Новини
Ракурс
Фото: NIH Image Gallery / flickr.com

Терапія нового покоління навчить імунну систему знищувати рак

2 лип 2018, 20:23

Макрофаги — клітини імунної системи, які поглинають і перетравлюють токсичні й чужорідні для організму частинки, — забезпечують першу лінію захисту від бактерій і вірусів, а також можуть допомогти знищити ракові клітини. Роль цих клітин є надзвичайно важливою: макрофаги M1 стимулюють імунну систему до дії, а макрофаги M2 пригнічують запалення. Вчені з'ясували, що ракові клітини ухиляються від впливу імунної системи у два способи: підпорядковуючи собі макрофаги M2 і надсилаючи сигнал «не їж мене» макрофагам M1. Дослідники з Брігамської жіночої лікарні розробили терапевтичний препарат, який бореться з обома механізмами. Під час доклінічних випробувань новий підхід показав багатонадійні результати. Висновки команди опубліковано в журналі Nature Biomedical Engineering.


.

«Клініцисти вже розуміють, що для боротьби з раком одного препарату або універсального підходу замало, а також що комбінована імунотерапія, така, як блокування двох окремих процесів в одній і тій самій імунній клітині, — це майбутнє імуноонкології. Наш підхід засновано саме на цій концепції», — зазначають автори дослідження.

Вчені раніше повідомляли про розробку супрамолекули — речовини, що складається з певної кількості молекул, які з'єднані між собою на зразок цеглин. Супрамолекула блокує обидва сигнали ракових клітин, дозволяючи макрофагам атакувати їх, а не слухатися.

 

Супрамолекулярну терапію вже тестують на тваринних моделях агресивних форм раку молочної залози і раку шкіри, порівнюючи новий препарат з лікарськими засобами, доступними наразі в клініці. У мишей, яких не лікували взагалі, до 10-го дня утворювалися великі пухлини. У мишей, які отримували доступну нині терапію, темпи зростання пухлини сповільнювалися. А у мишей, на яких випробовували нову супрамолекулярну терапію, пухлина повністю переставала рости. Дослідники також повідомили про збільшення показника виживання і значне скорочення метастатичних вузлів.

«Ми можемо бачити, як макрофаги знищують ракові клітини», — коментують автори дослідження зображення, на якому макрофаги (червоні) поглинають ракові клітини (зелені):

Фото: Ashish Kulkarni, Brigham and Women's Hospital

Супрамолекулярна терапія вже отримала ліцензію, і в найближчі роки автори дослідження планують провести клінічні випробування, якщо доклінічні продовжать демонструвати позитивні результати.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/bawh-eu062918.php


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter