Бойка, 25 червня 2002 року. Фото: Ігор Ткаченко

Як виявилось згодом, жодний інший правоохоронний орган шахтарської столиці не погодився виконати замовлення тодішнього першого віце-спікера Верховної Ради України Геннадія Васильєва, ображеного на статті Володимира Бойка, що вийшли в інтернет-виданні «Україна кримінальна». І лише голова Державної обласної адміністрації Донецької області Олександр Папаїка, якого також допікав невгомонний журналіст, погодився провчити відомого гострослова.

Слідчий податкової міліції Максим Сабіна, який незаконно затримав журналіста Володимира Бойка в редакції газети й утримував його впродовж 10 днів в ізоляторі тимчасового тримання, звернувшись до суду з клопотанням про арешт автора численних розслідувань про корумпованих донецьких прокурорів. Саме під час цього ув’язнення Володимир Бойко довідався від сокамерника про колишні судимості Віктора Януковича.

Звільнений з ув’язнення Володимир Бойко був за 10 днів по тому на вимогу обуреного президента Леоніда Кучми, який 6 червня 2002 року навіть виступив з цього приводу на колегії Генеральної прокуратури України, де представляв колективу ГПУ новопризначеного генпрокурора Святослава Піскуна.

Втім, ця історія дорого обійшлась владі: в ув’язненні журналіст довідався від сокамерника, що голова Донецької обласної державної адміністрації Віктор Янукович також сьорбав у молоді роки тюремну баланду. По виході на волю Володимир Бойко опублікував свої «Тюремні записки», з яких увесь світ довідався про колишні судимості нинішнього ростовського вигнанця.

Цікавий нюанс: начальником економічного відділу газети «Салон Дона і Баса», у кабінеті якого, власне, і вдягали наручники на Володимира Бойка, на той час був Ігор Гужва, затриманий у Києві 15 років по тому.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter