Новини
Ракурс
Фото: pxhere.com

Одна з найпопулярніших хірургічних операцій виявилася непотрібною

21 вер 2018, 15:24

Імпіджмент-синдром плечового суглоба — один з найпопулярніших діагнозів пацієнтів, які звертаються зі скаргою на біль у плечі. При такому діагнозі часто призначають артроскопію — мінімально інвазивну хірургічну операцію, виконувану за допомогою двох проколів. Через один прокол вводиться маленька відеокамера, через інший — інструмент, за допомогою якого лікар виконує необхідні маніпуляції. Це один з найпопулярніших видів оперативного втручання у країнах Заходу. Вчені з Фінляндії вирішили порівняти вплив таких операцій із застосуванням плацебо. Результати виявилися не на користь хірургічних маніпуляцій.


.

Так, два роки по призначеному лікуванню обидві групи пацієнтів (яким було зроблено артроскопію і які отримували плацебо) відзначали абсолютно однакове зменшення болю і поліпшення загального стану плечових суглобів.

Автори дослідження стверджують, що цей тип операції не є ефективною формою лікування найпоширенішої скарги на біль у плечі. Вчені сподіваються, що нові дані змінять підхід до сучасних методів лікування. Це важливо з огляду на популярність у світі артроскопії плечового суглоба. Так, щорічно у Великій Британії проводиться 21 тис. таких операцій, в США — вдесятеро більше.

 

Робота вчених з Фінляндії підтвердила попередні рандомізовані дослідження, які свідчать про те, що артроскопічна субакроміальна декомпресія плечового суглоба полегшує симптоми не краще за фізіотерапію. Парадоксально, та число таких операцій значно зросло останнім часом, хоча доказів їх ефективності як і раніше бракує.

У дослідженні взяли участь 189 пацієнтів, які страждали на постійний біль у плечі протягом щонайменше трьох місяців попри отримання консервативного лікування, фізіотерапії та ін'єкцій стероїдів. Пацієнтів розділили на три групи: першій було призначено субакроміальну декомпресійну хірургію, другій — плацебо-хірургію (діагностичну артроскопію, що включає артроскопічне дослідження плечового суглоба без терапевтичних процедур), третій — спеціальні вправи під наглядом фахівця. При цьому ніхто з пацієнтів, персоналу, який їх доглядав, і аналітиків не знав, кому було зроблено справжню операцію, а кому — діагностичну артроскопію.

Два роки по тому пацієнтам ставили запитання про біль у плечі та інші симптоми, а також про їх задоволеність результатами лікування. Пацієнтів також просили вгадати, чи отримали вони плацебо або справжню операцію. Обидві групи помилялися в своїх здогадах приблизно однаково.

Загалом біль у плечі значно зменшився у всіх трьох групах. Але головне — декомпресійна хірургія не принесла більшої користі за операцію плацебо. І хоча ті, кому було зроблено справжню операцію, показали трохи кращі результати, ніж пацієнти, яким дісталися тільки фізичні вправи, лікарі не вважають цю різницю настільки суттєвою, щоб рекомендувати артроскопію.

Вчені наполягають на тому, що гроші платників податків мають використовуватися ефективно, а не на проведення операцій, які зрештою виявляться непотрібними.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/uoh-mcs071918.php


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter