Новини
Ракурс
Все про хворобу Лайма

Хвороба Лайма, або Що робити, якщо вас укусив кліщ — поради інфекціоніста

Потенційними «жертвами» кліщів ризикують стати не лише любителі погуляти лісом або лісопарковою зоною: останнім часом дедалі більше наших співгромадян звертаються до лікарів-інфекціоністів після відпочинку на дачах. Хворобу Лайма також називають кліщовим бореліозом, адже це захворювання викликають спірохети Borrelia burgdorferi, що передаються людині від інфікованих кліщів. Є дані, що в деяких регіонах України вражені близько 70% кліщів з усієї популяції, тому шанси заразитися на Лайм-бореліоз доволі високі. Статистика в Україні навряд чи відбиває реальну картину, порівняйте: в США на рік реєструється 30–100 тис. випадків кліщового бореліозу, в Німеччині — понад 20 тис., в Україні — до 1500.


.

Що робити, якщо вас укусив кліщ? Безліч тем на форумах з варіацією цього запитання свідчить про його актуальність, ще раз підтверджуючи той факт, що українці рідко звертаються до лікарів — частіше до інтернету, де поради дають різні, часто і зовсім протилежні.

Про те, що робити після укусу кліща, чи варто його обстежувати, про настороженість українських лікарів щодо бореліозу і багато чого іншого «Ракурсу» розповіла лікар-інфекціоніст Станіслава Гапонова.

— Станіславо Олександрівно, який алгоритм дій при укусі кліща?

— Не раджу намагатися позбутися кліща самостійно: видалити його повністю непросто, часто залишаються ніжки, вусики... Краще звернутися до найближчого травмпункту, де процедуру проведуть професійно. Якщо ж з якихось причин це неможливо, не користуйтеся маслом, горілкою для видалення кліща — намагайтеся його викручувати. В європейських протоколах радять використовувати пінцет. Однак ці рекомендації призначені для фахівців, які з цим інструментом спритно управляються.

— Часто зустрічала рекомендації (зокрема від лікарів) кліща не викидати. Радять помістити витягнутого членистоногого в баночку, на вологу ватку, потім віднести в лабораторію для аналізу на бореліоз.

— Обстеження кліща не має сенсу. За статистикою, тільки 3% кліщів, що мають борелії, передають їх людині. У закордонних протоколах є фраза: «Обстеження кліща має дуже низьке прогностичне значення, тому не рекомендується».

Буквально днями у мене була пацієнтка, яка здавала кліща в лабораторію й отримала негативний результат. Звернутися до інфекціоніста її змусила класична еритема, характерна для хвороби Лайма, що з'явилася згодом. Пацієнтам пояснюю це так: у зданій частині кліща борелії не були виявлені. У нього, умовно кажучи, було лише дві бактерії, й обидві він впорснув у свою жертву.

Інший варіант. Ми отримуємо позитивний результат з лабораторії після обстеження кліща на бореліоз, однак кільцеподібної еритеми у пацієнта немає. Лікар не може на підставі того, що у кліща виявлені борелії, призначити людині антибіотик. Часто кліщ просто не встигає впорснути бактерії. В жодній розвиненій країні, окрім країн колишнього соцтабору, кліщів не обстежують.

— Звідки ж ростуть ноги?

— Є наказ МОЗ від 2005 року, який рекомендував (але не наполягав) це робити. Відтоді минуло 12 років. В ті роки хвороба Лайма була ще погано вивчена. Нового наказу, на жаль, немає. Для лікування людини обстеження кліща не несе абсолютно ніякого значення. Як хтось влучно помітив, можна полікувати кліща, але що це дасть пацієнтові?

— Отже, кліща витягли. Що слід робити далі?

— В ідеалі варто відвідати інфекціоніста. Але якщо такої можливості немає, спостерігаємо за місцем укусу протягом трьох тижнів. Нічим не мажемо. Особливо це стосується різних барвників — йод, діамантовий зелений. Дуже часто буває алергія на йод, навколо укусу з'являється пляма, це може ускладнити постановку діагнозу.

Якщо з'являється кільцеподібна еритема — слід одразу ж звернутися до лікаря. Кільцеподібна еритема — типовий первинний прояв бореліозної інфекції. Це почервоніння шкіри, яке з'являється навколо місця укусу кліща і поширюється від нього у вигляді кола, діаметром щонайменше 4–5 см. Чітко навколо місця укусу. Якщо ви помітили щось схоже, але в іншому місці, слід також звернутися до інфекціоніста. Вас міг вкусити інший кліщ, ви просто цього не помітили.

Кільцеподібна еритема, характерна для хвороби Лайма

Якщо протягом трьох тижнів після укусу кільцеподібна еритема не з'явилася, слід здати аналіз крові на антитіла до Borrelia burgdorferi — IgM і IgG методом імуноферментного аналізу (ІФА). Безумовно, призначати аналізи має лікар. На жаль, на сьогодні лабораторії нерідко мають більше інформації, ніж деякі медики. Якщо з якоїсь причини похід до інфекціоніста відкладається, можна безпосередньо звернутися до лабораторії, де вас зорієнтують. У деяких лабораторіях є пакет аналізів під назвою «укус кліща». Якщо аналіз на імуноглобуліни виявиться позитивним, для остаточного підтвердження діагнозу здають ще один — методом імунного блоту.

— В яких випадках при укусі кліща призначається профілактичне лікування?

— Профілактичне лікування при бореліозі — питання дуже спірне, проводиться вкрай рідко, тим більше, якщо це стосується дітей. Дітям до 12 років антибіотики з профілактичною метою не призначаються. Дорослим і дітям, старшим за 12 років, може призначатися антибіотик (зазвичай доксициклін) за таких умов: якщо кліщ сидів понад 36 годин, але після укусу не минуло більш як 72 години.

Нагадаю, що ставити діагноз і ухвалювати рішення про лікування має тільки лікар. Препаратом першого ряду для лікування бореліозу у дорослих і дітей з 12 років є антибіотик доксициклін. Лікування є доволі тривалим — протягом 14 днів. Дітям до 12 років і дорослим, яким з якихось причин протипоказаний цей препарат, призначають амоксицилін у віковому дозуванні протягом 21 дня. Нерідко чую, що лікарі призначають сумамед. Хочу зауважити, що сумамед вважається препаратом третьої-четвертої лінії для лікування хвороби Лайма, коли препарати першого-другого ряду не підходять.

Все вищесказане стосується первинної стадії хвороби Лайма. Терапія при вторинній стадії захворювання є тривалішою і, скажімо так, більш інтенсивною.

— У гострому періоді за наявності типової еритеми діагноз встановити нескладно. Однак є дані, що майже у третини пацієнтів розвиваються безерітемні форми, а 15% хворих на бореліоз і зовсім не помічають присмоктування кліща. Як розпізнати хворобу в такому разі?

— Якщо впустити момент, хвороба Лайма може перейти у вторинну, а потім і в третинну стадію. Такі ситуації зустрічаються доволі рідко, проте випадки трапляються. Це захворювання характеризується повільним прогресуючим перебігом з ураженням суглобів, м'язів, нервової системи (зокрема й центральної). Вторинна стадія може проявлятися безпричинною температурою, болями й запаленням суглобів. Іноді спостерігається множинна кільцеподібна еритема, що з'являється по всьому тілу. Поразка серця зустрічається дуже рідко. Зазвичай хвороба вражає нервову систему.

У мене була пацієнтка, яка кульгала через зниження чутливості в одній нозі. Спочатку жінка звернулася до невролога. Проте звичайне лікування не допомагало і доктор спрямував її до інфекціоніста. Їй пощастило з неврологом: до мене вона прийшла вже з аналізами на бореліоз — вони були позитивними. Після курсу антибіотиків чутливість у нозі повернулася.

— Якось я натрапила на інтерв'ю дочки відомого дизайнера Tommy Hilfiger, в якому вона розповідає про свою багаторічну боротьбу з хворобою Лайма. Цікаво, що діагноз поставив лікар-інфекціоніст, до якого вона звернулася за рекомендацією знайомого, сталося це за 14 років (!) після початку перших клінічних симптомів. Наскільки високою є настороженість щодо кліщового бореліозу у лікарів різних спеціалізацій в нашій країні?

— Сьогодні мало хто з лікарів не знайомий з цим захворюванням. Спостерігається навіть певна гіпердіагностика. Якщо раніше ми про бореліоз нічого не знали, то тепер навпаки — з ним усе пов'язуємо. До мене часто приходять пацієнти: болить рука — грішать на бореліоз, з'явилася на шкірі якась пляма — знову підозрюють бореліоз. Є також гіпертрофована оцінка цього захворювання: мовляв, потрібно швидше в стаціонар, під крапельницю. Насправді хвороба Лайма навіть на вторинній стадії успішно лікується таблетованими антибіотиками.

У нас є ще одна велика проблема. У всьому світі відбувається зазвичай так: якщо люди не знають, що робити в тій чи іншій ситуації, пов'язаній зі здоров'ям, вони йдуть до лікаря. В Україні все інакше. Не знаєш — зайди в інтернет, запитай друзів, сусіда... Показова історія. Одна моя пацієнтка розповідала, що взяла кліща, посадила в баночку й понесла на роботу. І там у всіх запитувала, що з ним робити. Сподіваюся, що в недалекому майбутньому ситуація все ж зміниться.

Найкращий засіб боротьби із захворюваннями, як відомо, — профілактика. Тому перед походом до лісу або парку максимально закривайте тіло, використовуйте спеціальні аерозолі для відлякування кліщів. Для своєчасного виявлення кліщів необхідно кожні дві години в лісі та після виходу з нього проводити само- та взаємообстеження.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter