Новини
Ракурс
Фото: Sophieja23 / pixabay.com

Популярна серед жінок пластична операція виявилася марною і небезпечною

1 жов 2018, 13:21

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (Food and Drug Administration, FDA) закликало жінок не вдаватися до лазерного омолодження піхви, якщо тільки для цього немає спеціальних медичних показань. Так, подібні процедури добре себе зарекомендували для лікування раку та видалення новоутворень на шкірі, однак останнім часом їх дедалі частіше застосовують при вікових змінах і проблемах із сухістю. Немає жодних доказів, що лазерне інтимне омолодження ефективно працює в цьому напрямі.


.

FDA вже надіслало листи семи компаніям, які пропонують лазерну терапію піхви для несанкційованих цілей. Так, одна з клінік заявляє, що її вагінальні процедури чинять цілющий вплив і водночас «практично не мають побічних ефектів». FDA стверджує, що подібні процедури можуть викликати опіки, рубці та хронічний біль.

Омолодження піхви — далеко не єдина процедура, яку жінкам пропонують попри відсутність достатніх доказів їхньої ефективності. Так, знаменита американська актриса Гвінет Пелтроу просуває абсолютно сумнівні процедури у вигляді «інтимного випарювання» і застосування нефритових яєць для піхви.

 

Гінеколог Джен Гантер пише в The New York Times про зростаючу популярність різних «природних» вагінальних засобів — аж до експериментів з лимонним соком, часником і йогуртом. Лікар стверджує, що подібні «старовинні» рецепти насправді не є ані старовинними, ані ефективними — це всього лише продукт фантазії блогерів і знаменитостей. Судячи з усього, лазерне омолодження піхви — черговий міф.

Переклад з англійської: Людмила КРИЛОВА

Джерело: https://www.theverge.com/2018/7/31/17635284/vaginal-rejuvenation-fda-scott-gottlieb-health-science


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter