Новини
Ракурс
Ілюстрація: mohamed_hassan / pixabay.com

Рецепти по-новому: лікар не зможе виписати пацієнтові конкретний препарат

30 тра 2018, 12:23

Міністерство охорони здоров'я затвердило нові правила виписування рецептів на ліки. Згідно з інформацією на сайті МОЗ, «нова форма рецепта є передумовою для впровадження електронного рецепта, який буде зручніший як для хворих, так для лікарів. Також нові правила дозволяють виписувати рецепти лікарям, які працюють як ФОП».


.

Спробуймо розібратися, що саме зміниться у правилах виписування рецептів і як це вплине на лікарів і пацієнтів. По-перше, новація стосуватиметься рецептів форми ф-1, які відтепер мають містити таку інформацію про лікаря: найменування закладу охорони здоров’я або ПІП ФОП; адреса закладу охорони здоров’я або ФОП; код ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків; реквізити ліцензії на медичну практику або рішення органу ліцензування.

Червоний штамп «Вартість підлягає відшкодуванню» замінено на нове додаткове поле у рецепті — «Джерело фінансування», в якому зазначається назва урядової або муніципальної програми для пільгового продажу ліків. Це дасть змогу чіткіше контролювати виконання урядових та регіональних програм.

 

У відомостях про пацієнта лікар повинен зазначити прізвище, ініціали та вік пацієнта, а також номер його амбулаторної чи стаціонарної картки. Номер картки поєднуватиме історію лікування пацієнта з усіма даними про нього в системі eHealth. Передбачається, що це допоможе уникнути плутанини в разі, якщо різні пацієнти матимуть однакові імена та дату народження.

Загалом все виписано доступно і послідовно, але подивімося на документ детальніше. В ньому зазначено, що новий рецепт має містити код ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків. Для чого? Як виписування рецепта пов’язане з реєстраційною чи податковою системами або як може вплинути на порядок, межі, базу оподаткування? Тим більше що в податковій звітності закладів охорони здоров’я всіх форм власності немає вимоги звітувати про виписані рецепти. Це суто медична звітність. Можливо, логікою такої вимоги було підтвердження того, що заклад є дійсним, існуючим. Однак наступний пункт вимог до заповнення нового рецепта — це відомості про ліцензію, наявність якої і підтверджує, що юридична особа є такою, що законно функціює і має право на певну медичну практику, що є вирішальним для можливості підписати рецепт.

Наступним є питання заміни штампа «Вартість підлягає відшкодуванню» на додаткове поле у рецепті. Все наче правильно, однак станом на сьогодні не є абсолютно зрозумілою ситуація з програмами пільгового продажу ліків. Деякі з них були складовою механізму фінансування через медичну субвенцію, яка з початком роботи Національної служби здоров'я (НСЗУ) стане приємним спогадом, тому тут треба роз’яснити, хто ж за це заплатить.

Варто звернути увагу на обсяг інформації про пацієнта, який у новому рецепті суттєво розширено. Тепер в рецепт буде внесено ініціали та вік пацієнта, а також номер його амбулаторної чи стаціонарної картки. Але ж паперові рецепти здаються в аптеку, а провізори не підписують з пацієнтом документ про захист персональних даних. Крім того, рецепт містить інформацію про лікарське призначення, за яким можна зробити висновок про діагноз. Пацієнт, скоріш за все, не хотів би поширення такої інформації.

На майбутнє прописана добра ініціатива електронного рецепта з певною гарантією безликої ідентифікації через код у смс. Електронний рецепт — це цифровий аналог рецептів на паперових бланках. У ньому буде вказано, хто виписав рецепт та яку активну речовину призначено пацієнтові. Підписуватиметься він електронним підписом. Цей документ одразу потраплятиме в систему, де його зможуть побачити провізори. Пацієнт отримуватиме смс-повідомлення з номером рецепта, який треба назвати в аптеці. Таким чином істотно підвищується захист конфіденційних та персональних даних. Однак це запрацює не зараз і не для всіх, адже далеко не всі бабусі та дідусі у віддалених селах навіть сьогодні здатні користуватися смс.

Нові правила передбачають, що за бажанням пацієнта лікар може роздрукувати електронний рецепт. Проте це не має жодної користі для пацієнта, адже роздруковані дані вже не є рецептом. Тобто ліки за такою формою аптека не видасть.

І наостанок. Лікар не зможе виписати пацієнтові конкретний препарат. Назва лікарського засобу зазначається латиною за назвою діючої речовини (МНН — міжнародною непатентованою назвою). Знову — добре з одного боку і не зовсім з іншого. Ми всі давно говоримо про змову лікарів і фармацевтів. Бажання унеможливити схеми відкатів лікарям, безумовно, слід вітати. І неможливість змусити пацієнта купувати більш дорогий препарат — це прекрасна новина. Однак навіть препарати з однаковою діючою речовиною можуть діяти по-різному і мати різні побічні ефекти.

Варто було б унеможливити спрямування в конкретну аптеку, з якою в лікаря може бути «злочинна змова», натомість дати можливість користуватись всією аптечною мережею, доступною пацієнтові.

Тобто провізору надається можливість підібрати препарат для пацієнта. І це не гарантує, що препарат буде підібрано правильно і що провізор не продасть найдорожчий. Крім того, провізор радить препарат на словах, а лікар ставить свій підпис і відповідає ліцензією за неправомірне призначення. Тож наразі важко однозначно сказати, як краще для пацієнта.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter