Новини
Ракурс

Туга за літом: що робити з серпневою хандрою

13 сер 2017, 19:33

Є в серпні щось тривожне. Гарячий і липкий, він обпалює тіло й розум. Ваш офіс і околиці перетворилися на міста-примари: напередодні нового навчального року народ роз'їхався у фінальні відпустки. Нічого не відбувається.


.

Дні стають коротшими, на горизонті маячить осінь. Більша частина року залишилася позаду. Цілком можливо, що все, чого вам зараз хочеться, — це послухати сумну пісню про те, що літо минуло.

Впізнали себе? Ви не самі.

Є думка, що серпень — набагато складніший період за будь-який місяць зими. Хоча мало хто в цьому може зізнатися. Про це написала у своєму твіттері письменниця з Нью-Йорка Рейчел Сайм (Rachel Syme) — і відповіді не забарилися.

«Я ненавиджу це почуття, що літо закінчується і я взагалі нічого не встигла зробити. Хоч це, звичайно, і неправда. Але серпень завжди дає мені привід для переживань», — написала одна з читачок.

Поетеса Сільвія Плат (Sylvia Plath) висловила це так: «Серпневий дощ: найкраща частина літа пішла, а нова осінь ще не народилася. Дивний, незрозумілий час».

Як впоратися зі стресом: чоловічий і жіночий антистрес

«У серпні багато хто почувається збентеженим, сумує, настрій псується. А дехто навіть страждає від сезонного афективного розладу», — зазначає Джошуа Клапоу (Joshua Klapow), клінічний психолог, доцент у Школі громадської охорони здоров'я Університету Алабами в Бірмінгемі.

Однак для такої туги є низка цілком зрозумілих причин.

Ви постійно перебуваєте у приміщенні

Якщо ви погано переносите спеку і через це змушені постійно перебувати в приміщенні, то ви отримуєте менше сонячної енергії в порівнянні з весною або осінню. Висока температура повітря може просто замкнути нас у чотирьох стінах. Ми дивимося у вікно, вулиці виглядають гарними й жвавими, але ми не можемо вийти назовні. Це пригнічує.

Літня спека може замкнути вас у чотирьох стінах

У вас хаотичний розпорядок дня

Особливо це стосується батьків, які намагаються розпланувати літнє дозвілля своїх дітей або спішно готуються до початку нового навчального року.

Ви забагато ностальгуєте

Для багатьох дорослих серпень служить нагадуванням того, що літо перестало бути безтурботним часом, який ви проводили здебільшого на пляжі або на природі. Ви згадуєте про свої літні розваги в дитинстві й розумієте, що тепер у вас інше життя, і таких безтурботних літніх місяців більше не буде.

Ваші звички змінюються

Влітку ви зазвичай пізніше лягаєте спати, частіше ходите кудись протягом тижня, та й ваше харчування може бути далеким від правильного. І при всьому цьому ви все одно мусите ходити на роботу. Це зношує тіло.

Вас пригнічує спека

Спекотна погода також може вимотувати нас психологічно. Темп життя сповільнюється, як і наш метаболізм. І це теж не найкращим чином позначається на настрої.

Ви почуваєтеся самотніми

Можливо, у вас складається враження, що всі навколо розважаються або поїхали у відпустку, тоді як ви змушені просиджувати цілими днями в порожньому офісі. Це почуття підстьобують пости в соціальних мережах: ви читаєте їх і думаєте, що у всіх навколо все добре, крім вас.

 Соціальні мережі підстьобують ваше почуття самотності й неповноцінності

Ви розумієте, що час минає

У серпні багато хто задається питанням: літо майже скінчилося, куди ж воно пішло? Це смуток, пов'язаний із закінченням сезону, до якого додається розуміння того, що ось уже вісім місяців року прожито.

Осінь — не привід для депресії

У вас зворотний сезонний афективний розлад

У деяких людей в літні місяці розвивається повноцінна депресія. За словами фахівців, така літня депресія вражає менш як 1% населення, що набагато менше в порівнянні з кількістю людей, які страждають від зимової хандри. Симптоми включають поганий апетит, проблеми зі сном, дратівливість і втрату ваги.

Що з усім цим робити

Подбайте про своє тіло: ваше фізіологічне здоров'я має великий вплив на емоційний стан. Якщо ви впадаєте у смуток, обмежте вживання алкоголю і нездорової їжі, спіть достатню кількість часу і не забувайте тренуватися.

Розбавте своє дозвілля активностями, які вам до душі. Плавайте в басейні, ходіть у кіно. Змушуйте себе, якщо потрібно, не дозволяйте тузі ізолювати вас.

І не приділяйте забагато уваги соціальним мережам: на кожну фотографію ваших друзів, які розважаються у відпустці, припадає 400 фотографій, де їм не так вже й весело.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.today.com/health/august-blues-triggered-heat-nostalgia-end-summer-t114708


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter