Новини
Ракурс
«Не хвилюйтеся, ми з інтернету». Фото: Anonymous9000 / flickr.com

Як розпізнати брехню у віртуальному світі

9 тра 2018, 10:30

Світ сучасних технологій сильно змінив наше життя, відкривши нові можливості. Тепер щоб завести нове знайомство, достатньо натискання однієї кнопки. Соціальні мережі стали простим і швидким способом контактувати з людьми. Через них можна не лише спілкуватися з мільйонами користувачів з усього світу, а й контролювати коло цього спілкування, ігноруючи тих, хто вам неприємний. У реальному житті це набагато складніше.


.

Але є і зворотний бік медалі. Головна проблема — ризик бути обдуреним. За даними Центру скарг на шахрайство в інтернеті, тільки в Каліфорнії люди вже втратили внаслідок таких злочинів 173 млн дол.

Якщо інтернет — таке чудове місце для нових знайомств і поліпшення якості життя, то чому від дій шахраїв страждає безліч людей, які, ймовірно, могли б цього уникнути в реальному світі?

 

Як працює наш розум: спотворення істини

У будь-яких стосунках — чи то особистих, кар'єрних або у відносинах з державою — має бути присутня певна частка довіри. Це пояснюється тим, що постійні сумніви в правдивості іншої сторони не сприяють гармонійній взаємодії. Іншими словами, люди за замовчуванням прагнуть ігнорувати розбіжності й хочуть вірити в те, що вони чують, бачать або про що читають. Це називається спотворенням істини (truth bias).

І хоча спотворення істини є доброзичливим способом взаємодії зі світом, воно надає перевагу брехунам. А оскільки йдеться про спілкування в інтернеті, ми позбавлені фізичних підказок, як під час розмови віч-на-віч, за допомогою яких можна визначити брехуна. При цьому багато хто воліє не помічати суперечностей, щоб уникнути зайвих запитань, і вірити, що співрозмовник каже правду.

Інтернет працює як маска: часом буває важко зрозуміти, з ким ми насправді говоримо. У реальному світі ми можемо відчувати енергетику співрозмовника, розпізнавати мову жестів — все це допомагає створити більш повну картину. Але під час розмови через екран комп'ютера або телефону, без фізичної взаємодії наш мозок не здатен зібрати достатню кількість даних, щоб точно визначити, хто перед нами — друг чи ворог.

Чому інтернет — це не те, що нам здається

Більшість користувачів інтернету зареєстровані в Facebook, Twitter, Instagram або на сайті знайомств, і майже кожен вдається до обробки фотографій в тій чи іншій мірі. Найчастіше це абсолютно нешкідливо. Ми схильні прикрашати свої захоплення, щоби справити краще враження на інших. Найчастіше це відбувається підсвідомо і не несе жодної шкоди.

Однак усі ми знаємо, що є люди, які маніпулюють правдою, коли йдеться про їхні профілі в соціальних мережах. Їхнє життя здається практично ідеальним: освіта, знання мов, цікава робота з високою зарплатою... Але чи так це насправді? Як дізнатися, що людина каже правду?

Як розпізнати брехунів у віртуальному світі

Знайомства онлайн — прекрасний спосіб зустріти нових людей, і найчастіше в цьому немає нічого поганого. Однак обережність не завадить ніколи, адже під час такого спілкування ми позбавлені фізичних підказок, які застерігають нас від неприємностей.

Для того щоб розпізнати, хто ж сидить по той бік екрану, знадобляться певні навички. На підставі невеличкого дослідження можна робити обґрунтовані припущення щодо особистості вашого віртуального співрозмовника.

1. Зробіть загальні припущення. Виходячи з того, що ви бачите, спробуйте виділити позитивні та негативні сторони. Це допоможе створити збалансовану картину без явного спотворення істини. Подивіться на людину загалом, а не лише на те, що вона пише саме вам або про що розповідають інші.

2. Проведіть власне інтернет-розслідування. Важливо переконатися, що всі профілі людини в різних соціальних мережах відповідають один одному. Йдеться про послідовність у викладенні інформації, а також про те, що людина пише і як спілкується з іншими.

3. Знайдіть докази того, що вся зібрана інформація перетинається. Поверніться до своїх початкових припущень і подивіться, наскільки вони збігаються (або не збігаються) із зібраними в ході розслідування даними. Оцініть, наскільки кожен з доказів підтверджує те чи інше припущення.

Коли ви знайомитеся з кимось в інтернеті, то важливіше спиратися на логіку, а не інстинкт, який добре працює під час зустрічі з новою людиною візаві. Логічний підхід допоможе уникнути підсвідомого прагнення до спотворення істини і, таким чином, знизить шанси бути обдуреним.

Наступного разу, коли будете знайомитися з людиною у всесвітній павутині, зробіть крок назад і дозвольте собі бути обачним. Немає нічого поганого в тому, щоб довіряти людям, проте варто пам'ятати, що всі ми схильні спотворювати правду під час взаємодії з іншими. Переконайтеся, що цього разу ви не станете легкою здобиччю для шахраїв.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.lifehack.org/648581/how-to-spot-out-relationship-perils-in-a-digital-world?ref=rss


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter