Новини
Ракурс
Пожежа на балконі в Києві. Фото: kiev.informator.ua

Пожежі в місті: як уникнути

15 сер 2018, 10:53

Останнім часом багато повідомлень про те, що люди гинуть, відпочиваючи біля водойм. Але вода, на жаль, не єдина стихія, яка забирає людські життя. Не менш страшним є вогонь, який при необережному з ним поводженні теж стає причиною справжніх трагедій.


.

Не так давно в Facebook розгорілася палка дискусія, причиною якої стала пожежа в одній з київських висоток. Річ у тім, що посеред білого дня загорівся балкон чи то на 7-му, чи то на 8-му поверсі, але пожежні машини не могли підібратися до будинку через припарковані поруч машини. Причина пожежі, писали очевидці, проста і зрозуміла — на захаращений балкон зверху залетів недопалок. Одні кричали: бій недопалкам і курцям. Другі: знищити весь мотлох на балконах, якщо не хочемо подібних неприємностей. А одна знайома скромненько так запитала: «А балкони, адже вони сьогодні у більшості засклені, хоча б на день закривати не пробували?» І дискусія дістала новий напрям...

За сім місяців у вогні загинуло понад тисячу осіб

 

Проте розмови в соцмережах не рятують нас від пожеж. За даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, за сім місяців цього року в країні сталося 43 473 пожежі. Щоправда, це на 13,6% менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано 50 312 пожеж, але від цього не легше. Від вогню загинули 1094 особи, що на 26 осіб більше, ніж за такий самий період минулого року. Цього року вогонь забрав 29 дитячих життів, минулого — 32.

Як стверджують у департаменті реагування на надзвичайні ситуації ДСНС, основна причина пожеж — необережне поводження з вогнем. Через це сталася 28 651 пожежа, або 65,9%. До займання також часто призводить порушення правил пожежної безпеки під час підключення і експлуатації різних електроустановок. На частку цієї причини припадає 6865 пожеж, або 15,8% від загальної їх кількості за цей рік. На третьому місці серед причин загоряння — порушення правил пожежної безпеки під час облаштування та експлуатації печей техногенеруючих агрегатів і установок (3153 пожежі, або 7,3%). Причини решти 11% загорянь, а це 5074 пожежі, не визначені.

«Найбільш характерною причиною пожеж, які виникають у будинках і квартирах, є необережне поводження з вогнем, — пояснює «Ракурсу» начальник сектора зв'язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС в м. Києві Світлана Водолага. — У весняно-літній сезон, коли на вулиці спека, дуже часто спалахують балкони. Адже в цей час відкриті навіть засклені балкони, і може залетіти необережно кинутий з верхніх поверхів недопалок. Небезпека особливо велика, якщо балкон захаращений, зокрема, якщо там зберігають скляні банки — на сонці вони можуть спрацювати як лінза. Доволі часто причиною загоряння в квартирі буває куріння господарів».

Старим будинкам потрібна нова електропроводка

Іноді причиною вогню в будинку стає замикання електропроводки, додає Світлана Водолага. Але це, за її словами, більше характерно для осінньо-зимового періоду, коли — через те, що люди одночасно вмикають багато електроприладів, — йде перевантаження мережі. Особливо страждають квартири в будинках, побудованих ще за радянських часів, — електропроводка в них не розрахована на сучасні навантаження.

«Якщо навіть у таких будинках міняють проводку централізовано, — продовжує фахівець, — то відбувається заміна тільки до квартири, а там це вже проблеми самих мешканців. Тобто розвилку від коридору в свою квартиру і всередині приміщення кожен має зробити сам. Інакше перевантаження буде в самій квартирі і результат той самий — пожежа».

У Києві за сім місяців цього року сталося 3394 пожежі. З них 1093 — саме в помешканні людей. Хоча горять також відкриті території, лісопаркові зони, транспорт, об'єкти інфраструктури, серед яких найчастіше магазини, офіси, супермаркети, підприємства, склади. Загинуло у вогні за цей час 30 осіб, минулого року за цей самий період — 36.

Якщо казати про об'єкти інфраструктури, то причини загоряння там різні, але одна з найпоширеніших — занесення стороннього джерела запалення, яким може бути і сірник, і недопалок, і запальничка, ззовні. Або, якщо говорити простою мовою, це або необережне поводження з вогнем невстановлених осіб, або підпал.

Щоб уникнути трагедії, порада тут може бути лише одна — не жартувати з вогнем. А щодо балконів, то краще їх все-таки закривати, а порожні скляні банки ховати кудись у комору. Подалі від гріха...


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter