Новини
Ракурс
Фото: jason wilson / flickr.com

Ботулізм знову в Україні. Як МОЗ обмежило доступ до рятівної сироватки

Влітку минулого року ботулізм став однією з найгарячіших медичних тем. Ситуація була надзвичайна, адже причиною майже половини летальних випадків стала риба промислового виробництва. Зараження продуктами, придбаними в офіційних торговельних мережах, — це НП для будь-якої країни. Якщо врахувати відсутність на той момент в Україні головної протиотрути — протиботулінічної сироватки, стан справ виглядав ще песимістичнішим. Щоби врятувати хворих, медикам доводилося на свій страх і ризик використовувати незареєстровані в Україні препарати. Минулого року сироватка проти ботулізму з'явилася тільки на початку липня: було завезено 25 курсів канадського виробництва, які передали в рамках програми розвитку ООН.


.

Справи сьогоднішні: ми ділили апельсин, нас багато, він один

Спалахи ботулізму спостерігаються в багатьох країнах. Не такою важливою є кількість подібних спалахів, як здатність їх контролювати. Розвинені країни благополучні в плані інфекцій не тому, що їх там апріорі немає, а тому, що держава виділяє величезні гроші на їх стримування.

 

Чи вивчили уроки з торішньої ситуації в МОЗ? З початку 2018 року (станом на 5 липня) в Україні зареєстровано 60 постраждалих від ботулізму, чотири випадки зі смертельними наслідками (за даними Центру громадського здоров'я МОЗ).

Щодо забезпечення сироватками проти ботулізму, цитую Центр громадського здоров'я: «Станом на 5 липня в Україні є високоякісні антитоксини канадського виробництва, які необхідні для забезпечення можливості негайного лікування випадків ботулізму. Пацієнтам, хворим на ботулізм, було введено протиботулінічні сироватки, зараз їхній стан стабільний. Ці сироватки в кількості 12 доз доставлено 25 червня як гуманітарну допомогу за Програмою розвитку ООН (ПРООН) у відповідь на запит МОЗ України».

Попри те, що 12 доз — мізерна кількість для такої країни, як Україна, це все ж краще, ніж нічого. Однак доступ до рятівної протиотрути МОЗ обмежило. Минули ті «ситі» часи, коли в кожному інфекційному відділенні (як обласному, так і районному) були стратегічні запаси сироваток — протиправцевої, протиботулінічної, протидифтерійної. Тепер весь золотий запас найдорожчої в світі сироватки зберігається на ДП «Укрвакцина» в Києві. Напевно, за аналогією з США, де формується стратегічний запас ліків проти безлічі інфекцій, який накопичується централізовано. У разі спалахів препарати доставляються за призначенням негайно. Так, під час спалаху ботулізму 2015 року Центр з контролю і профілактики захворюваності США надав лікарням всі необхідні дози сироваток протягом двох годин. З огляду на українські реалії, легковажно сподіватися, що сироватки доберуться в потрібне місце настільки ж оперативно.

Якщо вірити інформації на сайті МОЗ, «отримати сироватку можна у будь-який час (навіть у вихідні або неробочі години)! Для отримання сироватки необхідно звернутись напряму до відповідального співробітника ДП «Укрвакцина» МОЗ України» (повна інструкція розіслана в обласні департаменти охорони здоров’я).

Проте у нижченаведених документах, виданих МОЗ (лист від 27 червня 2018 року №341/16427 та окреме доручення №13 від 27 червня 2018 року), чітко зазначено, що «за необхідності отримання сироватки під час вихідних днів запит оформлюється у перший робочий день після події».

При ботулізмі хворому потрібно надати допомогу в перші хвилини після встановлення діагнозу. Сироватку (антидот) має бути введено не пізніше як за дві години з моменту діагностування смертельного захворювання. Ботулотоксин циркулює в кров'яному руслі і чинить свою нейропатологічну дію. Антитоксична сироватка нейтралізує дію токсину тільки в разі, якщо він перебуває в крові. Якщо час упущено і токсин зв'язався з тканинами, нейтралізувати його вже не можна навіть сироваткою.

Тепер уявіть людину, яка балансує на межі життя і смерті. Доктор мусить спочатку скласти заявку, підписати у начальника обласного управління охорони здоров'я, зателефонувати відповідальним особам в «Укрвакцині». А якщо, боронь боже, вечір або вихідні? Смертельну хворобу доведеться попросити почекати робочого часу. Згідно з документами, отримати сироватку можна самовивозом за умови дотримання холодового ланцюга. Виходить, що шансів ввести хворому сироватку вчасно практично не залишається.

Що потрібно знати про ботулізм

Збудник ботулізму — паличка Clostridium botulinum — є всюди, особливо багато її в ґрунті. В анаеробних (без кисню) умовах спори проростають у вегетативну форму, яка і продукує токсин — найсильніший з усіх відомих у природі отрут. При найменшій концентрації кисню клостридії переходять у спорову форму, нездатну синтезувати токсин. Ботулотоксин у 325 тис. разів сильніший за отруту гримучої змії. Доза, що заражає, йде на молекули, 1 мг цієї речовини здатен забрати життя 2 млн осіб.

Потрапляючи в організм, ботулотоксин викликає важке ураження нервової системи, прогресуючий параліч, гостру дихальну недостатність, потім смерть. Летальність у разі несвоєчасного початку лікування становить 60%. У разі якщо діагноз поставлено вчасно і розпочато адекватну терапію, ймовірність летального результату падає нижче за 5%.

Багато хто з нас помилково вважає, що збудник ботулізму ховається лише в консервованих продуктах. Яким чином він розвивається, наприклад, у в'яленій рибі? У рибі можливе створення анаеробних умов. Навіть якщо одна клостридія проросте зі спор — цього достатньо для зараження. Clostridium botulinum перебувають у кишечнику, а звідти дифундують у м'ясо.

Палички ботулізму чудово можуть почуватися також у ковбасах, продуктах у вакуумній упаковці — особливо небезпечними є домашня ковбаса, кров'янка. Знищити спори можна тільки в автоклаві.

Симптоми, які мають насторожити. Інкубаційний період становить від кількох годин до кількох тижнів. Підступність ботулізму в тому, що зазвичай немає ні температури, ні вираженої блювоти. Головні симптоми — порушення зору, перед очима з'являється сітка, вуаль, порушується зір поблизу. Показовий тест: людина не може прочитати текст, спочатку дрібні літери, а пізніше й великі. Далі порушується акт ковтання, з'являється гугнявість голосу. Найбільш грізне — порушення дихання. Ви повинні обов'язково звернутися до лікаря, якщо раптом помітили порушення зору, клубок у горлі, зміну голосу.

Прості правила, які рятують життя. З огляду на те, що зараження ботулізмом найчастіше відбувається при вживанні в'яленої, солоної риби, лікарі не рекомендують їсти ці продукти. Якщо вам важко втриматися від купівлі в'яленої риби, беріть тільки потрошену. Не їжте реберця, віддайте перевагу спинці — ймовірність зараження менша.

Ботулотоксин, як і будь-який інший білок, розпадається під час нагрівання. Тому відкривши банку з домашньою консервацією, прокип'ятіть її вміст хвилин 10–15. Особливо часто заражаються консервованими грибами, оскільки змити всі спори з них нелегко. Якщо ж гриби прокип'ятити перед подачею на стіл, скільки б там не було ботулотоксину, він повністю зруйнується.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter