Новини
Ракурс

Нова статистика НБУ і Держстату: Україна раптом зажила краще

Вчорашні новини з позитивним забарвленням згенеровані не економікою, а українськими чиновниками, які підбивають підсумки своєї роботи за минулі роки.


.

Державний комітет статистики нарешті розібрався в тому, що зростання реального внутрішнього валового продукту України було значно вищим за попередні оцінки. Причому чиновники уточнили райдужність зростання ВВП не лише минулого року, але також переглянули його життєрадісну динаміку у 2016-му, коли показник цей був оцінений, як виявилося, несправедливо.

Так, за даними Держстату, у 2017 році ВВП виріс на 2,5%, що на 0,3% вище за початкові неправильно подані цифри. Позаминулого року ВВП держави рвонув угору зі швидкістю 2,4%, а не з несправедливо заниженою 2,3%. Раніше президент Петро Порошенко, посилаючись на прогнози НБУ, скромно зазначав, що нинішнього року економіка України зросте на 3,2%. Скромність президентської заяви підтверджується цифрами, представленими міжнародним рейтинговим агентством Moody's і Світовим банком, які розрахували зростання українського ВВП на 3,5% у 2018 році.

 

«Дані ВВП за перший-четвертий квартали 2017 року уточнені. У зв'язку з позаплановим переглядом Національним банком України даних платіжного балансу за 2015–2017 роки, які використовуються для складання національних рахунків, Держстат здійснить додатковий перегляд даних ВВП, про що буде повідомлено на його офіційному сайті», — зазначається в повідомленні відомства.

Джерелом усіх цих життєрадісних повідомлень виявився Нацбанк, який вирішив раптом більш точно оцінити навколишню дійсність. В НБУ також відкрили нові дані про трудову міграцію з України та провели точніший аналіз обсягу приватних грошових переказів у нашу країну на основі оцінок центробанків Польщі та Росії. Виявляється, мігранти переказують у рідну країну в рази більше грошей, ніж вважав раніше необізнаний Національний банк України. НБУ оновив методику розрахунку й озвучив квартальні та річні обсяги приватних переказів за останні три роки. Україна в минулі роки зажила значно краще:

у 2015 році — на 1,8 млрд дол., до 7 млрд дол.;

у 2016 році — на 2,1 млрд дол., до 7,5 млрд дол.;

у 2017 році — на 2 млрд дол., до 9,3 млрд дол.

Непомічені НБУ грошові перекази призвели до різкого поліпшення сальдо поточного рахунку платіжного балансу:

у 2015 році — з дефіциту в розмірі 0,2% ВВП до профіциту в розмірі 1,8% ВВП;

у 2016 році — з дефіциту 3,7% ВВП до дефіциту 1,4% ВВП;

у 2017 році — з дефіциту 3,5% ВВП до дефіциту 1,6% ВВП.

Згідно з новими даними регулятора, за 2015–2017 роки трудові мігранти переказали в Україну 23,8 млрд дол. Це більше за всі валютні резерви країни, які на початок 2018 року становили 18,8 млрд дол.

Заступник глави Національного банку Дмитро Сологуб оптимістично заявляє про зростання і перспективи трудової еміграції. «Один з найбільших середньострокових ризиків для економіки України — це міграція, особливо в умовах не надто значного зростання продуктивності праці та інших факторів виробництва. Тобто підвищення зарплат, яке стимулюється еміграцією, і підвищення соціальних стандартів створюють тиск на ринок праці, на прибутковість підприємств, на макроекономічні показники, в тому числі на інфляцію. Можна сказати, що в короткостроковому періоді переважають позитивні сторони, тому що це позитивно впливає на наш платіжний баланс, але в середньостроковій перспективі це значний фактор ризику», — сказав Сологуб журналістам 21 березня і додав, що тенденція до зростання трудової міграції є сигналом до поліпшення умов праці в Україні, а також що він сподівається на переказ мігрантами в Україну нинішнього року ще більшої суми.

Нацбанк знайшов іще один надважливий стимулятор стабільності національної валюти — гроші трудових мігрантів, які в рази перевищують 1,8 млрд дол. торішніх прямих іноземних інвестицій. Нагадаємо, ПІІ — це здебільшого гроші, які були виведені раніше українськими бізнесменами в офшори й згодом повернулися до нашої держави під захистом міжнародного права. Реальні ж гроші, що передаються в Україну простими громадянами, у п'ять разів перевершують гроші, які повертаються бізнесом.

Держава виглядає безпорадно на тлі цих цифр. Стан справ у країні виправляють звичайні люди, які виїхали працювати з України, які бажають перебувати якнайдалі від усіх гілок національної державної влади.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter