Новини
Ракурс

Вампіри серед нас: правила поведінки з токсичними людьми

3 січ 2018, 10:44

Про те, як люди стають вампірами, і про правила поведінки з маніпуляторами — Наталія Холоденко, психолог, кандидат філософських наук.


.

— Людей за впливом на нас можна розділити на дві категорії: драйверів (заряджають, нам хочеться творити й діяти) і токсичних (засмучують нас, змушують почуватися погано, викликають почуття провини тощо).

Мені довелося бачити дуже багато зруйнованих особистостей, стосунків і бізнесів через те, що люди втягувалися в токсичні стосунки. Тому що на якомусь етапі людина поставила чиїсь інтереси вище за свої власні. Якщо ви постійно жертвуєте, поступаєтеся — пам'ятайте, що вас за це не починають більше любити, вас ненавидять.

Токсичні люди є скрізь — на роботі, серед знайомих і навіть близьких. Основне питання: що ми робимо, коли нас починають вампірити? Якщо ви поки що соромитеся і не можете сказати «Стоп, зі мною так не можна» — краще уникати контакту.

Психолог Наталія Холоденко

Що робити, якщо токсичні люди — це ваші близькі, наприклад, мати, свекруха, чоловік? У вас є два шляхи. Перший — обмежити спілкування. З мамою ви можете балакати не п'ять разів на день, а лише раз або й ще рідше. Статус батьків не дає права гробити наше життя. Другий шлях — намагатися цих людей підтягувати до себе, на більш високий рівень, щоби зменшити їхню токсичність. Гарантій у другому варіанті немає. Впевнена, що кожен з вас намагався дати почитати психологічну статтю, книжку комусь із вашого токсичного оточення. Однак зазвичай вони або відмовляються, або бачать все під своїм кутом зору, відмінним від вашого. Разом з тим такі спроби періодично можна повторювати.

Важливий момент: поки ви не готові встановлювати правила контакту, вами будуть продовжувати користуватися. Токсичні люди вміють впливати так, що ви починаєте почуватися невпевненим. Повірте, це сильно відбивається на якості життя, на майбутньому ваших дітей, на вашому здоров'ї. Ціна питання дуже висока. Грати з токсиками не можна. Шансів, що програєте ви, набагато більше.

Ви можете обрати другий варіант взаємодії з токсичною людиною, якщо ваш стан більш-менш ресурсний, ви здатні жартувати, підказувати й проявляти маніпуляцію. Простий приклад. В гості прийшла свекруха й каже: «Ти бачила, у тебе там пил?». Тут два варіанти (і ви відрізняєте один від іншого): людина просто хоче вказати на проблему або ж робить це, щоб ви почувалися неповноцінною (іншими словами, ви — погана господиня).

Якщо вами маніпулюють, маніпуляторів потрібно відразу проявляти, а не вдавати, ніби все нормально: «Дякую за зауваження. Ви це кажете з якою метою?». Не вдавайте, що не помітили маніпуляції. Так ви знімете можливість того, що нападки повторюватимуться.

Є дуже сильні маніпулятори, які руйнують. Якщо ви відчуваєте, що хронічний вплив конкретної людини на вас або вашу родину — це усвідомлене або неусвідомлене руйнування, методи у відповідь мають бути жорсткими.

Зрозумійте, не всі токсичні люди прокидаються вранці й думають про те, як зіпсувати вам настрій. У них може бути така природа, життя таке. Найголовніший ворог у темі токсичних людей — це почуття провини. Навіть якщо ви розумієте, що вами маніпулюють і роблять це досить якісно, ви час від часу думаєте: «Може, це моя вина, і я провокую?». Пам'ятайте золоте правило: річ не в тім, хто з вас правий, ваше завдання — повідомляти, що вас руйнують. Якщо людина, якій кажуть в тисячний раз, що вона засмучує, ранить, не чує — вона навряд чи почує, якщо ви скажете це ще тисячу разів.

Переходьте до дій!

Кілька простих правил. Ви завжди маєте повідомляти про свої почуття. «Коли ти так робиш, я почуваюся так-то». У критичній ситуації можете казати: «Стоп, зі мною так не можна!». Наприклад: «На мене не можна підвищувати голос» або «Якщо ти кричиш, я завжди виходитиму в іншу кімнату».

Як я вже казала, ви маєте проявляти маніпуляцію. Припустімо, чоловік каже: «Сирники, як завжди, пересолені». «Як завжди» — це і є маніпуляція. Будь-яке узагальнення, по суті, є маніпуляцією. Усвідомлене бажання вас принизити. Жінки століттями домагалися тих можливостей, які зараз є у нас з вами, не для того, щоб ми знову вступали в психологічне рабство. Менш як сто років тому, в 1921 році в Німеччині перша жінка отримала право на освіту в галузі медицини. Це було великим досягненням.

У деяких випадках потрібно разів десять показати, що за вашими словами буде дія. Жінки часто вдаються до фраз на кшталт «Якщо ти кричатимеш, я з тобою розлучуся». Однак майже ніхто не розлучається. Не кажіть те, чого не будете робити. Встановіть самі для себе правила, що з вами можна, а чого не можна.

Припиніть доводити тим, хто вас знецінює, що ви хороший. Припиніть боятися бути для когось поганим. Спроба бути хорошим завжди й для всіх є дуже згубною. З токсичними людьми потрібно вибудовувати кордони й не боятися їх втратити.

Багато хто думає, що якщо сказати, що вам щось не подобається, це обов'язково призведе до конфлікту. Потрібно навчитися говорити спокійно. Якщо людина адекватна і ви їй дорогі, вона вас почує. Потрібно обстоювати кордони у важливих питаннях. Часто в шлюбі сперечаються про непомиту чашку, забуваючи про стратегічні речі. Наприклад, що не можна ображати. Так, все це непросто. Почніть по крапельці. Пам'ятайте, що кожного разу, коли ви себе обстоюєте, ви робите цей світ кращим, і це бачать ваші діти.

Якщо ви самі маніпулятор або вампір

Кожен з нас буває токсичним. Добре, якщо ви це усвідомлюєте. Тепер потрібно знайти причини. Люди стають токсичними, коли вони нещасливі, коли намагаються все контролювати, коли їм бракує самореалізації. Повірте, коли людина зайнята, у неї немає енергії бути токсичною. Коли ти щасливий, в тебе немає бажання бути токсичним. Більшість бабусь, які намагаються увіпхати в вас черговий пиріжок, роблять це часто насильно тому, що їм більше нічого робити. Адже в їхній системі координат вони повинні служити дітям, навіть якщо останнім від цього погано.

Вампіризм обумовлений тим, що людині бракує власної енергії й вона краде її в інших. Чому бракує? Такі люди не вміють її продукувати, можуть «рятувати» інших, але як організувати задоволення для себе — не знають. І тоді починаються внутрішні війни. У нашому суспільстві, на жаль, це поширена проблема.

Потрібно вчитися бути щасливим. Коли ми постійно собі все забороняємо, немає простору для задоволення, ми починаємо вампірити інших людей. І собі не дозволяємо радіти, і повинні зіпсувати життя іншим.

Зазвичай токсичність є неусвідомленою, як хвороба. Якщо ви глобально, стратегічно в усьому собі відмовляєте, бо чоловік не хоче, ви перебуваєте в емоційному рабстві. У шлюбі важливо не поневолювати один одного, а допомагати бути щасливішим.

Підготувала Оксана ШКЛЯРСЬКА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter