Новини
Ракурс

Шлюб і його вплив на мозок

5 січ 2018, 09:45

Вплив шлюбу на стан здоров'я вже було доведено: одружені люди живуть довше і менше страждають на серцево-судинні захворювання. Нове дослідження, опубліковане в Журналі неврології, нейрохірургії та психіатрії, показало, що шлюб також захищає мозок. Вчені довели, що в порівнянні з одруженими людьми холостяки на 42% більше схильні до ризику розвитку деменції.


.

«Кожен з нас здатен знизити ризик розвитку деменції (набутої слабоумності), піклуючись про своє фізичне здоров'я: правильно харчуючись, тренуючись і скорочуючи споживання алкоголю і тютюну. А також зберігаючи активний розум за допомогою освіти й соціальної взаємодії», — каже провідний автор дослідження, психіатр Ендрю Соммерлад (Andrew Sommerlad) з Лондонського коледжу.

Гарі Смолл (Gary Small), директор Центру довголіття Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, автор книжки «За два тижні — до молодого мозку», додає, що для того, щоб оцінити ризик розвитку деменції у самотніх людей, треба враховувати й інші фактори.

«Ми дедалі частіше чуємо про те, що щоденні вправи захищають не лише тіло, а й розум, — зазначає доктор Смолл, який не пов'язаний зі згаданим дослідженням. — І ці 42% можна порівняти з курінням і браком фізичної активності».

Фахівці об'єднали дані 15 проведених раніше досліджень, які вивчали потенційний вплив сімейного стану на ризик розвитку деменції. Їх метааналіз включав дані щодо більш як 800 тисяч жителів Європи, Північної та Південної Америки й Азії.

Згідно з дослідженням, серед людей, які овдовіли, ризик розвитку деменції також був вищий в порівнянні з одруженими — на 20%. Щодо розлучених, то по них немає даних про підвищений ризик деменції. Однак, за словами Соммерлада, причина тут у тому, що ця група була недостатньо представлена.

Вчені вважають, що вдови й вдівці піддаються більш високому ризику через те, що втрата, ймовірно, підвищує рівні стресу, пов'язані з порушенням передачі нервових сигналів і когнітивними здібностями.

Хоча у статті не вказувалося, що саме викликало деменцію в учасників досліджень, у яких спостерігалися проблеми з пам'яттю чи інші когнітивні відхилення, доктор Смолл вважає, що більшість випадків пов'язані з хворобою Альцгеймера.

То як же шлюб впливає на мозок? Вчені поки не можуть дати точну відповідь на це запитання, але в них є припущення.

«Ми не вважаємо, що сам по собі шлюб може знизити ризик розвитку деменції, — каже Соммерлад. — Скоріше річ у тім, що шлюб передбачає загалом більш здоровий спосіб життя, а також соціальний контакт, який зазвичай є в одружених людей».

З такою теорією згоден і Джеймс Беккер (James Becker), професор психіатрії, неврології та психології в Університеті Пітсбурга, помічник директора Дослідницького центру хвороби Альцгеймера в цьому університеті. «Судячи з усього, є щось таке, що відрізняє життя у шлюбі й на самоті. Можливо, це стосується фізичного здоров'я або рівня щастя і задоволеності. Або це може бути пов'язано зі спілкуванням, яке є характерним для шлюбу».

Крім того, чоловік або дружина зазвичай стежать за тим, щоб їхня друга половинка вчасно зверталася до лікаря при таких хронічних станах, як підвищений рівень холестерину або гіпертонія.

Тож навіть якщо ви самотні, стежте за загальним станом здоров'я — це допоможе захиститися від деменції.

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.today.com/health/marriage-good-brain-well-heart-t119372


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter