Новини
Ракурс

Публікації не горять

Чи відбудуться найближчим часом в Україні дострокові парламентські вибори, звісно, ніхто зараз спрогнозувати не зможе: Україна є типовою феодально-становою державою, де політичне життя визначається виключно примхами однієї людини. Якщо монарх вирішить проводити вибори, вони будуть, вирішить не проводити — не будуть. Але Адміністрація президента до виборів вже підготувалась. Принаймні, знову на повну потужність запрацював підрозділ, який керує «порохоботами» (реальними або фіктивними сторінками в соцмережах, з яких поширюються дописи про богонатхненність Петра Олексійовича), організовує блокування сторінок у Facebook неугідних авторів та влаштовує DDOS-атаки на інтернет-ресурси, що викривають таємниці президентського двору.


.

Черговою жертвою такої хакерської атаки стало недавно створене інтернет-видання, у блозі якого 28 серпня 2017 року автор цих рядків розмістив коментар до однієї з його статей. Було опубліковано рапорт, адресований колишньому генпрокурору Пшонці, який ще в березні 2014 року був знайдений на одному з комп’ютерів Генеральної прокуратури. У рапорті, точніше — аналітичній записці, складеній помічниками Пшонки, йшлося про кримінальне провадження щодо Юлії Тимошенко, обвинуваченої Генпрокуратурою в замовному вбивстві народного депутата Євгена Щербаня. Помічники Пшонки проінформували генерального прокурора про те, що ця справа сфальсифікована й до вбивства, ймовірно, причетні інші люди — керівники групи «Приват».

Було порушено цілком природне запитання — чому нинішній генпрокурор не розслідує обставини фабрикації щодо Тимошенко кримінального провадження, безпідставність якого була очевидна навіть Пшонці та його аналітикам? Це запитання потребувало нагального коментаря, я не втримався і ось наслідок — вже за дві години після публікації мого допису почалась потужна DDOS-атака на сайт «Резонанс», який зразу «зліг». Залишається лише сподіватись, що оплачується ця атака не коштом українських платників податків, а з приватної кишені завдяки підвищеному попиту в Україні на кондитерські вироби.

Із публікації:

«Стверджуючи, — пише автор аналітичної записки, — про причетність Тимошенко Ю. В. до оплати за вбивство Щербаня Є. О., Генеральна прокуратура повністю проігнорувала та перекрутила відомості, що містяться у документах про рух коштів по рахунку №151897 компанії ORPHIN S.A у банку European Federal Credit Bank Limited (оприлюднених американським судом у зв’язку з розглядом справи проти Лазаренка П. І.). Ці документи дають чіткі відповіді на усі запитання: і про те, чиї кошти в дійсності використані для оплати за вбивство Щербаня Є. О., і про те, куди в дійсності були перераховані кошти, що надійшли від компанії Somolli Enterprises Limited».

Пшонка був змушений найняти аналітиків аж ніяк не від великого розуму чи з турботи за долю держави, а виключно з причини підкилимної війни з першим заступником генпрокурора Кузьміним, який мав безпосередній вихід на Януковича через свого друга Портнова й тому не тільки почувався повністю незалежним від Пшонки, але ще й активно інтригував проти генерального прокурора в сподіванні посісти його крісло. Пшонка ж, у свою чергу, наказав підлеглим ретельно аналізувати кожний крок Кузьміна, щоби в потрібну мить скористатись його помилкою чи прорахунком. Урешті-решт така тактика виявилась переможною і Пшонка зміг викурити Кузьміна з Генпрокуратури.

Але виникає інше запитання: чому Генпрокуратура досі не повідомила про підозру особам, насамперед Кузьміну, які фальсифікували кримінальне провадження щодо Тимошенко, якщо навіть помічники Пшонки письмово доповідали своєму патрону, що справа шита білими нитками? Відповідь дуже проста — Юрій Луценко не хоче розслідувати реальні злочини Рената Кузьміна з тих самих причин, з яких кілька років тому Ренат Кузьмін не хотів розслідувати реальні злочини Юрія Луценка.

Якби Генпрокуратура взялась розслідувати продаж міліцейських посад за часів Луценка, то це би поставило під загрозу аналогічний продаж посад, але вже Могильовим та Захарченком.

Втім, цілком можливо, що найближчим часом ми почуємо, що Генпрокуратура знову взялась розслідувати вбивство Євгена Щербаня. Але вже під новим кутом зору, який був чітко сформульований у все тій же ж аналітичній записці на ім’я Пшонки: «… необхідно зробити висновок, що в повідомленні про підозру Тимошенко Ю. В. у замовленні та організації вбивства Щербаня Є. О. має місце перекручення фактів. Жодне з перерахувань, які інкримінуються Тимошенко Ю. В., не має відношення до неї або згаданої вище компанії Somolli Enterprises Limited. Натомість Генеральною прокуратурою так і не встановлені мотиви перерахування коштів на користь Лазаренка П. І. посадовими особами групи «Приват», зокрема Тігіпком С. Л. Не встановлені також мотиви перерахування коштів компаніями Ronly Holdings та L.I.T.A.T. Більше того, Генеральною прокуратурою по обставинах перерахування коштів за вбивство Щербаня Є. О. ніколи не допитувався Тігіпко С. Л., як не допитувались інші власники «Приватбанку» Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов».


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter