Новини
Ракурс
Адміністрація президента України. Фото: Людмила Крилова / Ракурс

Паркан на Банковій — без хазяїна

Багато речей, які відбуваються в нашому житті, найбільше підходять назві колись популярної телепередачі «Очевидне — неймовірне». Візьмемо, наприклад, горезвісний металевий паркан на вулиці Банковій, який захищає сектор розміщення Адміністрації президента України від вулиць Інститутської та Лютеранської.


.

Кияни та гості столиці добре пам'ятають ті старі добрі злочинні часи, коли можна було запросто з сім'єю пройтися Банковою, помилуватися шедевром архітектурного модернізму архітектора Городецького — Будинком з химерами. Подивитися на інший будинок, теж з химерами, але іншого роду, і навіть зробити селфі з табличкою «Адміністрація президента України». При цьому ніхто не вискакував, не хапав за руки, не обшукував і не намагався відібрати фотоапаратуру. Дрімучі часи авторитаризму, одним словом.

Інша справа — тепер. Відразу ж після перемоги революції народу чітко вказали на його Гідність. Я не знаю, як це було за часів, коли вулиця мала горде ім'я Бісмаркштрассе, але тепер, будучи Банковою, вона стала не тільки непроїжджою, але й непрохідною.

 

Гаразд, зробили б її просто пішохідною — як часто буває в туристичних зонах багатьох європейських столиць. Але навіщо ж заважають ходити людям? Адже щоби пройти з Інститутської на Лютеранську, доводиться робити великий гак.

Між іншим, навпроти Кабміну немає взагалі ніякої огорожі. Безстрашні клерки з урядових вікон мужньо дивляться на пішоходів, що снують тротуарами вулиці Грушевського, будучи абсолютно безпарканними, в сенсі — беззахисними.

Біля будівлі Верховної Ради є огорожа. Але не така значна, та й відгороджує вона слуг народу від трудящих усього на десяток-другий метрів. Причому строго під час пленарних засідань. У позаурочний час — ходи собі, фотографуйся напроти статуй кам'яних шахтарів і робітників скільки хочеш.

І тільки химери на Банковій відгородилися від джерела влади капітально! Бракує ще кулеметних веж і патрулів з вівчарками...

Та ось питання: хто і на якій підставі перегородив Банкову поперек? Ви не повірите — ніхто! І паркану юридично — не існує! Його ніхто не встановлював і хазяїна в нього теж немає...

У наше розпорядження потрапили деякі абсолютно ексклюзивні документи, які сміливо претендують на звання анекдот року. Я навіть не знаю, як це викласти — можу тільки процитувати мовою оригіналу.

Ось що пише Управління державної охорони (УДО):

Можливо, цей паркан належить легендарній «ДУСі»? На жаль, ні. Державне управління справами теж зреклося металевої хламиди:

Який жаль!.. Але раз так, то це означає, що паркан — нічийне майно!

Тому ми закликаємо пана Кличка — київського міського голову — організувати відповідні комунальні служби для демонтажу цієї незаконної малої архітектурної форми (МАФу), визнати це майно безхазяйним в установленому законом порядку і здати його на металобрухт, гроші від реалізації якого пропонуємо спрямувати в дохід бюджету міста Києва!


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter