Новини
Ракурс
Фото: pxhere.com

Міфи про першу допомогу

14 лип 2018, 10:50

Напевно, немає нічого ціннішого, ніж врятувати життя. І нічого страшнішого, ніж безпорадно спостерігати за людиною, яка вмирає, усвідомлюючи, що не знаєш, як допомогти. Вчіться першої допомоги. Це про життя. Ваших колег, друзів, близьких, випадкових перехожих. Безумовно, вміння обов'язково мають відпрацьовуватися на практичних заняттях. Однак є і теоретичні знання, які допоможуть у скрутну хвилину.


.

Про міфи та поширені помилки під час надання першої допомоги — Федір Сердюк, засновник компанії «Перша допомога і спецпідготовка FAST», який разом з командою навчив секретів надання першої допомоги патрульну поліцію в 10 регіонах України, а також навчив 7000 військових допомоги при пораненнях у бою:

— Інтернет рясніє порадами з надання першої допомоги, які часто є просто дикими, несумісними, здавалося б, із сучасним рівнем медицини, та й загалом людської цивілізації. Наші поради та рекомендації базуються на доказовій медицині, взяті з American Heart Association та European Resuscitation Council (Європейська рада з реанімації). Всі ці дії в Україні є законними.

 

Про поширеність міфів щодо надання першої допомоги можна судити, наприклад, за випадком, що стався під час футбольного матчу 2014 року. Новина про те, як Джаба Канкава врятував життя Олегу Гусєву, розлетілася по всіх ЗМІ. У цьому матчі Олег Гусєв внаслідок зіткнення отримав удар коліном у голову. Футболіста, на думку більшості, було врятовано завдяки швидкій реакції Джаби Канкави та інших гравців «Дніпра».

Насправді в цьому випадку чоловік нашкодив своєму пальцю і дихальним шляхам того, кого рятував. Із закликом «тримай язик» футболісти засунули Гусєву пальці в рот, не даючи йому дихати, і той був вимушений вкусити. В результаті вболівальники, завжди готові прийти на допомогу, отримали меседж: роби так само. Ми навчили понад 4000 поліцейських, і довелося добре попрацювати, щоби пояснити, чому так робити не можна.

Висновки з цієї ситуації такі. Людина непритомна, але дихає?

1. Перевернути потерпілого на бік.

2. Не пхати пальці комусь до рота без його згоди.

Чому важливо знати, притомна людина чи ні? Притомність — здатність реагувати на зовнішні подразники. Притомність — це також тонус м'язів. Напевно, ви чули, що непритомну людину нести важче, ніж притомну. Оскільки в непритомних розслабляються всі м'язи. Це важливо, адже створює додатковий ризик для життя. Якщо людина непритомна, її язик може западати. Вирішується ця проблема доволі просто: голова потерпілого закидається або його перевертають на бік.

Міф 1. Якщо людина подавилася, потрібно постукати їй по спині

Що робити, якщо хтось подавився? Популярне в народі рішення — постукати по спині або дати хлібну скоринку.

Коли ми щось їмо, їжа може потрапити в дихальні шляхи. Якщо постукати по спині, є ризик, що чужорідне тіло опуститься нижче. Кашель — найкращий, природний і не травматичний спосіб очищення дихальних шляхів.

Трапляються ситуації, коли кашель не допомагає. Американський лікар Генрі Геймлих у 1974 році винайшов широко відомий сьогодні метод піддіафрагмальних поштовхів, що згодом дістав назву прийом Геймлиха. Спочатку потрібно оцінити, яке перекриття дихальних шляхів у того, хто подавилася, — повне або часткове. Як відрізнити? При повному немає руху повітря. Коли ви питаєте: «Ти подавився?», людина не може вимовити ні слова. Намагається кашляти, але кашлю немає. При частковому людина може кашляти. Тобто якщо вона кашляє, нехай продовжує кашляти далі. Відпрацьовувати прийом Геймлиха краще на практичних курсах з надання першої допомоги.

Що робити, якщо людина подавилася?

1. Не стукати по спині.

2. Визначити тип перекриття дихальних шляхів — часткове або повне.

3. Заспокоїти й попросити кашляти при частковому перекритті дихальних шляхів.

4. Використовувати прийом Геймлиха при повному перекритті дихальних шляхів.

Міф 2. Накладати джгути шкідливо й небезпечно. Як краще зупинити кровотечу?

Існує думка, що накладання джгута спричиняє негативні наслідки — гангрену, ампутацію тощо.

Є так звані багдадські дослідження. Під час війни в Іраку американці вели статистику по поранених солдатах, відстежуючи низку показників. Згідно з цими дослідженнями, жодна ампутація не трапилася через накладення джгута. Джгути — це як садовий шланг. Якщо ви притискуєте його до землі, вода перестає текти. Точно так само вони притискають судини до кістки, і ми фізично не можемо втрачати кров з кінцівки.

Вміти накладати джгути — важлива навичка. Особливо в країнах, де триває війна. Однак є більш прості й доступні способи контролю кровотеч. Уявіть той самий садовий шланг — тільки ми його не притискаємо до землі, а закриваємо отвір, звідки виходить вода. Це працює за умови, що тиск, який ми чинимо, сильніший або дорівнює тиску крові.

Як допомогти при кровотечі. Базові поради

Щодня десятки людей по всій Україні отримують травми при ДТП, на виробництві, під час занять спортом, прогулянок, а також у побуті. Перша допомога при травмах — це чималий набір навичок, освоїти які потрібно на спеціальному тренінгу. Подбайте про безпеку заздалегідь.

Чим небезпечна кровотеча? Кров постачає у клітини тіла кисень і необхідні поживні речовини, а також виводить з організму продукти обміну речовин. Через нестачу крові функції тіла порушуються, а до мозку не доходить кисень, що може призвести до смерті. Тому першу допомогу людині з кровотечею критично важливо надати якомога швидше.

На що звернути увагу в першу чергу? Насамперед переконайтесь, що вам нічого не загрожує. Якщо ви впевнені у своїй безпеці, покличте на допомогу. Попросіть когось викликати швидку. Тим часом попередьте потерпілого, щоб він не рухався, оскільки це може погіршити наслідки травми.

Як допомогти? Якщо ви бачите, що людину поранено, з рани інтенсивно тече кров, використовуйте метод прямого тиску. Попросіть постраждалого щільно натиснути руками на місце кровотечі. Переконайтеся, що потерпілий може утримувати рану рукою так, щоби кров не витікала назовні. Якщо кров зупинити не вдається, ви повинні самі чинити прямий тиск на рану.

Пам'ятайте, що головний принцип надання медичної допомоги — не нашкодити передусім собі. Ризик зараження, хоча й мінімальний, є завжди. Наприклад, у вас є ранка на руці (навіть непомітна для вас), а потерпілий, припустімо, хворий на ВІЛ або гепатит... Тому вдягніть рукавички (раджу їх завжди носити з собою), сильно натисніть на місце, звідки тече кров. Притиснувши до рани бинт або чисту тканину, ви зможете збільшити ефективність прямого тиску. Кров згорнеться, утворюючи тромб, який закриє рану і зупинить кровотечу.

Чи відрізняється перша допомога при різних типах кровотечі (венозній, артеріальній?)

Є кілька способів зупинки кровотечі. Прямий тиск — найкращий метод для тих, хто ще не має підготовки з першої допомоги й не носить із собою спеціальне спорядження (наприклад, джгут). Для того щоби врятувати життя, зупинивши кровотечу методом прямого тиску, досить мати медичні рукавички й бути готовим прийти на допомогу.

Міф 3. Опік? Змасти сметаною або пантенолом

Люди в Україні з опіками поводяться особливо неадекватно. Чим тільки їх не змащують — оливковою олією, яєчним білком, сметаною... Найпопулярніше зараз — пантенол. Пантенол — це піна. Якщо провести аналогію з будівництвом, піну використовують для того, щоби зробити теплоізоляцію. А тепер уявіть: людині й без того занадто гаряче після опіку, її тканини руйнуються через зайве тепло. Замість того щоб тепло виходило, ми за допомогою пантенола додамо ще більше тепла.

Потрібно розуміти кілька ключових відмінностей. Опік першого-другого ступеня (почервоніння, пече — їх можна об'єднати в один блок) або третього (відкрита рана, обвуглювання і т. д.).

У будь-якому разі опіки потрібно охолоджувати. Найкращий спосіб — холодна чиста вода. Багато хто застосовує лід, але вода працює краще. Відкривається кран з холодною водою, засовується рука або інша обпалена частина тіла під воду. Коли стає холодно, рука виймається. Знову стало гаряче — знову ставите руку під воду. У такий спосіб ми поступово охолоджуємо опік. Не більш як 40 хвилин або до того моменту, коли зникне жар.

При третій стадії потрібно накласти чисту пов'язку, щоб не потрапила інфекція, і викликати швидку допомогу.

Висновки:

1. Перша допомога при опіках — це скоріше з галузі фізики, а не медицини. Думайте, перш ніж щось збираєтеся робити.

2. Охолоджуйте опіки.

3. Не змащуйте олією, сметаною, пантенолом.

Випадки, коли обов'язково потрібно викликати швидку: опік великої площини (понад п'ять долонь); обпалені стопи, кисті, обличчя або пах; глибокі опіки.

Опіки у дітей — це особливо небезпечно. У будь-якому разі краще показати дитину лікарю.

Міф 4. Епілептичний припадок — засуньте в рот ложку!

Як з'явився міф? Вважається, що у хворого на епілепсію під час нападу може запасти корінь язика, тому язик потрібно утримувати. Язик западає тоді, коли людина непритомна і її м'язи розслаблені. Якщо людині спробувати розтиснути зуби під час нападу, ми можемо зламати їй щелепу, в найкращому випадку після подібної «допомоги» їй доведеться піти до стоматолога.

Що робити? Спочатку подумайте про свою безпеку. Напад може статися на жвавому переїзді. Тому подивіться навколо. Потім слід заспокоїтися. Якщо ви бачите епілептичний припадок вперше — це страшно. Виглядає як такий собі екзорцизм, тому епілепсія пов'язана з безліччю міфів.

Постраждалого слід перевернути на бік, щоби піна не потрапила в дихальні шляхи. Обов'язково викликати швидку допомогу. Причиною нападу може бути не тільки епілепсія, а й, наприклад, отруєння якимось речовинами, травма голови... Покладіть йому під голову щось м'яке — рюкзак, куртку, що завгодно. Не тримайте потерпілого, ви можете зламати йому шию. Після нападу, коли людина прийде до тями, запропонуйте допомогу. Соціальну допомогу теж потрібно надавати (при епілептичному припадку бувають мимовільні виділення тощо).

* * *

«Допоможіть, людині погано!» — що зробите ви, як почуєте такий заклик? Telegram-бот допоможе не розгубитися в екстреній ситуації й супроводжуватиме вас, ставлячи запитання про самопочуття і реакції потерпілого. Бот дає покрокові інструкції залежно від того, проходили ви тренінг першої допомоги чи ні.

Завантажте Telegram Messenger, якщо у вас його ще немає. Встановіть бот за посиланням: https://t.me/FastAid_bot

І нехай нікому й ніколи не знадобляться ці знання.

Підготувала Оксана ШКЛЯРСЬКА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter