Новини
Ракурс
Фото: Juliya Sachko / facebook.com/juliya.sachko.3

Реакції на щеплення як головний страх батьків — що потрібно знати і як попередити

4 сер 2018, 14:20

Першу частину статті про поширені поствакцинальні реакції читайте за посиланням.


.

Поствакцинальна реакція — це норма. Відсутність будь-яких реакцій на щеплення також є нормою. Зазвичай легше проходить вакцинація у дітей, які прищеплюються вчасно — у 2–4–6 місяців. Причина скоріше криється в тому, що малюки до півроку менше контактують із зовнішнім світом, тому рідше хворіють. Коли починають вакцинувати дитину після двох-трьох років, додається ще й психоемоційний фактор. У цьому віці вакцинація проходить складніше.

Серед батьків панує думка: відсутність реакції після щеплення означає, що імунітет не сформувався. Це не так. Вакцина працює як за відсутності, так і за наявності поствакцинальних реакцій.

 

Часто-густо батьки намагаються в різні способи попередити можливі реакції на щеплення — наприклад, дають дітям антигістамінні препарати. Так робити не варто, в цьому разі такі ліки не працюють.

Чи потрібно здавати кров перед вакцинацією? Нерідко такий аналіз виявляється неінформативним. Напередодні вакцинації мама може помітити, що дитина стала млявою, примхливою, і запідозрить, що зі здоров'ям малюка не все гаразд. При цьому показники в аналізі крові в межах норми. Трапляється, лікарі бачать яскраву клінічну картину пневмонії, в той час як аналіз крові показує норму. Звичайно ж, огляд лікарем дитини перед вакцинацією ніхто не скасовував.

Дуже часто доводиться стикатися з батьківської тривогою. Ця боязнь така велика, що дорослі просто не вірять, що з дитиною після щеплення все нормально. Бувають курйозні випадки. Ми завжди попереджаємо, що прийшовши додому після вакцинації, потрібно зняти пластир з місця уколу. Одного разу прийшла мама зі скаргами на висип у дитини на місці введення вакцини. Запитуємо, чи зняли пластир, оскільки висип мав чітку форму. Мати відповіла, що зняли. Виявилося, що потім наклеїли новий на три дні. Звичайно ж, почалася алергічна реакція на пластир.

Перше, що варто зробити батькам перед щепленням — заспокоїтися.

Чи варто боятися алергічних реакцій на вакцини

Алергічні реакції на щеплення зустрічаються вкрай рідко. Це поодинокі випадки, буквально десятки в світі. Для безпеки після вакцинації пацієнт має перебувати протягом півгодини під наглядом — в поліклініці. Якщо в більш пізньому періоді відбулися якісь алергічні реакції, то вакцинація не є причиною. Слід розібратися, шукати «винуватця» алергії, а не списувати на щеплення. Це дуже важливо. Адже поки ми думаємо про вакцину як причину, дитина може зіткнутися з цим алергеном з подальшою реакцією аж до анафілактичного шоку.

У всіх кабінетах вакцинації є невідкладна допомога. Насамперед це адреналін. Є інструкції, як діяти. Медики, які працюють з вакцинами, зобов'язані і, наскільки я знаю, проходять тренінги з невідкладної допомоги.

Алергічна реакція може бути на будь-який препарат. У декого трапляється алергія у вигляді набряку Квінке або анафілактичного шоку, припустімо, на антибіотик. Іноді зустрічається алергія на нестероїдні протизапальні препарати, на той самий ібупрофен. У всіх цих випадках вакцинація не протипоказана.

Діти та алергія. Особливості вакцинації

Якщо у дитини, наприклад, бронхіальна астма, то вона може хворіти на вакцинокеровані інфекції ще важче, ніж діти, які не схильні до алергічних реакцій. Ще раз зауважу, що вакцини не викликають алергічних реакцій, тому не є небезпечними для дітей-алергіків. Якщо є загострення атопічного дерматиту, то достатньо курсу гормональної мазі протягом п'яти-семи днів — і можна вакцинуватися. За кордоном, зокрема в Німеччині, роблять простіше: дітям з атопічним дерматитом вводять вакцину в місце, вільне від бляшок (безумовно, відповідно до техніки введення).

Дітям-алергікам не потрібно давати антигістамінні препарати для профілактики. Вони призначаються тільки для зниження алергічної реакції, що має місце в цей момент. Наприклад, у дитини в сезон проявляється алергічний риніт і вона приймає антигістамінні препарати. Якщо настав час вакцинації, батькам не варто її відкладати.

Поширеною є думка про те, що не можна вводити вакцину КПК дітям, у яких є алергія на білок яйця. Так вважалося до недавнього часу, і міф цей живий досі. Однак у 2016 році Всесвітня організація алергії опублікувала «Міжнародний консенсус (ICON): алергічні реакції на вакцини», який став підсумком багаторічних досліджень експертів усього світу в питаннях алергії. У документі йдеться про те, що вакцина КПК може містити фрагменти яєчного білка, проте в настільки мізерній кількості, що його спокійно можна не враховувати. Тобто якщо в дитини алергія на курячий білок, їй можна вводити КПК. Якщо вакцина і містить незначний слід білків, їх замало, щоб викликати гостру реакцію — кропивницю, набряк Квінке або анафілактичний шок.

Індійська АКДП — за чи проти

На вакцину АКДП (Serum institute of India, безкоштовна вакцина, доступна зараз у поліклініках) поствакцинальні реакції бувають не завжди. Зазвичай це невисока температура і невеличке почервоніння на місці уколу. Статистично температура на цю вакцину буває частіше, ніж на європейські вакцини. Температура може піднятися протягом двох-трьох годин після щеплення.

При введенні АКДП (як цільноклітинної, так і безклітинної) доволі вираженим є ущільнення в місці уколу. Зазвичай почервоніння та ущільнення виникають до кінця першої або на другу добу. Це нормальна реакція.

Іноді у дітей виникають сильні больові відчуття, дитина не може стати на ногу. Найчастіше це пов'язано з порушенням техніки введення вакцини (що робити в такому разі, читайте в першій частині статті).

Індійська вакцина АКДП — цільноклітинна. Вважається, що таке щеплення викликає сильнішу імунну відповідь на компонент кашлюку. Є дослідження, що при вакцинації ацелюлярними (безклітинними) вакцинами європейських виробників, наприклад, «Пентаксим», «Інфанрикс», імунітет до кашлюку починає знижуватися до чотирьох років після комплексу вакцинації. Тому за кордоном рекомендують ревакцинацію половинним кашлюковим компонентом через чотири роки. В Україні такої рекомендації поки що немає. Однак дітям, щепленим виключно бельгійською і французькою АКДП, бажано в шість років зробити ревакцинацію половинною дозою кашлюкового компонента — це вакцина «Бустрикс» (Бельгія). При ревакцинації організм немов згадує, що вже знайомий з інфекцією, знову виробляє антитіла, імунітет сильніший.

Вакцина «Бустрикс» добре переноситься, рекомендована дітям з чотирирічного віку для ревакцинації. Нею також вакцинують вагітних жінок в останньому триместрі — для створення ефекту кокона, щоб новонароджений до початку щеплень був захищений від кашлюку.

Прищеплюйтеся на здоров'я!

Підготувала Оксана ШКЛЯРСЬКА


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter