Новини
Ракурс

Зморшки на лобі: як боротися

13 вер 2018, 19:19

Поява зморшок на лобі — процес неминучий. Якщо цього з вами ще не трапилося, то одного разу вранці ви так чи інакше звернете увагу на горизонтальні складки в місцях, де раніше шкіра була гладенькою. Гарна новина в тому, що є цілком дієві способи зробити зморшки на лобі набагато менш помітними. Провідні світові дерматологи поділилися своїми порадами про те, як мінімізувати цю явну ознаку старіння шкіри.


.

Щоденні звички

Якщо ви шукаєте простий і безкоштовний спосіб запобігти появі зморшок на лобі, то поспішаємо вас порадувати: він існує. «Люди мають пам'ятати про те, що зморшок можна уникнути завдяки простим щоденним діям», — каже дерматолог Франциска Рінгпфель (Franziska Ringpfeil). Вона наполегливо радить використовувати такі методики боротьби зі стресом, як медитація, а також завжди носити сонцезахисні окуляри (навіть узимку) і регулярно відвідувати окуліста, оскільки при погіршенні зору люди починають жмуритися.

 

Також не варто забувати про зволоження організму зсередини — це допоможе вберегти шкіру від появи дрібних зморшок у довгостроковій і короткостроковій перспективі. «Зневоднення від алкоголю і надмірної кількості цукру в раціоні може негативно впливати на шкіру і викликати появу зморшок, як і куріння», — попереджає доктор Пол Джерод Френк (Paul Jarrod Frank), дерматолог-косметолог, який працює зі знаменитостями. І, як би прикро це не прозвучало, але заради того, щоб запобігти зморшкам у майбутньому, варто вже зараз спробувати приборкати свою пристрасть до шоколаду і рожевого вина. А якщо горизонтальні лінії з'явилися — переконайтеся, що ви п'єте достатньо води.

Профілактичний догляд за шкірою

Вам не вдасться позбутися зморшок повністю, але ретиноїди здатні істотно поліпшити ситуацію. «Ретиноїди стимулюють клітинне оновлення і синтез колагену, тому вони можуть допомогти уповільнити процес появи зморшок», — пояснює дерматолог Седжал Шах (Sejal Shah). В ідеалі, звичайно, попросити вашого лікаря порадити вам відповідний крем. Хоча і самостійно теж можна підібрати з тих варіантів, що є на ринку.

І, звичайно, обов'язковий елемент догляду — крем з SPF. «Дуже важливо використовувати сонцезахисний крем навіть взимку, а також підбирати зволожуючі засоби, що містять SPF», — стверджує доктор Френк. Він радить застосовувати ті засоби, які захищають і від UVB, і від UVA променів. Сам сонцезахисний фактор (SPF) має бути не менший за 30.

Спеціальні процедури

Щоб отримати більший ефект, доведеться вдатися до салонних процедур. Є різні техніки, іноді їх комбінують. Наприклад, Джерод Френк застосовує високотехнологічний метод, який поєднує три види впливу: фотодинамічну LED-терапію, що сприяє виробленню колагену, кисень, що освіжає «втомлені» клітини, і стимуляцію мікрострумами, яка змушує м'язи обличчя «працювати». Всі ці три методи чудово вам підійдуть, якщо у вас чутлива шкіра або ви просто боїтеся більш серйозних процедур — наприклад, таких, як пілінг.

«Ці методи впливу є абсолютно природними, вони просто допомагають нашому організму робити те, що він робить і так, — пояснює лікар. — Вони дають безпечний, розслаблюючий і ефективний спосіб усунення проблем зі шкірою». І оскільки в процесі цих процедур шкіра не травмується, немає періоду відновлення, вони чудово підійдуть, щоб освіжити зовнішній вигляд перед важливим заходом. Негативна сторона в тому, що ефект не триватиме так довго, як від хірургічного втручання.

Уколи краси

Не забувайте про ін'єкції, навіть якщо слово «ботокс» асоціюється у вас з обличчями, які не здатні виражати емоції. Коли йдеться про напівперманентні способи усунення зморшок на лобі — та й будь-яких інших зморшок, — тут їм немає рівних. Є два варіанти ін'єкцій — нейротоксин і філер.

«Зморшки на лобі з'являються внаслідок руху м'язу, тому нейротоксини (такі як ботокс, диспорт або ксеомін) є основним препаратом для вирішення проблеми, — каже доктор Шах. — Вони зменшують рух м'язу, згладжуючи таким чином зморшки. А для більш глибоких ліній можна також використовувати філер, щоб заповнити об’єм і зробити шкіру більш гладкою».

При цьому не варто чекати на появу глибоких зморшок, щоби вдатися до уколів. «Якщо ви помітили, що на обличчі починають з'являтися тонкі лінії від того, що ви, наприклад, багато смієтеся або хмуритесь, то нейромодулятори (філери та нейротоксини) можуть допомогти усунути ці зморшки й запобігти їхньому подальшому розвитку», — пояснює доктор Френк. Для підтримки результатів він радить робити ін'єкції двічі на рік.

Підтяжка брів

Замислюєтеся про пластичну операцію? Найкраще підійде ліфтинг брів. «Це хірургічна процедура, при якій шкіра натягується вгору, щоби підняти брови й розгладити зморшки на лобі», — розповідає доктор Шах. Є різні типи підтяжки брів: ендоскопічна (найменш інвазивна), скронева (часто проводиться одночасно з хірургією повік) і корональна (найбільш інвазивна). Підтяжка потребує найтривалішого періоду відновлення серед усіх описаних процедур — близько двох тижнів. Але і результат триватиме значно довше.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.redbookmag.com/beauty/anti-aging/tips/a15056/anti-aging-treatments-for-forehead-wrinkles/


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter