Новини
Ракурс
Фото: Brad Greenlee / flickr.com

Обережно, ротавірус! Як уберегтися і лікувати

2 чер 2018, 10:50

Спалахи ротавірусної інфекції (в побуті нерідко називають кишковим грипом) реєструють по всьому світу. У країнах, де рівень медицини та гігієни залишає бажати кращого, ротавірус (відкрито його було порівняно нещодавно — в 1973 році) є однією з основних причин дитячої смертності. Піки захворювання зазвичай реєструють восени і ранньою весною. Влітку ротавірус можна легко підхопити під час купання у водоймах.


.

 Ротавірус особливо небезпечний для малюків

Вважається, що 95% дітей переносять ротавірусну інфекцію до п'яти років. Зазвичай імунна система справляється з цим захворюванням, але для малюків вона є справжньою загрозою.

 

Ротавірус вирізняється неабиякою стійкістю. При зараженні він проходить кисле середовище шлунку, щоб надалі поселитися в клітинах тонкого кишківника, де активно розмножується. Інкубаційний період (від зараження до перших проявів) може тривати один-два дні. Ротавірус викликає таке захворювання, як вірусний гастроентерит — у дитини починається блювання, діарея. Вона стає млявою, відмовляється їсти. Якщо це перший випадок зараження, імунна система активно реагує і часто спостерігається підвищення температури, нерідко до високих відміток на термометрі. Водяниста діарея дуже небезпечна для дітей до двох років, адже відбувається стрімке зневоднення. Чим менша дитина, тим швидше такий стан може закінчитися трагічно.

Як визначити, що це саме ротавірус, а не, наприклад, не отруєння? У пригоді стануть спеціальні тести — вони доступні в аптечній мережі. За їх допомогою можна швидко визначити, чи це саме ротавірус. Тест дуже простий, будь-яка мама може легко ним скористатися.

Як лікувати, коли ліків не існує

Специфічних ліків проти ротавірусу на сьогодні немає. Головне — не допустити зневоднення, знизити інтоксикацію та нормалізувати травлення.

Основне лікування полягає у дробовому частому питті сольових розчинів для регідратації (препарати «Регідрон», «Хумана електроліт», «БіоГая ОРС» тощо). Якщо з якихось причин купити їх немає можливості, ВОЗ рекомендує такий рецепт для приготування у домашніх умовах: розчинити у літрі чистої питної води 18 г цукру (3,5 чайні ложки без гірки) та 3 г солі (половина чайної ложки).

«Часто мами скаржаться, що дитина відмовляється пити. З ротавірусом можна справитися у домашніх умовах, але це важка робота мами, — каже педіатр Тетяна Рибакова. — Поїти треба часто (кожні 10–15 хвилин), маленькими порціями зі шприца, пляшечки — аби дитина пила. Варто відпоювати навіть вночі, вставати кожну годину. Одну-дві ночі треба помучитися. Шприцом вводите рідину дитині за щоку у лежачому положенні по 2–3 мл. Міні-крапельниця через рот — це більш фізіологічно і правильно, ніж внутрішньовенне вливання».

Скільки рідини дитина має випити за добу? Допоможуть такі розрахунки. Для малечі до 10 кг потрібно 100 мл на 1 кг маси тіла. Тобто для дитини вагою 10 кг мінімальна потреба для підтримання нормальної життєдіяльності — 1 л. Не забуваємо, що після кожного випорожнення, сечовипускання ми даємо додаткову рідину. Для дітей вагою понад 10 кг — до 1 л додаєте 20 мл на кожен кілограм.

«Зазвичай, якщо є блювання, ми чекаємо 10–15 хвилин і тільки після цього даємо рідину буквально по 2–5 мл. Якщо ви бачите, що дитина засвоює 5 мл рідини, поступово можна збільшити до 10 мл», — радить лікар.

Ілюстрація: NIAID / flickr.com

Старшим дітям окрім розчинів для регідратації даємо солодкий чай, узвар. За рекомендацією ВОЗ, для швидкого відновлення клітин кишківника рекомендовано додатково давати цинк. Є готові розчини для регідратації, які вже містять цей елемент.

Коли потрібно бити на сполох? Якщо вік дитини до п'яти років, лікар повинен оглянути вашого малюка у будь-якому разі. Адже стан малечі може змінитися протягом декількох годин. Це особливо стосується малюків до року, у яких бувають стерті симптоми. У разі якщо дитина млява, відмовляється пити за будь-яких намагань — госпіталізація обов'язкова. У лікарні внутрішньовенно вводяться розчини, що відновлюють життєдіяльність дитини.

Якщо спостерігається безперервний водянистий кал, висока температура, протягом 3–4 годин немає хоча б одного сечовипускання — б'ємо на сполох. Якщо у дитини відсутні сльози, вона плаче монотонно — це вже грізний симптом, до якого доводити не варто.

Чи доцільно вживати антибіотики для профілактики ускладнень? Зазвичай антибіотикотерапію призначають, якщо температура тримається більш як 3–4 дні, є ознаки приєднання бактеріальної інфекції. У нашому організмі є чимало умовно патогенних бактерій, вони собі живуть, нікому не заважають. Коли з'являється ротавірус, вони піднімають голову, адже імунна система кишківника ослаблюється.

Зазвичай після хвороби лікарі рекомендують зо два тижні вживати ферменти для кращого перетравлювання їжі.

Як уберегтися

Основний шлях передачі вірусу — фекально-оральний. Отже, найкращий спосіб захисту — особиста гігієна, миття рук.

Ротавірус є особливо небезпечним, як уже зазначали, для дітей до двох років. Вберегтися допоможе вакцинування. «Найбільше болить те, що коли діти потрапляють у стаціонар з ротавірусом, виявляється, що батьки не чули про вакцину. Їм ніхто не сказав», — бідкається Тетяна Рибакова.

Вакцинація проти ротавірусу в Україні є рекомендованою, водночас, на жаль, про неї мало знають. На відміну від багатьох інших країн, де цю вакцинацію включено у календар щеплень. В Україні зареєстровано бельгійську вакцину «Ротарикс» («ГлаксоСмітКляйн Біолоджікалз С. А.»). Це моновалентна вакцина, що містить живий ослаблений вірус. Дає високий ступінь захисту, який сягає 90%. Вакцина оральна — це крапельки в рот, що мамам дуже подобається. Найголовніша особливість — ввести її потрібно починаючи з шести тижнів і до шести місяців. Вводять двічі, з різницею у місяць між щепленнями. Протипоказанням є вроджені важкі вади шлунково-кишкового тракту.

Є деякі застереження. Вакцина — жива ослаблена, дитина після щеплення протягом 10 днів виділяє вірус. Тож у цей період потрібно прискіпливо ставитися до гігієни. Для здорових людей ослаблений вірус не становить жодної загрози. Якщо вдома є старші брати чи сестри, то вони вже перенесли ротавірус. Обережними потрібно бути імунодефіцитним дітям.

На ротавірус можна хворіти безліч разів. Але є добра новина. Найважче перебігає перший випадок захворювання. Подальші проходять легше.

За матеріалами вебінару:

Підготувала Оксана ШКЛЯРСЬКА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter