Новини
Ракурс

Страйк у Кривому Розі: слово за державою

У Кривому Розі на заводі ArcelorMittal (колишня «Криворіжсталь») почався страйк. 16 травня робітники першої зміни залізничного цеху зупинили роботу, ось уже дві доби підприємство фактично паралізовано. Вимоги у страйкарів найпростіші — забезпечення безпечних умов праці на підприємстві та підвищення заробітної плати.


.

«Оскільки залізничний транспорт обслуговує все виробництво на ПАТ, тобто доставляє сировину і вивозить готову продукцію, то в результаті вже зупинилися і мартенівський, і конвертерний цехи. А це може призвести до катастрофічних наслідків, тому первинні профспілкові організації, які діють на підприємстві, терміново збираються на спільне засідання і будуть вирішувати, як діяти далі», — пояснює глава профспілок підприємства Юрій Самойлов.

Керівництво заводу відразу назвало такий прояв людської волі незаконним.

 

«Такі позапланові збої в роботі виробничих агрегатів вкрай негативно позначаються на функціюванні газотранспортної системи. Є реальна загроза вибухів газопроводів внаслідок перепадів тиску, що може призвести до техногенної катастрофи в масштабах не тільки комбінату, а й міста. Наразі фахівцям підприємства вдається утримувати ситуацію під контролем», — заявили представники менеджменту заводу.

На найбільшому металургійному підприємстві України працює понад 21 тис. осіб, середня зарплата там — близько 14 тис. грн. Страйкарі хочуть отримувати вдвічі більше, з огляду на складність умов праці й розуміння, які гроші заробляють господарі підприємства.

Ось тут саме час втрутитися державі, виступивши посередником між незадоволеними людьми і представниками заводоуправління. Це не внутрішньозаводська проблема, а загальнодержавна. Сьогодні Україна дедалі більше інтегрується з Польщею, переймаючи західний досвід. У 1970–80 роках у польському Гданську саме через «загальний курс на заморожування плати й обмеження споживання як засобу подолання труднощів економічного роду» почався страйк на судноверфі. Хвилювання в Гданську тоді переросли в масові заворушення, і скінчилося все, нехай і не відразу, загальнонаціональним страйком, зміною влади та судом над тодішніми представниками цієї влади. Політичних вимог робітники з Кривого Рога поки не висувають, але якщо держава ігноруватиме турботи і проблеми своїх громадян — вони з'являться.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter