Новини
Ракурс
U.S. Air Force photo illustration / Staff Sgt. Jason Colbert

Лікнеп для водіїв: як відхреститися від зеленого змія

12 вер 2018, 08:56

За даними патрульної поліції, за січень-червень цього року на дорогах України сталося 69 тис. дорожньо-транспортних пригод, з яких ДТП із постраждалими — майже 10 тис. Це на 16% менше, ніж за аналогічний період торік. Проте основні причини автомобільних аварій, кажуть у поліції, упродовж тривалого часу залишаються незмінними. Це порушення правил маневрування (37,5% від загальної кількості ДТП), перевищення безпечної швидкості (21,5%), недотримання дистанції (21%), порушення правил проїзду перехресть (6%).


.

На керування транспортним засобом у нетверезому стані за півроку припало 2059 ДТП, або 2,7% від загальної кількості. Щоправда, і самі водії, і автоадвокати зазначають, що трапляються випадки, коли є спроби використати ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (водіння в нетверезому стані) навіть там, де, образно кажучи, нею й не пахне.

Відслідковуючи все, що стосується безпеки на дорогах, наприкінці травня цього року натрапила у Facebook на пост, який починався приблизно так: «Патрульні поліцейські сьогодні вночі зупинили скандально відомого активіста, що був п’яний за кермом, експертиза, всі діла, оформлена сто тридцята…». Хто його автор, особливого значення не має, скажу лиш, що це трапилося на Одещині.

 

Можливо, й забула б його до цього часу, якби не з’явилося продовження історії. У середині серпня, знову в соцмережі, вигулькнуло повідомлення, що «сфальсифіковану 130-ту статтю на замовлення начальника патрульної поліції розбито в хлам». І — копія ухвали суду на підтвердження, де сказано, що «провадження у справі… закрити за відсутністю події і складу адміністративного правопорушення». І, як з’ясувалося, ця історія зовсім не поодинока.

Майже анекдотичний випадок із реального життя

Коли почала спілкуватись на цю тему з автоадвокатами, один з них розповів майже анекдотичну історію. Мовляв, чоловік, якого йому довелося захищати, справді був п’янішим за горілку. Та суть у тому, що автомобілем він не управляв, а це значить, що «водійську» ст. 130 до нього застосовувати не можна було. Був вечір, і його машина просто стояла у напіврозібраному стані (навіть рульове колесо було знято!) біля подвір’я. Сам господар, таки добряче напідпитку, згадав, що щось там забув, вийшов з двору, відчинив дверцята, щоб… забрати з бардачка оте «щось». А в цей час поряд зупинився автомобіль патрульних, звідти вийшли поліцейські й звинуватили чоловіка в керуванні авто у нетверезому стані, та ще й у тому, що він нібито саме в цей час їхав на автомобілі, не ввімкнувши фари, зовсім іншою вулицею.

Як вам такий поворот подій? Результат — протокол за ст. 130 і постанова за ст. 122 КУпАП, а автівку — так, як вона й стояла, без рульового колеса! — забрали на штрафмайданчик. Рішення суду можна вважати хепі-ендом — власника автомобіля виправдали і за ст. 130, й скасували постанову поліцейського про рух у темний час доби без світла. Та, сказав наостанок юрист, це наразі проміжний результат: у прокуратуру було подано заяву про те, що поліцейські, внісши завідомо неправдиву інформацію в офіційні документи, вдалися до службового підроблення (а це ст. 366 КК України). Тому наступним кроком буде подання позову про відшкодування матеріальної (витрати на евакуацію автомобіля) та моральної шкоди за незаконне притягнення до адмінвідповідальності й адміністративне затримання.

Коли настає відповідальність

Ситуація і справді дуже нетипова, але, на переконання правозахисників, щоб не втрапити у таку халепу, водії повинні чітко знати усі нюанси, які стосуються заборони керувати автівкою не тільки напідпитку, але й у стані наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських засобів, що погіршують увагу й реакцію.

Передусім цю категорію справ регламентовано ч. 1 ст. 130 КУпАП, пояснює «Ракурсу» автоадвокат Станіслав Шевченко. А до відповідальності людину можна притягнути у чотирьох випадках. Класика жанру — це коли йдеться про керування авто у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом певних ліків. Другий випадок — коли власник передає керування автомобілем родичеві, другові, знайомому чи будь-кому іншому, якщо ця людина напідпитку, під кайфом чи вживала лікарські засоби, які впливають на увагу й швидкість реакції. Третій випадок — це відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідного огляду. Відповідальність водія за такі дії передбачає 10 200 грн штрафу та рік позбавлення права керування автомобілем, а власникові авто загрожує лише штраф. Якщо водій повторно сяде за кермо напідпитку і його зупинять поліцейські, йому загрожуватиме 20 400 грн штрафу з позбавленням права керування вже на три роки, а також новий вид відповідальності, який суд може застосовувати як додаткове покарання, — оплатне вилучення авто. Якщо ж водія протягом року буде притягнуто до адмінвідповідальності за ті самі порушення втретє, то йому вже загрожує 40 800 грн штрафу й позбавлення водійських прав на 10 років, що може бути ускладнене ще й вилученням машини, за що доведеться сплачувати додатково.

Четвертий випадок, зазначає Станіслав Шевченко, — це коли водій (після ДТП за його участю) дістане, скажімо, з багажника пляшку оковитої й добряче хильне, заспокоюючи нерви. Сказане стосується і вживання наркотичних речовин чи ліків, виготовлених на їх основі (окрім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником). Чи вип’є після того, як авто було зупинено на вимогу поліцейського. У цьому разі порушникові загрожує 20 400 грн штрафу або 15 діб адміністративного арешту, але в будь-якому разі водійське посвідчення вилучають на три роки.

Фото: energepic.com / pexels.com

До речі, якщо суд вирішить, що порушник має сплатити штраф, але той не зробить цього упродовж 15 діб з моменту набрання законної сили постановою про притягнення до адміністративної відповідальності, то штраф, уже відповідно до ст. 307–308 КУпАП, подвоюється.

Проте чи завжди водій зобов’язаний проходити тест на драгері на першу вимогу поліцейських?

Підстави для огляду на стан сп’яніння

За словами Станіслава Шевченка, обов’язок пройти огляд на стан сп’яніння може виникнути відповідно до п. 2.5 Правил дорожнього руху: «Водій повинен на вимогу поліцейського пройти в установленому порядку медичний огляд з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».

Окрім того, ч. 1 ст. 266 КУпАП передбачає, що «особи, які керують транспортними засобами… і щодо яких є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції, підлягають відстороненню від керування цими транспортними засобами… та огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їхню увагу та швидкість реакції».

Але коли саме поліцейський може пред’явити таку вимогу? Виявляється, є чіткий перелік ознак, причому як алкогольного, так і наркотичного сп’яніння, які є підставою для проведення огляду. І їх, зазначає юрист, передбачено спеціальною інструкцією. Якщо йдеться про сп’яніння, то це запах алкоголю з рота, нечітке мовлення, порушення координації рухів, виражене тремтіння рук, почервоніння обличчя, а також неадекватна поведінка. Що ж до ознак наркотичного сп’яніння, то це наявність однієї чи декількох ознак стану алкогольного сп’яніння (крім запаху алкоголю), звужені чи дуже розширені зіниці, які не реагують на світло, сповільненість або, навпаки, підвищена жвавість чи рухливість ходи, а також окрім почервоніння обличчя може спостерігатися й неприродна блідість.

Сам порядок проведення такого огляду, нагадує автоадвокат, повністю визначається трьома документами. Йдеться про ст. 266 КУпАП, вже згадувану інструкцію про порядок виявлення ознак алкогольного чи наркотичного сп’яніння, яку було затверджено 2015 року спільним наказом МВС та МОЗ, і спеціальні порядки направлення водіїв на такий огляд і його проведення, що були затверджені урядовою постановою №1103 у грудні 2008 року.

«Огляд на стан сп’яніння не може проводитися просто за чиєюсь примхою, — пояснює Станіслав Шевченко. — Це робиться лише тоді, коли є об’єктивні підстави вважати, що водій перебуває у нетверезому стані. Та якщо ці підстави є, водія в обов’язковому порядку відстороняють від керування автівкою».

Якщо запідозрили у вживанні спиртного

А тепер найголовніше — алгоритм дій поліцейського і водія у разі, якщо останнього запідозрили у вживанні алкоголю чи наркотиків за кермом. Основний документ, яким передусім повинні керуватися всі причетні до ситуації, — це саме ст. 266 КУпАП. «Якщо поліцейський запідозрив водія у керуванні авто напідпитку, першочерговий огляд на встановлення такого стану сп’яніння, відповідно до ч. 2 ст. 266, має бути проведено ним на місці зупинки автомобіля, — пояснює юрист. — Але не на око, а, відповідно до тієї ж самої статті, з використанням спеціальних технічних засобів та у присутності двох свідків».

Причому такий огляд поліцейський повинен проводити вже після відсторонення водія від керування машиною. Але як саме процесуально виглядає таке відсторонення, у нормативних документах не сказано. «В будь-якому разі, — каже Станіслав Шевченко, — таке відсторонення має бути оформлено приписом, актом чи якимось іншим документом. Якщо ж такого паперового документа не буде, це потім може слугувати доказом невинуватості водія. Бо це означає, що у поліцейського не було підстав вважати, що водій перебуває у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння. І, як наслідок, не було підстав для проведення огляду».

Не зайве й знати, коли поліцейський може направити для проведення огляду на стан сп’яніння у заклад охорони здоров'я. Ст. 266 передбачає тільки два таких випадки: якщо водій відмовляється від огляду на місці й у разі його незгоди з результатами огляду, який було проведено поліцейським. Такий самий механізм дій закріплено і в порядку, який затверджено постановою Кабміну №1003. Проте у поліції, відзначає правозахисник, мають щодо цього окрему думку й власне трактування як урядових постанов, так і певних статей КУпАП, що закріплено наказом МВС №1452/735.

«Поліція вважає, — відзначає Станіслав Шевченко, — що огляд на стан алкогольного сп’яніння може проводитися поліцейським на місці зупинки автомобіля із застосуванням спеціальних технічних засобів, а на стан наркотичного сп’яніння — лише у закладах охорони здоров'я. Як на мене, такий хід МВС зробило або у зв’язку з браком відповідних технічних засобів для встановлення факту перебування особи у стані наркотичного сп’яніння (але погане матеріально-технічне забезпечення підрозділів МВС не повинно бути проблемою водіїв і лікарів), або із сумнівами щодо навичок поліцейських з проведення такого огляду, але поганий рівень навчання поліцейських теж не має бути проблемою для законослухняних водіїв».

Та найважливіший момент, зазначають правники, зафіксовано у ч. 5 ст. 266 КУпАП, де сказано, що «огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається недійсним». Отже, механізм дій поліцейського, щоб результати проведеного огляду або фіксування відмови від проходження огляду були законними, має бути таким. По-перше, поліцейський повинен мати законну підставу для зупинки автомобіля (це передбачено ст. 35 закону про Національну поліцію). Наступний крок — чітке дотримання інструкції щодо виявлення ознак алкогольного або наркотичного сп’яніння. Третій — проведення огляду із застосуванням спеціальних технічних засобів на місці зупинки автівки або фіксування відмови водія від такого огляду. Четвертий — спрямування водія на огляд в заклад охорони здоров'я, при цьому має бути вручено направлення, форма якого передбачена додатком №1 до Інструкції №1452/735.

Якщо медики підтвердять наявність у крові водія алкоголю чи наркотичних речовин (так само, як і у разі відмови водія від огляду), поліцейські складають протокол про адміністративне правопорушення, забирають водійські права, видаючи тимчасове посвідчення, яке дає змогу керувати автомобілем упродовж трьох місяців. Проте кожен водій повинен чітко запам’ятати, що поліцейський має право піддавати його огляду на алкоголь і наркотики тільки у разі наявності реальних підстав. І — чітко знати усі такі підстави. А допомогти не потрапляти у непередбачувані ситуації, кажуть досвідчені водії, здатен відеореєстратор, який у разі чого може стати переконливим доказом вашої невинуватості.

 

Марія ХВОЩ


Помітили помилку?
Виділіть і натисніть Ctrl / Cmd + Enter