Новини
Ракурс
Фото: pexels.com

Доведено: мультивітаміни не допомагають від серцево-судинних захворювань

10 лип 2018, 15:08

Аналіз 18 досліджень не показав жодних переваг від використання полівітамінів і мінералів для профілактики серцевих нападів, інсультів і запобігання смерті внаслідок серцево-судинних захворювань. Результати опубліковані в журналі Американської асоціації серцевих захворювань (American Heart Association).


.

Вчені зіставили дані 12-річних досліджень, в яких взяли участь понад 2 млн осіб. В результаті не було виявлено жодного зв'язку між вживанням полівітамінів і мінеральних добавок і зниженням ризику смерті від серцево-судинних захворювань.

«Було надзвичайно складно переконати людей, включно з фахівцями в галузі харчування, визнати, що полівітамінні та мінеральні добавки не запобігають серцево-судинним захворюванням, — відзначають автори дослідження. — Сподіваємося, що наші результати допоможуть зменшити галас навколо мультивітамінних і мінеральних добавок і спонукатимуть людей використовувати перевірені методи зниження ризику серцево-судинних захворювань».

 

За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (Food and Drug Administration, FDA), на відміну від медичних препаратів, в національному законодавстві немає положень, згідно з якими відомство повинно схвалювати харчові добавки, підтверджуючи їхню безпеку та ефективність до того, як вони потраплять до споживача. Однак близько 30% американців використовують мультивітамінні та мінеральні добавки.

Спори про ефективність мультивітамінних і мінеральних добавок для профілактики серцево-судинних захворювань тривають вже багато років, попри численні дослідження, які підтверджують, що ці препарати не допомагають. Автори вирішили об'єднати результати опублікованих раніше наукових досліджень, щоби внести ясність. І хоча мультивітамінні й мінеральні добавки, що вживаються у помірних кількостях, рідко завдають прямої шкоди, вчені закликають дбати про своє здоров'я перевіреними способами — здоровим харчуванням, фізичними навантаженнями, відмовою від тютюну, — а також контролювати артеріальний тиск і рівень холестерину і за необхідності звертатися до лікаря.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/aha-mdn070518.php


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter