Новини
Ракурс
Уляна Супрун. Фото: facebook.com/pg/ulanasuprun

Депутати звинуватили Супрун та Лінчевського у злочині й вимагають їх звільнення

«Ми, народні депутати, члени Комітету з питань охорони здоров'я, вважаємо дії керівництва МОЗ злочинними та вимагаємо від прем'єр-міністра України звільнити із займаних посад в. о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун та заступника міністра Олександра Лінчевського, відповідального за цей напрям роботи, — наголосила з парламентської трибуни Ольга Богомолець, голова Комітету ВР з питань охорони здоров'я. — За бездіяльність та неспроможність організувати належне виконання покладених на них обов'язків і вжити заходів для притягнення їх до відповідальності. Вимагаємо забезпечити відновлення роботи Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку НДСЛ «Охматдит» та поновлення на посадах звільнених фахівців. Забезпечити фінансування бюджетної програми лікування громадян за кордоном відповідно до реальної потреби та перерозподілити наявні на рахунках кошти, щоб врятувати людей, які вже три тижні сидять під стінами МОЗ. Відповідне звернення щодо вчиненого посадовими особами злочину проти онкохворих українців буде спрямоване до Національної поліції України».


.

Вже третій тиждень під стінами МОЗ триває безстрокова акція — родичі онкохворих вимагають відправити їхніх рідних на лікування. За весь цей час міністерство проблему не вирішило. Щоб зрушити питання з місця, вчора також відбулася акція під парламентом. Зневірені люди прийшли шукати підтримки на засідання Комітету з питань охорони здоров'я. Хворі не розуміють, чому вони мають місяцями чекати на розгляд їхніх справ відповідною комісією Міністерства охорони здоров'я. Профільне міністерство не відповідає місяцями, чи взятий той чи інший пацієнт на облік, чи поставлений у чергу на лікування за кордоном, чи будуть виділені державою кошти. Багато хворих йдуть з життя, так і не дочекавшись гарантованої державою допомоги. Так, з 2016 року 38 українців померли, так і не дочекавшись засідання комісії МОЗ та виділення коштів на лікування у закордонних клініках.

Два роки тому Комітет з питань охорони здоров'я ініціював розгляд та аналіз роботи МОЗ за програмою лікування хворих українців за кордоном. Є звіт Рахункової палати, але за два роки жодну з вимог аудиторів не було виконано. Ситуація стала ще гіршою.

 

Попри надані роз'яснення Міністерства фінансів щодо можливості використання передбачених бюджетом 112 млн грн (які є на рахунку МОЗ та були виділені на реалізацію пілотного проекту з трансплантації, який міністерство неспроможне реалізувати цьогоріч), відповідно до чинного законодавства можуть бути перерозподілені на порятунок людей для лікування за кордоном. Але МОЗ не перерозподілило ці гроші. Відомство також не володіє інформацією щодо залишків коштів української держави на рахунках закордонних клінік. Отже, пацієнти не можуть бути туди відправлені.

МОЗ також не вживає дієвих заходів для розвитку в Україні трансплантації кісткового мозку. Ми не розвиваємо свою медичну галузь, а руйнуємо навіть те, що ефективно працювало. Тільки Білорусі Україна заплатила 7 млн дол. за операції, які могли б бути виконані в нашій країні. Все просто: МОЗ ніяк не може розробити документ про перетин донорських клітин через кордон. Чи не хоче.


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter