Новини
Ракурс

Збільшення грудей: що варто знати про ризики

17 лис 2017, 21:35

Анапластична крупноклітинна лімфома (anaplastic large cell lymphoma, ALCL) — доволі рідкісне, проте небезпечне захворювання. Цей вид раку пов'язаний зі збільшенням грудей за допомогою силіконових імплантатів.


.

«Про лімфому, пов'язану з імплантацією, лікар має попереджати пацієнта на етапі консультування», — підкреслює доктор Марк Клеменс (Mark W. Clemens) і його колеги з Онкологічного центру ім. Андерсона Техаського університету, Х'юстон.

Анапластична крупноклітинна лімфома — це вид раку, який називають неходжкінською лімфомою (захворювання лімфатичної системи). Вона може з'являтися в рубцевій тканині або рідині навколо грудних імплантатів. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) у 2011 році випустило попередження, яке поновило у 2016 році, про те, що існує «дуже невеликий, але такий, що зростає» ризик ALCL у жінок з грудними імплантами.

За даними Американського товариства пластичних хірургів (ASPS), ризик розвитку цього виду раку у жінок після операції зі збільшення грудей виростає у 18 разів у порівнянні з тими, хто імпланти не встановлював.

Пластична та естетична хірургія: нові тренди і статистика

Онкологів турбує той факт, що дуже часто лікарі не повідомляють пацієнток про нехай і невеликий, але ризик такого серйозного захворювання. І хоча проведене дослідження показало, що з 585 жінок, яких попередили про ризик розвитку рідкісного виду раку, жодна не відмовилася від планів щодо збільшення грудей, лікарі зобов'язані інформувати пацієнтів і описувати симптоми можливого захворювання.

Більшість випадків ALCL діагностувалося, коли пацієнтки скаржилися на пов'язані з імплантатами симптоми: біль, ущільнення, набряки або різницю в розмірах грудей — в середньому в період від восьми до дев'яти років після операції. Тому доктор Клеменс закликає в жодному разі не ігнорувати подібні симптоми й звертатися до лікаря.

Онкологів турбує той факт, що лікарі перед імплантацією не повідомляють пацієнток про ризик раку

Тим часом в Австралії станом на квітень 2017 року було підтверджено 51 випадок анапластичної крупноклітинної лімфоми у жінок після операції зі збільшення грудей. Троє з них померли. Останні п'ять випадків було зафіксовано протягом чотирьох місяців.

Австралійська адміністрація лікарських засобів відстежує зв'язок між грудними імплантами та ALCL починаючи з 2011 року, коли американська FDA попередила про такі ризики. У 2016 році Всесвітня організація охорони здоров'я визнала ALCL рідкісною формою лімфоми, яка може розвиватися після встановлення грудних імплантів. Відтоді уповноважені органи Австралії й США спільно з групою експертів працюють над оцінкою переваг і ризиків різних типів імплантів.

Пластична хірургія: що думають пацієнти через 10 років після операції

На цей же час (квітень 2017 року) в США було зафіксовано 359 випадків анапластичної крупноклітинної лімфоми, дев'ять з них з летальним результатом, повідомила FDA.

Однак цей тип раку досі вважається дуже рідкісним, тому фахівці не рекомендують без появи симптомів видаляти імплантати або проходити регулярний скринінг. «Але якщо ви помітили збільшення або набряк однієї або обох грудей, а також ущільнення, ви маєте якомога швидше звернутися по медичну допомогу», — радить Австралійська адміністрація лікарських засобів.

За даними австралійської експертної групи, що складається з хірургів, аналітиків даних і дослідників раку, ризик розвитку ALCL варіюється від однієї на 1000 пацієнток до однієї на 10 000. Загалом у світі понад 10 млн жінок встановили імпланти, за інформацією ASPS.

Після встановлення грудних імплантів пацієнтам рекомендується особливо ретельно стежити за появою таких симптомів, як набряки або грудочки в грудях і під пахвами. У більшості випадків захворювання піддається лікуванню шляхом видалення імплантатів, але інколи рак виявляється більш агресивним.

Після встановлення грудних імплантів пацієнтам рекомендується особливо ретельно стежити за появою таких симптомів, як набряки або грудочки в грудях і під пахвами

Доктор Газі Хуссейн (Gazi Hussain), віце-президент Австралійського товариства пластичних хірургів, зазначає, що точні масштаби захворюваності та причини ALCL поки не встановлені, але у хірургів є робоча теорія: «Ми вважаємо, що захворювання може з'являтися внаслідок проблем з технікою встановлення імплантів, якщо в організм пацієнта потрапляють бактерії. Це викликає запалення низької інтенсивності, яке згодом призводить до розвитку лімфоми. Але це лише теорія».

Пластична хірургія: дивний тренд 2017 року

Австралійське товариство естетичних пластичних хірургів і Новозеландська асоціація пластичних хірургів виступили із заявою про необхідність реєструвати всіх жінок, які встановили імпланти. Такий реєстр ведеться з 2015 року, реєстрація не є обов'язковою, однак лікарі наполегливо радять жінкам після операції вносити туди свої дані.

«Проблема ALCL дійсно підкреслює важливість моніторингу довгострокових результатів для грудних імплантатів, — каже доктор Інгрід Хоппер (Ingrid Hopper), глава Австралійського реєстру грудних імплантів. — Якщо ми хочемо знайти відповідь, то це саме те, що допоможе. Нам потрібно спостерігати за цими жінками».

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерела: https://www.plasticsurgery.org/news/press-releases/patients-considering-breast-implants-need-information-on-risk-of-very-rare-cancer

http://www.canberratimes.com.au/national/health/increase-in-australian-cancer-cases-linked-to-breast-implants-20170420-gvol76.html


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter