Новини
Ракурс

Плани на рік: чому потрібно вчитися бути егоїстом

1 січ 2018, 16:44

«Турбота про себе не має нічого спільного з егоїзмом. Це просто розумне розпорядження тим єдиним даром, який ми отримали з народженням. І кожного разу, коли ми прислухаємося до себе справжнього, даємо собі те, чого потребуємо, ми робимо це не лише для себе, а й для всіх тих, з ким наші життя стикаються», — писав Паркер Палмер.


.

Оскільки ми є живою людиною, ми мусимо насамперед дбати про себе. Це не егоїзм, це — необхідність, щоб вижити. Якщо ми не забезпечимо свої базові та більш складні потреби, хто зробить це за нас? Ми живемо з самим собою все життя, тому маємо робити те, що триматиме нас на плаву.

Але йдеться не лише про виживання. Нам необхідно розвиватися, рухатися вперед. Тому так важливо виділяти час для себе, щоби зрозуміти, що приносить нам задоволення, і побудувати те життя, яким можна пишатися. Але, на жаль, багато хто не використовує свій потенціал або живе заради когось іншого, а не себе.

Ви заслуговуєте на те, щоб дозволити собі трохи егоїзму. Плануючи наступний рік, поставте власні інтереси на перше місце. І ось для чого.

1. Ви навчитеся бути найкращим другом самому собі.

Часто буває так, що з усіх людей ми найбільше втрачаємо контакт із самим собою. Ми витрачаємо гроші у спробах зробити когось щасливішим і задовольнити потреби інших, нехтуючи водночас людиною, з якою перебуваємо 24 години на добу, 7 днів на тиждень, — самим собою. Багато хто взагалі не любить себе і своє життя, мріючи помінятися з кимось ролями. Ми гортаємо стрічки соцмереж та порівнюємо себе з людьми, які, як нам здається, живуть ідеально. Ми так багато сил витрачаємо на те, щоб ненавидіти себе, адже головний наш критик — ми самі.

Не дивно, що багато людей зараз відчувають щось подібне, оскільки сучасний світ просто одержимий прогресом. Ми звикли думати, що все, що робимо, є недостатньо добрим — включно з власним життям. Але це порочне коло. Ви достатньо хороші — саме такі, як зараз. Краще приділіть час тому, щоби пізнати себе. Найліпший подарунок, який ви можете зробити собі — це полюбити себе. Ніхто не зможе відняти у вас любов до себе.

2. Ваші стосунки стануть кращими.

Коли ви зосереджені на любові й турботі про себе, пелена, що закриває вас від вас самих, починає спадати. Ваше самосприйняття зміниться, і цей новий позитивний образ притягуватиме до вас потрібних людей. Коли ми діємо виходячи з любові й прийняття, а не з ненависті й відторгнення, наші стосунки обертаються на 180 градусів. Ми здатні віддавати більше любові і, як наслідок, отримувати більше у відповідь. Бути відкритим із самим собою, відпустити негативні думки — це як ковток свіжого повітря. І інші люди обов'язково відчують такі зміни.

В результаті ви зрозумієте, чого хочете від стосунків і на що заслуговуєте, і зможете відпустити ті з них, які більше не відповідають вашим інтересам.

3. Ви станете здоровішими фізично.

Уповільнити ритм життя, почати приділяти більше уваги собі — все це сприяє детоксикації та зниженню рівня стресу, накопиченого за багато років. Коли ми себе не любимо, ми схильні вживати неякісні харчі та напої, вплутуватися в погані стосунки, та й узагалі жити занадто швидко. Ми не приділяємо часу тому, щоби повноцінно розслабитися і відпочити від тягот повсякденного життя.

Коли ж ви ставите на перше місце себе, у вас починає з'являтися час для корисних практик, наприклад, для медитації, фізичних вправ, приготування смачної та здорової їжі. Ніщо не може бути важливішим за ваше здоров'я, і коли ви почнете приділяти йому належну увагу, результати не забаряться.

4. Ви наважитеся реалізувати свої мрії.

Більшість людей працюють на ненависній роботі, щоб оплачувати товари й послуги, які їм не потрібні, — просто тому, що це роблять всі. Люди прагнуть створити собі подушку безпеки — тому що це комфортно, а не тому, що це робить їх щасливими. Однак найчастіше життя в безпеці передбачає відмову від того, щоб слідувати своїй мрії, яку ми відкладаємо на потім. Але «потім» може ніколи не наступити. Величезна кількість людей вмирає разом зі своєю мрією — нереалізованою, нерозкритою. Не намагайтеся просто осісти в спокійному житті — почуйте поклик серця і не шукайте схвалення в інших людей, які скажуть, що цей шлях є вірним. Тому що ніхто цього не знає, окрім вас.

5. Психічне здоров'я теж зміниться на краще.

Так багато людей страждають на різноманітні психічні розлади. Звичайно, не можна стверджувати, що любов до себе — це та чарівна пігулка, яка вирішить всі психологічні проблеми. Однак якщо ви загалом змінитеся на краще, то як це може зашкодити? У вас зміниться образ себе, що зробить вас більш упевненим, підвищить рівень щастя. Так, це потребує сили волі й послідовності в діях, але заняття, що сприяють покращенню психічного здоров'я, однозначно змінять і загальний стан. Тренування, йога, медитація, дихальні вправи — ось тільки деякі з них, які матимуть позитивний вплив на психічне здоров'я.

Пам'ятайте, що всі обмеження і рамки існують у вашому розумі. Повірте в себе — і ви зможете все!

Переклад: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.powerofpositivity.com/2018-selfish-year


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter