Новини
Ракурс

Подача апеляційної скарги: не все так просто, як здається

Бракує глибини тлумачних словників російської та української мов, щоб висловити всю ступінь вдячності діячам, котрі організували так звану судову реформу.  Всіх же юристів і адвокатів хочу попередити: обережно, реформи! Не вляпайтеся...


.

Ще з часів царя Гороха діяло непорушне правило: апеляції подаються через суд першої інстанції. Це вже стало рефлексом, як у собаки Павлова. Але комусь здалося, що це неправильно, і тоді запровадили новий порядок. Наприклад, згідно з КАСУ (в ред. 2017 року) передбачено таке:

 

«Стаття 297. Порядок подання апеляційної скарги

1. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції».

Здавалося би, що не зрозуміло? Як цю норму можна трактувати навпаки? Виявилося, можна!

Ось що масово відписують апеляційні суди «ошуканим вкладникам» судової реформи:

«Так, порядок подання апеляційної скарги визначено положеннями ст. 297 КАС України (в редакції від 15.12.2017), якою передбачено, що остання подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Разом з тим, відповідно до п. 15.5 п. 15 ч. 1 розд. VII Перехідних положень КАС України (в редакції від 15.12.2017), до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Згідно з п. 15 ч. 1 розділу VII Перехідних положень КАС України, Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацію України у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Таким чином, на даний час Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система не функціонує, подання апеляційної скарги необхідно провадити за правилами, що діяли до 15 грудня 2017 року.

Тобто в даному випадку скаржнику слід керуватися положеннями ч. 1 ст. 186 КАС України (в редакції, чинній до 15.12.2017), яка передбачала, що апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване рішення».

Завіса, оплески! Гасіть світло...

У зв'язку з вищевикладеним пропоную всім юристам бути напоготові і проявляти пильність. 


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter