Новини
Ракурс
Посольство Біткоїн в Україні. Київ, Львівська площа. Фото: «Ракурс»

Криптовалюта в Україні: чи зможе держава стати на шлях прогресу

Зміни, які відбуваються у світі, не зовсім зрозумілі не лише представникам нашої держави, а й багатьом розважливим людям. Вчорашні розмови про можливе «законодавче врегулювання в Україні статусу біткоїну» тому підтвердження — саме так у ЗМІ була подана ця новина.


.

У січні 2015 року в нашій країні було створено Раду фінансової стабільності — під наглядом Міжнародного валютного фонду. До неї увійшли представники НБУ, Мінфіну, Фонду гарантування вкладів, Комісії з цінних паперів (НКЦПФР) та Нацкомфінпослуг (структура, що потихеньку відмирає). Вона створювалася для взаємодії та визначення пріоритетів монетарної політики. 31 серпня на цій раді було визнано необхідність правового визначення криптовалюти.

«Сьогодні на Раді фінансової стабільності ми дуже активно обговорювали, що таке біткоїн, токен та інші криптоінструменти — товар, електронні гроші чи щось інше. Але, беззаперечно, вони вже стали фінансовими інструментами, важливими для економіки нашої країни, фінансового ринку. І тому необхідно визнати ці фінансові інструменти законодавчо, нормативно, визнати права, які випливають з них, і дати певні правила тим, хто хоче з ними працювати», — повідомив член Ради, голова НКЦПФР Тимур Хромаєв на своїй сторінці у Facebook.

Рада постановила до кінця вересня виробити спільне загальне бачення, яке буде зафіксовано в усіх офіційних джерелах. «Нам не потрібно створювати «міністерство» для регулювання криптовалют. Але ми повинні забезпечити для бізнесу можливість залучати гроші через ці інструменти, і повинні дати гарантії безпеки для інвесторів, які хочуть вкладати в ці фінансові інструменти», — написав Хромаєв.

Йдеться не лише про біткоїн, але і про принципи роботи нашої країни в умовах сучасності. Ми не повинні відставати від реалій, як це продемонструвала вищезгадана створена три роки тому Рада. Той же біткоїн на початку 2017 року коштував 1000 дол., сьогодні він коштує понад 4500 дол. Але ж є ще безліч інших сучасних інструментів, що успішно працюють. Наприклад, створена наприкінці 2013 року Ethereum (від англ. ether — «ефір»). Це друга у світі за успішністю криптовалюта, її творець — Віталік Бутерін, канадський програміст російського походження, який народився 1994 року.

Вартість усіх наявних в обігу електронних валют світу на 28 серпня цього року становить 160 млрд дол. Ця новина не завадила 30 серпня Державній фіскальній службі України виступити з нагадуванням про нелегітимність криптовалют. На запит «Укрінформу» в ДФС повідомили:

Роз'яснення щодо правомірності використання в Україні «віртуальної валюти/криптовалюти» надано Національним банком України 10.11.2014 року, виходячи з якого Національний банк України розглядає «віртуальну валюту/криптовалюту» Bitcoin «як грошовий сурогат, який не має забезпечення реальною вартістю і не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства» та рекомендує громадянам використовувати послуги лише тих платіжних систем, систем розрахунків, які внесені Національним банком України до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.

Напевно, це нагадування, від якого віє тугою, архаїкою і дикістю, змусило фінансових стабілізаторів наступного дня зібратися і зробити вищевказану заяву.

Тим часом шість банків, що входять до списку найбільших світових фінансових установ, — Barclays, Credit Suisse, Canadian Imperial Bank of Commerce, HSBC, MUFG і State Street — зібралися запустити власні криптогроші. Це рішення ґрунтується на досвіді швейцарського банку UBS спільно з Clearmatics Technologies, який у серпні минулого року випустив нову криптовалюту під назвою Utility Settlement Coin (USC). Надалі до цього проекту приєдналися BNY Mellon, Deutsche Bank і Santander. Зараз проект на новій стадії — учасники працюють над додатковими заходами захисту цієї валюти.

Перехід на USC передбачає, що при укладенні угод з цінними паперами сторони використовуватимуть не традиційні грошові перекази, а криптовалюту. Її можна буде обміняти на звичайні гроші в центробанках. USC при цьому буде обмінюватися на найрізноманітніші традиційні валюти в залежності від потреб сторін.

Все йде до того, що криптовалюта стає альтернативою нинішньої фінансової системи. Нашій молодій країні, якій насправді не 26 років, а всього лише трохи більш як три, не слід триматися в руслі закостенілих економічних уявлень, а варто користуватися досвідом і інтуїцією успішних світових лідерів.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter