Новини
Ракурс

Потік стояк — ламаймо стіну!

Коли свята з вихідними об'єднуються в міні-канікули, більшість із нас радіє: чудова нагода викинути з голови всі турботи. Однак комунальні служби теж не від того, щоб погуляти на свята, і це може призвести до неприємностей, а то й до справжньої побутової катастрофи. У нашому будинку, наприклад, чотири дні поспіль, саме з 8-го по 11-е березня не працював ліфт. Будинок дев'ятиповерховий, бабусі з верхніх поверхів і мами з колясками змушені були здійснювати щоденні сходження. А 11-го на додачу вибило воду відразу в кількох навколишніх будинках. Проблеми з водою в таких масштабах — річ серйозна, і тут вже комунальники, хотіли вони чи ні, перервали відпочинок і взялися до справи.


.

Але якщо така катастрофа трапляється в одній або кількох окремо взятих квартирах? Хто відповідає за неї? До кого звертатися? І чи можна притягнути до відповідальності комунальні служби, що кинули вас напризволяще?

Ось, будь ласка — зовсім свіжа історія, що сталася в передмісті Києва. «У нашому будинку, між моєю квартирою і ще однією, яка розташована в сусідньому під'їзді, проходить стояк холодної води, який прорвався, і вода тече в мою квартиру!» — розповідає мешканка Ірпеня Любов К.

 

Неприємність ця трапилася 5 березня, жінка повідомила про неї в місцевий КЖЕП «Ірпінь». «Приїхала аварійна бригада, походили, подивилися, сказали, що завтра прийде основна бригада і займеться цим питанням, — продовжує Любов К. — Наступного дня вони сравді приїхали, походили, подивилися, зайшли в підвал, побачили, звідки тече вода, і дійшли висновку, що для того, щоб дістатися труби, потрібно у нас в квартирі, в туалеті вибити кілька цеглин. Вибили!»

Далі виявилося, що цеглини потрібно вибивати й у сусідки, в іншому під'їзді, тому що звідти до труби ближче. Сусідка поверхом вище дозволила пробити у себе стінку, однак з'ясувалося, що звідти до діри в трубі не дотягтися і потрібно все-таки пробивати отвір у стіні квартири, яка розташована безпосередньо поряд з квартирою Любові. Отже, 7 березня сантехніки приїхали з розпорядженням на проведення ремонтних робіт. Однак сусідка... не дозволила псувати стіну. (Від себе додам: її можна зрозуміти! Досить згадати, скільки праці й грошей сьогодні необхідно вкласти в ремонт).

І тут почалися «канікули на честь 8 березня». Чотири дні вода потихеньку заливала квартиру. Перекрити воду в стояку комунальні служби не могли — це означало б, що на чотири дні без води залишаться 10 квартир хрущовської п'ятиповерхівки. Зневірившись, жінка вирішила зателефонувати безпосередньо начальникові КЖЕП, але номер їй ніхто не дав. Спробувала переговорити з сусідкою, але та відповіла, що дасть дозвіл розтрощити стіну, якщо господиня квартири, що «потекла», сплатить за її ремонт. Мовляв, «мокра стіна у вас, а не в мене, тож проблема ця — ваша». «Але ми маємо точно такий самий стосунок до цієї аварії, як і вона! Діра в трубі могла з'явитися і з її боку. Так, «пощастило» саме нам, — нарікає Любов К. — Досі вода б'є, у нас сиплеться стіна. До кого звертатися, ми не знаємо...»

Головне питання — хто несе відповідальність за ситуацію?

«Відповідальність за внутрішньобудинкові системи, зокрема систему водопостачання, несе ЖЕК, — пояснює юрист Тарас Уманець. — Якщо труба лопнула не з вашої вини, ви не чіпали комунікації, ЖЕК зобов'язаний всі ремонтні роботи проводити за власний кошт. Тому в такій ситуації обов'язково візьміть у ЖЕКу акт і простежте, щоб у ньому була вірно вказана причина аварії, інакше вас ще й можуть зробити винуватим у поломці. Крім цього складіть окремий акт з підписом сусідки та ще двох свідків із сусідів. Обов'язково зробіть фото місця аварії».

Однак, додав Тарас Уманець, досвід показує, що ЖЕК може затягнути розгляд питання про ремонт на місяці, а то й на роки, тому, на жаль, скоріш за все, його доведеться робити за власний кошт, а потім стягувати з ЖЕКу компенсацію в судовому порядку.

А ось яку пораду дала Любові К. (та й усім нам!) екс-мер Ірпеня (2006‒2007), громадська активістка й представник місцевого осередку партії «Сила людей» Мирослава Свистович: «Люди, коли ви нарешті перестанете покладати надію на «радянські» ЖЕКи? Створюйте ОСМД, обирайте голову, який житиме у вашому домі! І коли в нього не буде води через те, що у вас протекла труба, він почне працювати не за страх, а за совість (і за зарплату, яку йому платите ви). І подібне питання вирішиться за добу!»

Від себе зауважу, що об'єднання мешканців — дуже цікава й багатопланова тема, і до неї ми ще не раз повернемося. А заодно відстежимо, чим закінчиться ця історія: адже на подібному прикладі є чому повчитися.

...Між іншим, різноманітні «євроремонти», самовільні перепланування квартир можуть стати великим головним болем для сусідів. Ось простий приклад: коли ми в'їхали в нашу квартиру, з'ясувалося, що в ній наглухо забита вентиляційна шахта ванної та туалету. Виявилося, що сусід, який мешкає двома поверхами вище, зробив «шикарне перепланування», а попутно, того... пересунув трохи стінку з вентиляційною шахтою. Ну і перекрив вентиляцію, а що тут такого?

Об'єднавшись із сусідами знизу, ми намагалися добитися прочищення шахти. Викликали комісії, складали акти, писали в комунальні служби... В результаті знову об'єдналися і спільними зусиллями... самі пробили в стінах наших квартир особисті вентиляційні отвори: благо, стіна туалету з ванною — зовнішня. Поставили решітку, вентилятор з моторчиком... Хоча за правилами, нам треба було б звертатися до суду й вирішувати все в законному порядку. Цікаво, чи вдалося комусь, хто потрапив в аналогічну ситуацію, вирішити справу судом? Обіцяю розшукати такі справи й розповісти про них.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter